Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο Παναγιώτης Μ. Καράβας σχολιάζει με τον δικό του τρόπο, την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.
Οι «Λάζαροι» του 21ου αιώνα
Οι «Λάζαροι» του 21ου αιώνα


Όταν κάτω από την πίεση των τραγικών γεγονότων του Εθνικού Διχασμού ο Βενιζέλος, που είχε δημιουργήσει το χωριστικό κράτος της Θεσσαλονίκης, φθάνει στην Αθήνα στις 7 Ιουνίου, στις 13 του ίδιου μήνα, σχηματίζει κυβέρνηση υπό την προεδρία του. 

Ο Βενιζέλος επιθυμούσε εκλογές για την ανάδειξη Αναθεωρητικής Βουλής, η εμπλοκή όμως της Ελλάδα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν επέτρεπε τη διεξαγωγή εκλογών. Από την άλλη, όμως, πλευρά αντιλαμβάνονταν, ότι δεν μπορούσε να κυβερνήσει τη χώρα με τη μονομερή και σαφώς αντιβενιζελική Βουλή, που είχαν αναδείξει οι εκλογές του 1915. Με απλά λόγια δεν είχε την πλειοψηφία.

Έτσι κατέφυγε σε μια λύση συνταγματικά αμφιλεγόμενη.

Με Βασιλικό Διάταγμα της 29ης Ιουνίου 1917, ανακάλεσε το προγενέστερο Βασιλικό Διάταγμα 29ης Οκτωβρίου 1915 περί διαλύσεως της προηγούμενης Βουλής και προκηρύξεως νέων εκλογών, γιατί θεωρήθηκε, ότι το Διάταγμα του 1915 για τη διάλυση της Βουλής εκείνης, εκδόθηκε παρά το Σύνταγμα. Ταυτόχρονα καλούσε σε δεύτερη τακτική σύνοδο την “αναστηθείσα” Βουλή του 1915, για τις 12 Ιουλίου του 1917. Αυτή ακριβώς η Βουλή, έμεινε στην Ιστορία ως Βουλή των Λαζάρων. 

Ανάλογες στιγμές, θα έλεγε κάποιος πως βιώνουμε σήμερα. Μια κυβέρνηση, με το πρώτο κόμμα να μην διαθέτει την πλειοψηφία, με 145 βουλευτές, να νομοθετεί, ή να προσπαθεί να νομοθετήσει με την στήριξη συνεργαζόμενων βουλευτών, ανεξάρτητων και μη. Κοινοβουλευτικές ομάδες διαλύονται ή απειλουνται με διάλυση. Βουλευτές πίνουν γκαζόζα (ναι, εν ετει 2019 υπάρχουν ανθρωποι που πινουν γκαζόζα) και δεν προλαβαίνουν να παραστούν σε εισηγήσεις νομοσχεδίων. Μάλιστα δύο από αυτούς τους βουλευτές παραμένουν στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ διευκολύνοντας έτσι τον Πάνο Καμμένο  αλλά – όπως λένε – δεν θα τους εμποδίζει κανένας να ψηφίζουν εφεξής όλα τα νομοσχέδια που θα φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση. Με απλά λόγια μένουν στους ΑΝΕΛ και ταυτόχρονα προσχωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ!

Βιώνουμε μια ιδανική περίοδο Δημοκρατίας, όπου η κατά συνείδηση ψήφος έχει πάρει "σάρκα και οστά" ή παρακολουθούμε μια αυτογελοιοποίηση του πολιτικού μας συστήματος, που προσπαθεί να παρατείνει την θητεία των κυβερνώντων με αμφιλεγόμενες κινήσεις; Σίγουρα, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος ανέστησε την Βουλή του 1915 για να κυβερνήσει, δεν φαντάστηκε πως μετα απο 100 σχεδόν χρόνια θα επαναληφθεί κάτι ανάλογο ή και χειρότερο: Και μόνο πως συζητούμε δημόσια την πιθανότητα αλλαγής του κανονισμού της Βουλής προκειμένου να μην διαλυθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αποτελεί μια επιζήμια πράξη, για το πολίτευμα το ίδιο, που ξεπερνά ακόμα και την εφεύρεση της “Βουλής των Λαζάρων”. 

Και ο Λαός, όσα και αν του προσφέρεις, μισθούς, δώρα, επιδόματα, δουλειές, κάποια πράγματα δεν τα συγχωρεί ποτέ. 

Για όσους δεν θυμούνται καλά, λοιπόν, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αν και διπλασίασε το μέγεθος της χώρας, οργάνωσε ένα άρτιο σύστημα νόμων που αναμόρφωσαν την δημόσια διοίκηση και την κρατική λειτουργία, αλλά και κατέστησε πλήρως αξιόπιστη και υπολογίσιμη δύναμη την Ελλάδα στο εξωτερικό, ωστόσο, τιμωρήθηκε απόλυτα και κατηγορηματικά από τον λαό στις εκλογές του 1920, μόνο και μόνο επειδή διοίκησε την χώρα κατά τρόπο ανορθόδοξο, που δίχασε αντί να ενώσει τους Έλληνες την περίοδο εκείνη.

Παναγιώτης Μ. Καράβας
Φιλόλογος – Msc ΙστορίαςΔημοφιλή σήμερα

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

15/2/2019
Δήλωση συμπόρευσης από κοινού ανακοίνωσαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι για τον Δήμο Χαλκιδέων Γιάννης Μπάκας και Χρήστος Παγώνης....
Η ταινία «LEGO η ταινία 2» μεταγλωτισμένη σε 3D, στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία «LEGO η ταινία 2» μεταγλωτισμένη σε 3D, στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

14/2/2019
Η ταινία «LEGO η ταινία 2» μεταγλωτισμένη σε 3D, έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ mo...
Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

15/2/2019
Το ΤΕΕ/Π.Τ.Ευβοίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών και συναδέλφων μηχανικών, διοργανώνει την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 ώρα 20:00 στην...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας