Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Γίνεται γνωστό ότι τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος θα παραμείνουν κλειστά από την Μεγάλη Δευτέρα 17 Απριλίου 2006 έως και την Τρίτη της Διακαινησίμου 25 Απριλίου 2006, λόγω των ημερών του Πάσχα, επειδή οι Ιερείς που υπηρετούν στα Γραφεία θα πρέπει να βρίσκονται στους Ιερούς Ναούς για να τελούν πρωΐ - βράδυ τις Ιερές Ακολουθίες.
Όσοι θέλουν να εξυπηρετηθούν από τις υπηρεσίες της Ιεράς Μητροπόλεως (Γραφείο Γάμων και Διαζυγίων, Λογιστήριο, Γραμματεία κλπ.) παρακαλούνται να το πράξουν έως την Παρασκευή 14 Απριλίου 2006, κατά τις ώρες λειτουργίας των Γραφείων για το κοινό (10:00 - 13:00) .
 
ΣΥΝΑΞΗ ΙΕΡΕΩΝ ΓΙΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
            Την Τρίτη 4 Απριλίου 2005 και ώρα 11.00 π.μ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος κάλεσε σε Σύσκεψη τους Ιερείς - Προέδρους των 22 Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων της Ιεράς Μητροπόλεως και άλλους 22 Ιερείς - Προέδρους Εκκλησιαστικών Συμβουλίων μεγάλων Ενοριών, στους οποίους έδωσε οδηγίες για την καλύτερη διοργανώση του φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, αλλά και γενικότερα.
            Ο Μητροπολίτης μας τόνισε ιδιαιτέρως την αξία του Ενοριακού έργου στον τομέα της φιλανθρωπίας, έκαμε συστάσεις για την εξεύρεση κατάλληλων βοηθών που θα συνδράμουν στην ευχερέστερη αντιμετώπιση των ζητημάτων, ενώ παράλληλα προέτρεψε τους Ιερείς και άλλων Ενοριών και της Κεντρικής και Βορείου Ευβοίας να προβούν στη δημιουργία τόσο Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων, όπου δεν υπάρχουν, αλλά και στη δημιουργία Εκκλησιαστικών Σπιτιών Αγάπης με τη δωρεάν διανομή φαγητού και Τραπεζών Ενδυμάτων.
            Τέλος, ανήγγειλε την πρόσληψη μίας Κοινωνικής Λειτουργού στην υπηρεσία του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου, την οποία παρουσίασε στους Ιερείς και η οποία θα βοηθά, με τις επιστημονικές τις γνώσεις και την εργασία της, το φιλανθρωπικό έργο της Τοπικής μας Ιεράς Μητροπόλεως. Ήδη το γραφείο της ετοιμάσθηκε και θα στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος.
 
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
            Με την ευκαιρία των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδος και του Πάσχα και κατόπιν υποδείξεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, ξεκίνησαν οι επισκέψεις των Ιερέων - Πνευματικών στα Γυμνάσια και Λύκεια της Ιεράς μας Μητροπόλεως, προς το σκοπό της συμμετοχής των μαθητών που επιθυμούν, στο Ιερό Μυστήριο της Εξομολογήσεως.
            Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, κατά το πρόσφατο 9ο Γενικό Ιερατικό Συνέδριο έδωσε κατευθύνσεις στους Πνευματικούς για την καλύτερη αντιμετώπιση του σημαντικού ζητήματος της διακονίας των ψυχών των ανθρώπων και ιδίως των νέων, τονίζοντας την απαραίτητη προϋπόθεση της ελεύθερης συμμετοχής των παιδιών στην Εξομολόγηση και τη διάκριση και συγκατάβαση και αγάπη, την οποία οι Πνευματικοί θα πρέπει να δείχνουν σε εκείνα.
            Η συνεργασία με την Σχολική Κοινότητα στον Τόπο μας, βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο και τούτο οφείλεται τόσο στην καλή διάθεση των Εκπαιδευτικών, όσο και στη σοβαρότητα και αγάπη με την οποία αντιμετωπίζουν οι Πνευματικοί της Εκκλησίας μας το σημαντικό ζήτημα της Ιεράς Εξομολογήσεως των νέων ανθρώπων.
 
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΧΟΡΟΥ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ
ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
            Την Α΄ Κυριακή των Νηστειών (Κυριακή της Ορθοδοξίας) το απόγευμα, ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών του Ερευνητικού Ωδείου Χαλκίδος υπό τη διεύθυνση του εκλεκτού Πρωτοψάλτου του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Χαλκίδος και Καθηγητού της Βυζαντινής Μουσικής κ. Σπυρίδωνος Σιμιτζή και με την ολοπρόθυμη ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου, μετέβη στο Αίγιο, όπου είχε προσκληθεί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αγιαλείας κ. Αμβρόσιο και τον Σύλλογο Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας, για να ψάλει στην Ιερά Ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού.
            Οι εντυπώσεις που ο Δάσκαλος κ. Σιμιτζής και τα μέλη του Χορού άφησαν στους χριστιανούς του Αιγίου ήταν άριστες και εκφράστηκαν μέσα από επιστολή, την οποία απέστειλε στη Διευθύντρια του Ερευνητικού Ωδείου κ. Μαρία Τουλούμη και τον κ. Σπυρίδωνα Σιμιτζή, ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ως άνω Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής κ. Φίλιππός Οικονόμου.
            Η επιστολή, αντίγραφο της οποίας παρέδωσε ο κ. Σιμιτζής στον Σεβασμιώτατο για να χαρεί και να καυχηθεί εν Κυρίω για τα πνευματικά του τέκνα, αναφέρει και τα εξής σημαντικά: "...Η Αρχιερατική ιερά Ακολουθία του Εσπερινού προσέλαβε ιδιαίτερη λαμπρότητα με την παρουσία και την απόδοση των Ύμνων από τη Βυζαντινή Χορωδία σας... Είναι ευτυχές και πολύ ευεργετικό γεγονός για την "Ψαλτική Παιδεία" της Χαλκίδας η παρουσία χαρισματικών ανθρώπων, ζηλωτών και ικανών ερμηνευτών της ιερής ψαλτικής μας τέχνης, με πλούτο μουσικών γνώσεων αλλά και υψηλής ποιότητας χορωδιακής διευθυντικής ικανότητας, όπως είναι ο Διευθυντής της Βυζαντινής Χορωδίας σας κ. Σπυρ. Σιμιτζής".
            Ο Σεβασμιώτατος συγχαίρει γι' ακόμη μία φορά τον Διευθυντή της Χορωδίας κ. Σπυρίδωνα Σιμιτζή, του οποίου η προσφορά στα ψαλτικά δρώμενα της Πόλεως και Μητροπόλεώς μας είναι αξιοσημείωτη και μοναδική.
 
(Από το Πληροφορικό Ηλεκτρονικό Δελτίο ΠΡΟΝΑΟΣ της Εκκλησίας της Ελλάδος αναδημοσιεύουμε το ακόλουθο κείμενο)
ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ Ή ΕΜΠΑΘΕΙΣ;
Αυτό τον τίτλο επέλεξε σε άρθρο του, που δημοσιεύθηκε στον "Τύπο της Κυριακής" (2/4/2006), ο Πολιτικός Επιστήμων και Αρχισυντάκτης του περιοδικού "Εκκλησία" Κωνσταντίνος Χολέβας, προκειμένου να ανασκευάσει, συνοπτικά, κάποιες από τις ανιστόρητες ρητορείες "προοδευτικών" γραφίδων, που επεχείρησαν και φέτος, εξ αφορμής του εορτασμού της 25ης Μαρτίου 1821, να υποβαθμίσουν αφενός τον πατριωτικό ρόλο της Εκκλησίας και, αφετέρου, να εξωραΐσουν την Οθωμανική αυτοκρατορία, παρουσιάζοντάς την φιλελεύθερη και ανεκτική.
Γράφει χαρακτηριστικά: "Ας έλθουμε στον πρώτο στόχο τους. Τους ενοχλεί η υπενθύμιση ότι στα δύσκολα χρόνια της δουλείας η Ορθόδοξη Εκκλησία και οι κληρικοί ανέλαβαν την εκπαίδευση και την εθνική αφύπνιση των υποδούλων. Δεν θα καταφύγουμε σε μαρτυρίες Ελλήνων της εποχής εκείνης. Θα θυμίσουμε τί έγραφε σε επιστολή του ο Ρωμαιοκαθολικός Γκέρλαχ, πάστορας της Γερμανικής Πρεσβείας της Κωνσταντινουπόλεως το 1575. Αντιγράφουμε από το σπουδαίο σύγγραμμα του συγχρόνου μας Γερμανού Ρωμαιοκαθολικού κληρικού και Νεοελληνιστή Γκέρχαρντ Ποντσκάλσκι "Η Ελληνική Θεολογία επί Τουρκοκρατίας", (Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, 2005): "Πουθενά σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν ευδοκιμεί η μελέτη. Δεν υπάρχουν δημόσιες ακαδημίες ή καθηγητές, με εξαίρεση τα κοινά σχολεία, όπου διδάσκονται τα αγόρια ανάγνωση με το Ωρολόγιο, την Οκτώηχο, το Ψαλτήριο και άλλα βιβλία που χρησιμοποιούνται στις ακολουθίες. Ελάχιστοι, όμως, από τους ιερείς και τους μοναχούς κατανοούν πραγματικά αυτά τα βιβλία" (σελ. 86). Να, λοιπόν, που ένας Γερμανός κληρικός του 16ου αιώνος, ο οποίος δεν είχε κανένα λόγο να κατασκευάζει μύθους υπέρ του Ορθοδόξου κλήρου, παραδέχεται σε επιστολή του προς τον Γερμανό λόγιο Μαρτίνο Κρούσιο, ότι οι μοναχοί και οι κληρικοί ήταν οι μόνοι που αγωνιζόντουσαν κατά την περίοδο εκείνη να μορφώσουν τα Ελληνόπουλα, παρά τα δικά τους μορφωτικά κενά...".Δημοφιλή σήμερα

Κλειστή η συρταρωτή γέφυρα Ευρίπου

Κλειστή η συρταρωτή γέφυρα Ευρίπου

17/4/2019
Ο Οργανισμός Λιμένων Νομού Εύβοιας ενημερώνει ότι η γέφυρα του Ευρίπου θα κλείσει ένα χρονικό διάστημα, για τις ανάγκες της ναυσιπλοΐας....
Πρόγραμμα Ιερών ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδος στην πόλη της Χαλκίδος

Πρόγραμμα Ιερών ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδος στην πόλη της Χαλκίδος

18/4/2019
Οι Ακολουθίες του Νυμφίου την Κυριακή των Βαΐων, Μεγ. Δευτέρα, Μεγ. Τρίτη και Μεγ. Τετάρτη θα αρχίζουν στις 19:00....
Βαθιά σιωπή των τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις πλημμυρισμένες περιοχές της Χαλκίδας

Βαθιά σιωπή των τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις πλημμυρισμένες περιοχές της Χαλκίδας

19/4/2019
Ο πρώην Υπουργός Κώστας Μαρκόπουλος για τις πλημμυρισμένες περιοχές σ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας