Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Εύβοιας (ΦΔΠΠ Εύβοιας), ένας εκ των νεοσυσταθέντων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και ήδη συμπλήρωσε 1 μήνα από τη συγκρότησή του σε σώμα.
Έκλεισε ένα μήνα ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Εύβοιας
Έκλεισε ένα μήνα ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Εύβοιας
Ο ΦΔΠΠ Εύβοιας ως ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει ως κύριο αντικείμενό του, τη διοίκηση και τη διαχείριση συγκεκριμένων προστατευόμενων περιοχών οι οποίες είναι ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000, της περιοχής ευθύνης του, στην Εύβοια, στη Σκύρο και σε τμήμα της Βοιωτίας, όπως αυτές ορίζονται στα άρθρα 18,19 και 21 του ν. 1650/1986 και στο άρθρο 1 του ν. 4519/2018.

Για το χαρακτηρισμό των περιοχών αυτών, των στοιχείων ή συνόλων της φύσης και του τοπίου, απαιτείται η προηγούμενη γνώμη της «Επιτροπής Φύση 2000», του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και εν συνεχεία η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με πρόταση του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από σύνταξη ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, η οποία είναι απαραίτητη για την τεκμηρίωση της σημασίας του προστατευτέου αντικειμένου και τη σκοπιμότητα των προτεινόμενων μέτρων προστασίας, οριοθέτηση της περιοχής προστασίας και καθορισμό των χρήσεων γης.

Η περιοχή Λιβάδι ή «Κολοβρέχτης» η οποία βρίσκεται στα όρια των Δήμων Διρφύων-Μεσσαπίων και Χαλκιδέων, έχει χαρακτηριστεί με Προεδρικό Διάταγμα, δημοσιευμένο στο ΦΕΚ 642 Δ’ 9-10-1989, ως Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.), και έχει καταγραφεί ως υγροβιότοπος με κωδικό GR242274000 και όνομα «Έλος Ψαχνά ή Λιβάδι ή Κολοβρέχτης». Ο πυρήνας του υγροβιότοπου, έχει χαρακτηριστεί με ΠΔ το έτος 1989 ως «περιοχή προστασίας της φύσης» και ισχύουν συγκεκριμένοι περιορισμοί χρήσης, δόμησης και δραστηριοτήτων, ενώ πρέπει να γίνονται συγκεκριμένοι έλεγχοι των επιπτώσεων των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Παρόλα αυτά όμως και λόγω του γεγονότος ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ακολουθηθεί η προαναφερόμενη διαδικασία αναφορικά με την ένταξη της περιοχής στο δίκτυο NATURA 2000, τα όριά της, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων κλπ δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα διοίκησης και διαχείρισης του «Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Εύβοιας» και ως εκ τούτου ο Φορέας δεν νομιμοποιείται να αναλάβει πρωτοβουλία επί της διοίκησης ή της διαχείρισης της εν λόγω περιοχής.

Εντούτοις όμως εξαιτίας του υψηλού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος της περιοχής για το Νομό της Εύβοιας και ιδιαιτέρως για τους Δήμους Διρφύων-Μεσσαπίων και Χαλκιδέων, ο Φορέας ήδη έχει συζητήσει το θέμα σε συνεδρίαση του Δ.Σ., ενώ έχει προσκαλέσει τους Δημάρχους των προαναφερόμενων περιοχών σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. προκειμένου να συζητηθεί το θέμα διεξοδικότερα και να ανταλλαγούν απόψεις μεταξύ των εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων μερών.

Τα μέλη του Δ.Σ. του Φορέα προτίθενται να παράσχουν τις επιστημονικές τους γνώσεις καθώς και κάθε είδους βοήθεια που απορρέει από τις αρμοδιότητές τους.Δημοφιλή σήμερα

Παράπονα Λυκείου Αρτάκης για τους Σχολικούς Αγώνες

Παράπονα Λυκείου Αρτάκης για τους Σχολικούς Αγώνες

22/3/2019
Ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς συμβουλίου του Λυκείου Νέας Αρτάκης, Νικόλαος Βήττας, κάνει λόγο για παράπονα που έχουν για την συμπεριφορά και την απο...
Φιλανθρωπική συναυλία από την χορωδία CANTUS Χαλκίδας

Φιλανθρωπική συναυλία από την χορωδία CANTUS Χαλκίδας

22/3/2019
Την Δευτέρα 1 Απριλίου 2019 και ώρα 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Παπαδημητρίου Χαλκίδος θα πραγματοποιηθεί φιλανθρωπική συναυλία από την χορωδία CA...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας