Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας και συγκεκριμένα το Τμήμα Παιδείας καλωσορίζει την ψήφιση του νομοσχεδίου που υλοποιεί την εξαγγελία της κυβέρνησης για το μόνιμο διορισμό 15.000 εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ στα δημόσια σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την επόμενη τριετία.
Μόνιμος διορισμός Εκπαιδευτικών στα Σχολεία
Μόνιμος διορισμός Εκπαιδευτικών στα Σχολεία
Με την ψήφιση του νέου νόμου, τερματίζεται μια δεκαετία αδιοριστίας, που στοίχισε όχι μόνο στους εκπαιδευτικούς, τους οποίους ταλαιπώρησε με πολύχρονες ελαστικές σχέσεις εργασίας, αλλά και στην ποιότητα εκπαίδευσης.

Τι αλλάζει με το νέο νόμο των προσλήψεων:

1.    Καταργείται ο διαβόητος γραπτός διαγωνισμός,  που αμφισβητούσε ευθέως την αξία των πτυχίων, για την κατάργηση του οποίου το εκπαιδευτικό κίνημα έδωσε σημαντικές μάχες.

2.    Καταργείται πλέον συνολικά ο ν. 3848/10 (νόμος «Διαμαντοπούλου»). Η κατάργηση αυτού του νόμου ήταν ένα εμβληματικό αίτημα για το εκπαιδευτικό κίνημα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι όμως σημαντικό να υπενθυμίζουμε και τις άλλες ρυθμίσεις του ν. 3848/10 που έχουν ήδη καταργηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: την κατάργηση της εξωτερικής, τιμωρητικής αξιολόγησης εκπαιδευτικών (μαζί με την κατάργηση και του Π.Δ. 152/13) και της κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων, την αλλαγή του συστήματος επιλογής στελεχών με αξιοκρατικά κριτήρια αλλά και την καθιέρωση της διατύπωσης γνώμης από τους εκπαιδευτικούς για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης.

3. Αναγνωρίζεται με ισχυρό τρόπο η προϋπηρεσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που κλήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια να στηρίξουν τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων. Τα 120  μόρια αναγνωρίζουν ολόκληρη την προϋπηρεσία σχεδόν για το σύνολο των εκπαιδευτικών. Αναγνωρίζεται,  με αυτό τον τρόπο, τόσο η ευθύνη της πολιτείας για τη ανυπαρξία μαζικών διορισμών για μια δεκαετία, όσο και ο σημαντικός  παιδαγωγικός ρόλος που διαδραματίζει στην κουλτούρα και την επιστημονική επάρκεια του εκπαιδευτικού η διδακτική εμπειρία, τις περισσότερες φορές μάλιστα σε διαφορετικά εκπαιδευτικά επίπεδα και κοινωνικά περιβάλλοντα.

4.    Η ισχυρή μοριοδότηση του βασικού πτυχίου του δημόσιου Πανεπιστημίου δίνει επίσης το «στίγμα» για τη σημασία που δίνεται σε αυτό για την πρόσβαση στην εκπαίδευση.

5.    Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι για πρώτη φορά δεν θεσμοθετούνται χωριστοί πίνακες και κατηγοριοποιήσεις.

6.    Οι μόνιμοι διορισμοί κατοχυρώνονται νομοθετικά, με την πρόβλεψη από το νόμο να γίνουν άμεσα οι προκηρύξεις από τον ΑΣΕΠ, αλλά και από το γεγονός ότι οι δαπάνες για τις προσλήψεις του 2019 έχουν ενταχθεί  ήδη στον προϋπολογισμό του ΥΠΠΕΘ.

7.    Διορίζονται όλοι οι εκπαιδευτικοί – επιτυχόντες και επιτυχούσες του ΑΣΕΠ του 2008, που είχαν προσφύγει και δικαιωθεί από το ΣτΕ ή τα διοικητικά δικαστήρια, για να τεθεί έτσι τέρμα στην πολυετή τους περιπέτεια.

Από την άλλη μεριά, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι από το 2015, παρά το γεγονός ότι δεν έγιναν μαζικοί διορισμοί λόγω των γνωστών μνημονιακών περιορισμών, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εργάστηκε επίμονα για τη βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ανάμεσα σε άλλα:

- αποκαταστάθηκαν εργασιακά δικαιώματα και άρθηκαν αδικίες σε βάρος των μόνιμων εκπαιδευτικών (κατάργηση διαθεσιμότητας, υποχρεωτικής αργίας, υποχρεωτικών μεταθέσεων κ.λπ.) όσο και των αναπληρωτών (κατάργηση ποινής δύο ετών στις αρνήσεις ανάληψης υπηρεσίας, αναγνώριση ολόκληρης της προϋπηρεσίας και μετά το 2010, Η δε νέα ρύθμιση που εξαγγέλθηκε για την αύξηση της άδειας μητρότητας στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς, επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο τις ευαισθησίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στα εργασιακά δικαιώματά τους.  

- διευρύνθηκε ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που προσλήφθηκαν το σχολικό έτος 2014-15 από 16.000 σε 30.000 το 2018-19, γεγονός που οδήγησε στην κάλυψη των αναγκών με εκπαιδευτικούς και ΕΕΠ, ΕΒΠ (όπως στην ειδική αγωγή, όπου ο αριθμός τους τριπλασιάστηκε), αλλά και στην κάλυψη αναγκών των νέων θεσμών που δημιουργήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας. Με αυτά τα μέτρα δημιουργήθηκαν πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας στην εκπαίδευση.

-  παρά το αρνητικό γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκαν μαζικοί διορισμοί από το 2010, μετά το 2015 και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επαναπροσλήφθηκαν στην εκπαίδευση 2.000 εκπαιδευτικοί που είχαν τεθεί εκτός εκπαίδευσης (σε καθεστώς διαθεσιμότητας – απόλυσης), διορίστηκαν όλοι οι διοριστέοι του διαγωνισμό ΑΣΕΠ (450 εκπαιδευτικοί) και πάνω  από 150 που  είχαν κερδίσει δικαστικές αποφάσεις.
Επίσης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι με τις γενικότερες ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως την καθιέρωση της αναλογίας προσλήψεων-αποχωρήσεων σε 1 προς 1, αντί της αναλογίας 1 προς 5, που ίσχυσε τα μνημονιακά χρόνια και θέλει να επαναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, θα αυξηθούν οι μόνιμοι διορισμοί και στην εκπαίδευση τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, είναι εξαιρετικά σημαντικό το ότι νομοθετείται η σταδιακή μείωση του ανώτατου αριθμού μαθητών ανά τμήμα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από 25 σε 22, που ανοίγει την προοπτική για γενίκευση του μέτρου και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτό από τη μια θα βελτιώσει το εκπαιδευτικό έργο και από την άλλη θα συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους  εκπαιδευτικούς.
Το Τμήμα Παιδείας της ΝΕ Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να συνεχίσουμε  από κοινού και το επόμενο διάστημα τους αγώνες μας για τη διαρκή βελτίωση του δημόσιου σχολείου, προασπίζοντας παράλληλα όλες τις σημαντικές αλλαγές, αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος, που θεσμοθετήθηκαν και υλοποιούνται, με όλα τα προβλήματα,  την τελευταία τετραετία, από κάθε απόπειρα παλινόρθωσης του αμαρτωλού παρελθόντος, της νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης.Δημοφιλή σήμερα

Παράταση δηλώσεων στο Κτηματολόγιο στην Εύβοια

Παράταση δηλώσεων στο Κτηματολόγιο στην Εύβοια

21/4/2019
Παρατείνεται, ύστερα από απόφαση του «Ελληνικού Κτηματολογίου», η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για τους κατοίκους εσωτερικού, για τα ακίνητα που βρ...
Σίμος Κεδίκογλου: «Με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας διαλύεται το Νοσοκομείο Χαλκίδας»

Σίμος Κεδίκογλου: «Με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας διαλύεται το Νοσοκομείο Χαλκίδας»

22/4/2019
«Με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας διαλύεται το Νοσοκομείο Χαλκίδας». Αυτό υπογραμμί...
Ανακοίνωση της ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ για τον «περίπατο» των ENEL και ΣΚΑΪ στην Κάρυστο

Ανακοίνωση της ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ για τον «περίπατο» των ENEL και ΣΚΑΪ στην Κάρυστο

20/4/2019
Περίπατος με την ENEL και το ΣΚΑΪ για την εξοικείωση με την παρέμβαση των μονοπωλί...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας