Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο Σύλλογος Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας Τ' αλωνάκι θα πραγματοποιήσει διήμερο εθνομουσικολογικό σεμινάριο με θέμα: Μουσικοί Χάρτες της Ελλάδας.
Σεμινάριο με θέμα Μουσικοί Χάρτες της Ελλάδας στη Χαλκίδα
Σεμινάριο με θέμα Μουσικοί Χάρτες της Ελλάδας στη Χαλκίδα
Το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Δεκεμβρίου 2018, στην κεντρική αίθουσα του Συλλόγου Β. Ηπείρου 55β στη Χαλκίδα, θα λάβει χώρα το σεμινάριο.

Το διήμερο εκπαιδευτικό εθνομουσικολογικό σεμινάριο θα υλοποιήσει ο κ. Χάρης Σαρρής Δρ. Εθνομουσικολογίας του Παν/μίου Αθηνών, Διδάσκων στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εκτέλεση/ Ερμηνεία της Παραδοσιακής Μουσικής» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ.

Στόχος του διήμερου Σεμιναρίου είναι να σχηματιστεί μια κατά το δυνατόν σφαιρική θεώρηση του φαινομένου της παραδοσιακής μουσικής και του πολιτισμικού πλαισίου της, υπό το πρίσμα των κοινωνικοπολιτισμικών αλλαγών οι οποίες έλαβαν χώρα στην Ελλάδα κατά τον τελευταίο αιώνα. Έτσι, οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να γνωρίσουν τα αναλυτικά εργαλεία εκείνα που θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν σε βάθος την μουσική, το χορό και τον κόσμο τους, όπως αυτά συνεχίζουν να μας εμπνέουν και να μας συντονίζουν ως τις μέρες μας, μέσα από το γλέντι.

Το διήμερο σεμινάριο παρέχεται δωρεάν από τον σύλλογο «τ΄ αλωνάκι»  και οι ενδιαφερόμενοι για να συμμετάσχουν, θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο mail* του συλλόγου [email protected]

Το σεμινάριο απευθύνεται σε:

Εκπαιδευτικούς και μαθητές λυκείου.
Δασκάλους ελληνικών χορών.
Μέλη – χορευτές ελληνικών χορών σε πολιτιστικούς οργανισμούς
Φίλους της παραδοσιακής μουσικής – Μέλη ομάδων δημοτικού τραγουδιού
Μουσικούς, καθηγητές και μαθητές Ωδείων και Μουσικών Σχολών.
Ανθρώπους που ευαισθητοποιούνται σε θέματα ελληνικού λαϊκού πολιτισμού.

Το πρόγραμμα του διήμερου σεμιναρίου:

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018
Πρώτη διάλεξη: 17:00 – 19:00
Η μουσική ζωή στις αγροκτηνοτροφικές κοινωνίες της στεριανής Ελλάδας
Ο χορός και το αντιφωνικό τραγούδι. Το χοροστάσι και ο κόσμος του. Τα μουσικά όργανα και οι ιδιαιτερότητες του οργανικού ρεπερτορίου. Η είσοδος και διάδοση του κλαρίνου. Η σύνδεση της μουσικής ζωής της κοινότητας με τον κύκλο του χρόνου και τον κύκλο της ανθρώπινης ζωής.

Δεύτερη διάλεξη: 19:00 – 21:00
Η μεταπολεμική πορεία της παραδοσιακής μουσικής στη Στεριανή Ελλάδα.
Οι μουσικοπολιτισμικοί μετασχηματισμοί. Η αστικοποίηση. Η αποσάθρωση των αγροκτηνοτροφικών κοινωνιών. Η τυποποίηση και ομογενοποίηση του χορευτικού ρεπερτορίου. Ο ρόλος της δισκογραφίας.
21:00 – 22:00 Συζήτηση. Προβολή του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ “Γκάιντες λαλούν” (30 λεπτά). Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κιτσικούδης, έρευνα πεδίου – επιστημονική επιμέλεια: Χάρης Σαρρής.

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018
Τρίτη διάλεξη: 11:00 – 13:00
Ανιχνεύοντας τις μουσικές της Κρήτης και του Αιγαίου
Η έννοια του μουσικού δικτύου. Τα πολύστιχα τραγούδια. Το διαλογικό γλέντι. Από την ασκομαντούρα και την παλαιά λύρα στο βιολί και στον σύγχρονο τύπο λύρας. Το παγκρήτιο μουσικό και χορευτικό ρεπερτόριο. Η δισκογραφία. Λύρα ή βιολί; Οι συνέπειες του πολέμου και της αστικοποίησης στη νησιωτική Ελλάδα. Από την πλατεία του χωριού στο κρητικό κέντρο και από ‘κει στη χοροεσπερίδα. Το σταρ σίστεμ. Η έντεχνη μουσική της Κρήτης.

Τέταρτη διάλεξη: 13:00 – 15:00
Με τι αφτιά ακούμε και με τι πόδια χορεύουμε; Ζητήματα μουσικής και ταυτότητας. Η έννοια του φολκλόρ και της αναπαράστασης. Οι “φυλές” της παράδοσης. Αύριο τι;Δημοφιλή σήμερα

Συνδέθηκε με το Φυσικό Αέριο το Κολυμβητήριο Χαλκίδας

Συνδέθηκε με το Φυσικό Αέριο το Κολυμβητήριο Χαλκίδας

18/3/2019
Αποτελεί πραγματικότητα πλέον η σύνδεση του Κολυμβητήριου Χαλκίδας με τον αγωγό Φυσικού Αερίου, γεγονός που σημαίνει σημαντική εξοικονόμηση ενέρ...
Ανακοίνωση υποψηφίων του Συνδυασμού «Δυναμική Πρωτοβουλία»

Ανακοίνωση υποψηφίων του Συνδυασμού «Δυναμική Πρωτοβουλία»

18/3/2019
Η νυν και υποψήφια Δήμαρχος Ιστιαίας - Αιδηψού με τον συνδυασμό «Δυναμική Πρωτοβουλία» ανακοίνωσε κάποιους από τους υποψηφίους συμβούλ...
Στην Β

Στην Β' Εθνική η ομάδα βόλευ ΟΠΕ Χαλκίδας

19/3/2019
Η ανδρική ομάδα του ΟΠΕ Χαλκίδας μετά από μια 6μηνη σκληρή μάχη, κόντρα σε ομάδες με λίγο πολύ επαγγελματικούς προσανατολισμούς και λειτουργία, αλλά και δύο ανεπανάληπτ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας