Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ομιλία του τέως Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, στην Ολομέλεια της βουλής, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού «Θεματικός τουρισμός - Ειδικές μορφές τουρισμού -Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης- Στήριξη τουριστικής επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις».
Βαγγέλης Αποστόλου
Βαγγέλης Αποστόλου
Ακολουθεί η ομιλία του κύριου Αποστόλου: “ Αγαπητοί συνάδελφοι, τι θέλουμε να κάνουμε με το συζητούμενο νομοσχέδιο; Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα πολλαπλά πλεονεκτήματα της υπαίθρου με την ανάδειξη νέων και καινοτόμων δραστηριοτήτων τουριστικού χαρακτήρα.

Ειδικά στον αγροτικό χώρο, μπορούν να υπάρξουν τέτοιες μορφές εναλλακτικού τουρισμού που να απαντούν και στο μεγάλο πρόβλημα του τουριστικού χώρου, που είναι η δυνατότητα υπηρεσιών για όλο τον χρόνο.

Ο αγροτουρισμός είναι μία ήπια μορφή τουρισμού και ανάπτυξης της υπαίθρου που φέρνει τον κάτοικο της πόλης στο περιβάλλον του χωριού και του δίνει τη δυνατότητα να ενσωματωθεί στις τοπικές συνθήκες. Είναι μια αναπτυξιακή πρόταση που επιδιώκει τη συνέχιση της παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων που πιθανόν να είχαν εκλείψει, διατηρεί ή αναβιώνει τέχνες που θα είχαν εξαλειφθεί, συντηρεί τις μνήμες με την αναβίωση εθίμων και παραδοσιακών εκδηλώσεων, γίνεται κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των απομονωμένων περιοχών.

Ο τουρίστας στον αγροτουρισμό είναι ο επισκέπτης, ένας ταξιδιώτης που αναζητά τα μυστικά του τόπου, τη φυσική κληρονομιά και όλα όσα μοναδικά και ξεχωριστά έχει να του προσφέρει. Δεν υποκαθιστά τις αγροτικές ασχολίες, αντιθέτως, τις στηρίζει προσθέτοντας ένα επιπλέον εισόδημα. Για παράδειγμα, δεν ασχολείται μόνο με το μάζεμα της ελιάς, με τον τρύγο, αλλά και με την τοπική κουζίνα, με τη δοκιμή του κρασιού με όλα εκείνα, θα έλεγα, που μπορούν να προσδώσουν μία ιδιαίτερη ταυτότητα στον αγροτουρισμό και να τον αναδείξουν ως μοναδικό προϊόν.

Η βιοποικιλότητα, η ιστορία, η παράδοση, η γαστρονομία, ο πολιτισμός, τα χωριά, οι παραδόσεις, οι τοπικές γιορτές συνθέτουν όλα μία μοναδικότητα σε κάθε τους μορφή και έκφραση.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε συνδέσει τον αγροτουρισμό με τους ξενώνες. Πολλοί από αυτούς μπορεί να έχουν χρηματοδοτηθεί κυρίως μέσω των Προγραμμάτων LEADER, αλλά δεν αντιπροσωπεύουν αυτό που θέλουμε. Ο αγροτουρισμός που συζητάμε βασίζεται στη διαμονή σε κατάλληλα διαμορφωμένες κατοικίες παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ή σε σπίτια που διαθέτουν έναν αξιόλογο τοπικό χαρακτήρα. Αρχίζει, δηλαδή, ο αγροτουρισμός από το κατάλυμα στο οποίο φιλοξενείται ο επισκέπτης και επεκτείνεται στις καθημερινές οργανωμένες περιπέτειες του. Έτσι διαφυλάσσεται, αλλά και αξιοποιείται, η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά.

Στοχεύουμε, αγαπητοί συνάδελφοι, στους κατοίκους της υπαίθρου, στο φυσικό περιβάλλον, στην τόνωση της αγροτικής ζωής, ώστε να σταματήσουν να ερημώνουν τα ορεινά χωριά και οι μειονεκτικές περιοχές της χώρας. Θέλουμε να δώσουμε ζωή στην ξεχασμένη Ελλάδα, αλλά και κίνητρα σε πολλούς νέους ανθρώπους για να γυρίσουν στον τόπο τους. Και έχουμε δυνατότητες χρηματοδότησης σήμερα τόσο από το Πρόγραμμα LEADER, το οποίο έχει εκχωρηθεί στις περιφέρειες, αλλά το παρακολουθούμε, όσο και από συγκεκριμένα μέτρα του «Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020».

Οι μορφές που συζητάμε είναι αποτέλεσμα στενών συνεργασιών για τη θεσμική διαμόρφωσή τους με την Υπουργό Τουρισμού, την κυρία Κουντουρά και αναφέρονται συγκεκριμένες. Μπορούν να προκύψουν και άλλες περισσότερες και περισσότερο, θα έλεγα, εξειδικευμένες.

Στην ομιλία μου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου αναφέρθηκα σε δύο μορφές αγροτουρισμού, στον οινικό και στα πολυλειτουργικά αγροκτήματα. Σήμερα θα σταθώ για λίγο -δεν θα ξεπεράσω τον χρόνο, κύριε Πρόεδρε- στον γαστρονομικό τουρισμό. Αποτελεί κοινή διαπίστωση πλέον ότι έχουμε μια αυξημένη κίνηση στους δρόμους της γαστρονομίας, που οφείλεται στην αναπτυσσόμενη κουλτούρα προσοχής της υγείας μέσα από την αναζήτηση της διατροφικής ποιότητας και μια καθολική, θα έλεγα, αντίληψη ότι η γαστρονομία, έχοντας ενταχθεί με αποφασιστικό τρόπο στη λειτουργία της οικονομίας, έχει αποκτήσει οικονομικά στοιχεία μεγάλης σημασίας. Και γι’ αυτόν τον λόγο ο πρωτογενής τομέας και η διατροφή είναι αυτά που κρατούν σταθερές αξίες.

Ένα ταξίδι, για παράδειγμα, σε μια αμπελουργική ζώνη με ένα ποτήρι κρασί στο τέλος της διαδρομής σε ένα οινοποιείο ή μία πεζοπορία σε ένα ορεινό μονοπάτι που περνά μέσα από μία αιγοπροβατοτροφική μονάδα, που θα καταλήξει σε ένα τυροκομείο για δοκιμή της ΠΟΠ φέτας γεωγραφικής ένδειξης της χώρας, αντιλαμβάνεστε ότι είναι από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις οργάνωσης γαστρονομικών ταξιδιών.

Αυτά, λοιπόν, μπορεί να προσφέρει η ελληνική ύπαιθρος και είναι θετικό ότι υπηρετούνται αυτά τα πλεονεκτήματα μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.”Δημοφιλή σήμερα

Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα φιλοξενηθεί το 30ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος

Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα φιλοξενηθεί το 30ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος

15/2/2019
Το 30ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσποδνίας Εργαζομένων Γάλακτος Τροφίμων και ποτών ...
Κοπή Βασιλόπιτας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μητροπόλεως Χαλκίδος

Κοπή Βασιλόπιτας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μητροπόλεως Χαλκίδος

16/2/2019
Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019 το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβ...
Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

18/2/2019
Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Μακρυχωρίου-Μανίκια για λόγους ασφαλείας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας