Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Σαφάρι για το "ξήλωμα" των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων έχει ξεκινήσει σε όλη την Ελλάδα, η κυβέρνηση, στα πλαίσια βελτίωσης της οδικής ασφάλειας. Σχετικές αποφάσεις έχουν ληφθεί απο την Περιφέρεια Στ.Ελλάδας. Ο Δήμος Κονιστρών έχει ήδη προβεί στο "ξήλωμα" παράνομων πινακίδων.Στην Χαλκίδα την ίδια ώρα οι αρμόδιοι αδιαφορούν.
Παράνομες οι παρόδιες διαφημιστικές πινακίδες.
Παράνομες οι παρόδιες διαφημιστικές πινακίδες.

Την Παρασκευή, 2 Οκτώβρη 2009, ο Αποστόλης Μολυβιάτης θα γινόταν 22 ετών. Δυστυχώς όμως, κανείς δεν κατάφερε να του ευχηθεί. Ο Αποστόλης Μολυβιάτης σκοτώθηκε στις 24 Αυγούστου 2009, όταν το αυτοκίνητό του έπεσε επάνω σε μια παράνομη διαφημιστική πινακίδα, στη Λεωφόρο Κηφισίας 362. Σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα Παναγιώτη Μαδιά το αυτοκίνητο του νεαρού «κλείστηκε» από το όχημα ενός άλλου οδηγού, κι ενώ η ταχύτητά του δεν υπερέβαινε τα 40-50 χιλιόμετρα, εκτράπηκε απ’τ η δεξιά λωρίδα όπου βρισκόταν στη διαχωριστική νησίδα ασφαλείας, και προσέκρουσε πλαγιομετωπικά με την παράνομη διαφημιστική πινακίδα. Το αποτέλεσμα ήταν ο ακαριαίος του θάνατος. Αν δεν υπήρχε η παράνομη διαφημιστική ο Αποστόλης πιθανότατα θα ζούσε. Όπως θα ζούσε κι ο συνομίληκός του Γιάννης Σταυρουλάκης, ο οποίος έχασε τη ζωή του με πανομοιότυπο τρόπο εκατό μέτρα πιο μακριά, στον ίδιο δρόμο, σε ίδια πινακίδα, πριν από σχεδόν 3 χρόνια. Όπως θα ζούσαν και δεκάδες άλλοι πολίτες που προσέκρουσαν σε διαφημιστικές πινακίδες, αλλά ήταν «άτυχοι» καθώς συναντήθηκε η μοίρα τους με κάποια απ’  τις χιλιάδες παράνομες διαφημιστικές πινακίδες του ελληνικού οδικού δικτύου. (πηγή: andriotakis.wordpress.com).

Οι παρόδιες διαφημιστικές πινακίδες είναι παράνομες αφού ο νόμος είναι σαφής για τα παρόδια εμπόδια. Πέρα από τους κινδύνους που κρύβουν για τους οδηγούς οι πινακίδες αυτές είναι και αντιαισθητικές. Στην Χαλκίδα ειδικότερα όπου η είσοδος της πόλης είναι γεμάτη από αυτές, αρκετές κρύβουν ακόμα και τα παλιά βιομηχανικά κτίρια της πόλης (Αρέθουσα, Γεωργιάδη).

Το κυνήγι των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων ξεκίνησε αρχές Απριλίου απο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Επικοινωνιών και Δικτύων.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας

Εν τω μεταξύ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως είχε γράψει το eviaportal.gr, με εντολή της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Κατερίνας Διαμαντοπούλου, είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη, για το θέμα της καταγραφής και αφαίρεσης των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων από το οδικό δίκτυο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Π. Ευμορφόπουλος, ο σύμβουλος Θ. Μπορλόκας, οι διευθυντές τοπικής αυτοδιοίκησης και ΤΥΔΚ των Νομών, καθώς και οι αστυνομικοί διευθυντές των Νομών.
Υλοποιώντας τις οδηγίες και την πολιτική του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και στα πλαίσια της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αποφασίστηκε να μπει ένα οριστικό τέλος στην άναρχη κατάσταση που διέπει την υπαίθρια διαφήμιση, η οποία εγκυμονεί κινδύνους για την οδική ασφάλεια και υποβαθμίζει το περιβάλλον. Συνεργεία των υπηρεσιών της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, των δήμων και των αστυνομικών αρχών, καταγράφουν ήδη το σύνολο των διαφημιστικών πινακίδων σε όλο το εθνικό, επαρχιακό και λοιπό οδικό δίκτυο και θα προχωρήσουν άμεσα στην εκκαθάριση των παράνομων πινακίδων, με προτεραιότητα σε αυτές που υπάρχει μεγάλος βαθμός επικινδυνότητας. Δίδεται δε προθεσμία τριάντα ημερών, σε όσους έχουν εγκαταστήσει χωρίς άδεια πινακίδες, να τις απομακρύνουν και να αποφύγουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Ανάλογες συσκέψεις θα πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, με σκοπό να παρακολουθείται στενά η πορεία υλοποίησης της δράσης, ο βαθμός ενεργοποίησης των φορέων και ο αριθμός των παράνομων πινακίδων που αφαιρείται κάθε δίμηνο.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί από τους Δήμους που πρώτοι έσπευσαν να υλοποιήσουν τις διατάξεις του νόμου, ήταν ο Δήμος Κονιστρών. Με απόφασή του Δημάρχου, Δημήτρη Παπαναστασίου αρχές Απριλίου συγκροτήθηκε επιτροπή για την καταγραφή και απομάκρυνση των διαφημιστικών πινακίδων στα όρια του Δήμου Κονιστρών. O Δήμος Κονιστρών στα πλαίσια εφαρμογής των νόμων της πολιτείας, που αφορούν τις υπαίθριες διαφημίσεις, από το τέλος του 2009 ενημέρωσε εγγράφως όλους τους διαφημιζόμενους που είχαν τοποθετήσει διαφημίσεις στα όρια του, επί των επαρχιακών δικτύων Λεπούρων –Κύμης , Λεπούρων –Οξυλίθου, όπως με μέσα και δαπάνες τους τις απομακρύνουν άμεσα.
Δυστυχώς όμως πολύ λίγοι ανταποκρίθηκαν. Με απόφασή του ο Δήμαρχος συγκρότησε επιτροπή για την καταγραφή και απομάκρυνση των διαφημιστικών πινακίδων. Η απομάκρυνση ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 12-4-2010, με μέσα και προσωπικό του Δήμου.

Απο την άλλη δεν έχει παρατηρηθεί κάποια ανάλογη κίνηση απο το Δήμο Χαλκιδέων... προς το παρόν τουλάχιστον και αναμένουμε....

Αποφάσεις Υπουργείου

Ο υπουργός και ο υφυπουργός, κ.κ.Ρέππας και Σηφουνάκης κάλεσαν τους δήμους, τις Περιφέρειες, τους κρατικούς φορείς, τους διαφημιστές και τους διαφημιζόμενους, αλλά και τους μεμονωμένους πολίτες που έχουν διαθέσει χώρο στην πρόσοψη ή στην ταράτσα της ιδιοκτησίας τους, να προβούν άμεσα στην απομάκρυνση των παράνομων και αντιαισθητικών πινακίδων.

Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές σε όλους, είπαν χαρακτηριστικά, ότι «γνώμονας της δράσης είναι ο νόμος, οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που καταδικάζουν την παράνομη αυτή δραστηριότητα και η πρόσφατη εγκύκλιος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που χαρακτηρίζει διαρκές έγκλημα την παράνομη υπαίθρια διαφήμιση» ενώ χαρακτήρισαν δεδομένη στο εξής την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων και προστίμων στους διαφημιστές και τους διαφημιζόμενους.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της δράσης, που εντάσσεται σε μια δέσμη μέτρων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, ο αρμόδιος δήμος και η αρμόδια Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας θα είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν άμεσα στην αποξήλωση των παράνομων πινακίδων. Ταυτόχρονα θα επιβάλλονται όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις -το Σ.Δ.Ο.Ε. συμμετείχε όλη την προηγούμενη περίοδο στις προετοιμασίες για την υλοποίηση της απόφασης.

Ηλεκτρονικές καταγγελίες

Παράλληλα η κυβέρνηση με εντολή του ίδιου πρωθυπουργού  ενεργοποίησε διαδικτυακό τόπο, στον οποίο μπορούν οι πολίτες να καταγγείλουν την παρουσία παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, δίνοντας τη διεύθυνση όπου βρίσκονται. Η ιστοσελίδα λέγεται «Χωρίς Παράνομες Διαφημιστικές Πινακίδες» και η ηλεκτρονική της διεύθυνση: (www.illegalsigns.gov.gr).

 
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[1]
Γιώργος Αλιμανντήρης - Χαλάνδρι (11/9/2010 4:10:55 μμ)
ΕΡΩΤΗΣΗ / Πως είναι δυνατόν ο πολίτης να γνωρίζει αν είναι νόμιμη ή παράνομη η διαφ/κή πινακίδα Επίσης τι χρειάζεται η φωτ/φία Όταν ο πολίτης δεν έχει φωτ.μηχανή Τέλος υπάρχει νέος νόμος (αριθμός )ή εφαρμόζεται ο υπάρχων
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας