Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Το πρωί του Σαββάτου 2 Φεβρουαρίου 2019, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, η ομάδα πολιτών για τη διάσωση του Κολοβρέχτη πραγματοποίησε ενημερωτική παρέμβαση στη Χαλκίδα, στον πεζόδρομο της Αβάντων (δίπλα από τον Αγ. Νικόλαο).
Παρέμβαση στη Χαλκίδα για τους υγρότοπους και την κλιματική αλλαγή
Παρέμβαση στη Χαλκίδα για τους υγρότοπους και την κλιματική αλλαγή
Η παγκόσμια ημέρα υγροτόπων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου επειδή στις 2 Φεβρουαρίου 1971 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Στο επίκεντρο του φετινού εορτασμού η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το επίκαιρο θέμα της κλιματικής αλλαγής. 

H ομάδα πολιτών αναφέρει:

«Με τους σημερινούς κλιματικούς ρυθμούς, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη αναμένεται να ξεπεράσει τους 3°C, αφήνοντας πίσω κάθε ελπίδα περιορισμού της στον στόχο του 1,5 °C. Πρόκειται για ένα μέλλον με εξαιρετικά υψηλές πιθανότητες για συχνές καταιγίδες και άλλα ακραία κλιματικά φαινόμενα, δασικές πυρκαγιές, καταστροφικούς τυφώνες, μεγάλες και μη αναστρέψιμες καταστροφές οικοσυστημάτων και απώλεια ειδών. Πιθανότατα θα βιώσουμε την εγκατάλειψη μεγάλων γεωργικών εκτάσεων, μεγάλες συγκρούσεις που καταστρέφουν τις κοινωνίες και θα δούμε ολόκληρες χώρες να δυσλειτουργούν. Πρόκειται για ένα μέλλον όπου η ζωή, για πολλές αγροτικούς, νησιωτικούς και παράκτιους πληθυσμούς θα καταστεί ανυπόφορη, με λαούς ή ολόκληρα έθνη να αναζητούν καταφύγιο σε έναν όλο και πιο περιορισμένο σε ζωή πλανήτη. Μέχρι το 2100 ο κόσμος όπως τον ξέρουμε τώρα δεν θα είναι πλέον αναγνωρίσιμος. Οι φτωχότεροι και οι πλέον ευάλωτοι λαοί του κόσμου κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με πολλούς ήδη να μεταναστεύουν εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, της αποτυχία των καλλιεργειών τους και της μόλυνσης. Η ανθρωπότητα βρίσκεται απέναντι σε μια τεράστια πρόκληση, για την ίδια της την επιβίωση» σημειώνεται μεταξύ άλλων στο κείμενο το οποίο μοιράστηκε, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης, στους πολίτες, όπου επιπλέον επισημαίνεται η αξία των υγροτόπων στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής: «Νέες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι παράκτιοι υγρότοποι είναι από τα καλύτερα θαλάσσια οικοσυστήματα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Τα παράκτια οικοσυστήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική συνιστώσα της μείωσης των εκπομπών μέσω της διατήρησης και της αποκατάστασης αυτών των συστημάτων. Οι παράκτιοι υγρότοποι συγκεντρώνουν άνθρακα γρήγορα και το κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι ένα τόσο καλό εργαλείο για τη μείωση των εκπομπών, επειδή είναι αρκετά εύκολο να διαχειριστούν».

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει η ομάδα πολιτών, η προστασία των υγροτόπων της Εύβοιας (μεταξύ αυτών και του Κολοβρέχτη) «μέσα από την αυτόνομη δράση των πολιτών είναι θέμα επιτακτικής σημασίας. Σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη κρατικών πολιτικών που επιδοτούν την ρύπανση τουφυσικού περιβάλλοντος με πρόσχημα τις θέσεις εργασίας, την απαγόρευση των εξορύξεων σε περιβαλλοντικά επιβαρυμένες περιοχές όπως η κεντρική Εύβοια, την άμεση ακύρωση των σχεδίων για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο και την δυτική Ελλάδα που ήδη προξενούν την έντονη αντίσταση των πολιτών, τον άμεσο περιορισμό της ανεξέλεγκτης χωροθέτησης αιολικών πάρκων σε περιοχές όπως η Καρυστία, την προστασία των ρεμάτων στις πόλεις, την ανάδειξη της βιολογικής γεωργίας-κτηνοτροφίας ως προοπτικής για μια παραγωγή προσανατολισμένη στην φέρουσα ικανότητα των οικοσυστημάτων. Είναι η τυφλή πίστη στην περίφημη ‘ανάπτυξη’ χωρίς όρια, σε βάρος της Κοινωνίας και της Φύσης, σε βάρος της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, που φέρνει την κλιματική αλλαγή – η άνευ όρων αναζήτηση των εταιρικών κερδών και της εξουσίας από τα πολιτικά-οικονομικά λόμπι σε όλον τον πλανήτη. Αν οι ίδιες οι κοινωνίες δεν αναλάβουν δράση διεκδικώντας τη ριζική αλλαγή πλεύσης, αν δεν βγούμε από την απάθεια, υπάρχει ο κίνδυνος για περισσότερη αυταρχικοποίηση των πολιτικών καθεστώτων με το πρόσχημα την κλιματική αλλαγή».

Πληροφορίες - επικοινωνία στο [email protected]Δημοφιλή σήμερα

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

15/2/2019
Δήλωση συμπόρευσης από κοινού ανακοίνωσαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι για τον Δήμο Χαλκιδέων Γιάννης Μπάκας και Χρήστος Παγώνης....
Η ταινία «LEGO η ταινία 2» μεταγλωτισμένη σε 3D, στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία «LEGO η ταινία 2» μεταγλωτισμένη σε 3D, στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

14/2/2019
Η ταινία «LEGO η ταινία 2» μεταγλωτισμένη σε 3D, έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ mo...
Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

15/2/2019
Το ΤΕΕ/Π.Τ.Ευβοίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών και συναδέλφων μηχανικών, διοργανώνει την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 ώρα 20:00 στην...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας