Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Δημιουργική συζήτηση πραγματοποιήθηκε για τις «Τομές Δημοκρατίας στην Αυτοδιοίκηση», το επίκαιρο βιβλίο του Δημήτρη Κατσούλη, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.
Δημιουργική συζήτηση για τις «Τομές Δημοκρατίας στην Αυτοδιοίκηση»
Δημιουργική συζήτηση για τις «Τομές Δημοκρατίας στην Αυτοδιοίκηση»
Παρουσιάστηκε την Τρίτη 12 Μαρτίου 2019, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης το βιβλίο του Δημήτρη Κατσούλη «Τομές Δημοκρατίας στην Αυτοδιοίκηση. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες πέρα από τον Καλλικράτη και τον Κλεισθένη 1» που εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Δεδεμάδη.

Σε ένα ακροατήριο αποτελούμενο από αιρετούς, στελέχη της Αυτοδιοίκησης και ενδιαφερόμενους για την λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών μίλησαν για το βιβλίο και τον συγγραφέα ο Μιχάλης Πικραμένος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, Αναπληρωτής Καθηγητής του ΑΠΘ, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο πρώην Δήμαρχος Πόρου και υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σπύρος Σπυρίδων, ο πρώην Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Αττικής και πρώην Βουλευτής Λάμπρος Μίχος και ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλης. Την συζήτηση συντόνισε η Δικηγόρος, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Αττικής και νυν υποψήφια Ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο Σύριζα-Προοδευτική Συμμαχία Άννα Παπαδημητρίου Τσάτσου. Στο τέλος μίλησε και συγγραφέας του βιβλίου  Δημήτρης Κατσούλης.

Ο Αντιπρόεδρος του ΣτΕ Μιχάλης Πικραμένος ανέδειξε την σημασία των μεταρρυθμίσεων στην Αυτοδιοίκηση και την ενδελεχή και εποικοδομητική κριτική αποτίμηση που επιχειρεί ο συγγραφέας καθώς επίσης και την σημασίας της πολιτικής εντολής της οποίας φορέας είναι αιρετοί, σημαντικό και κρίσιμο θέμα που πραγματεύεται ο Δημήτρης Κατσούλης στο βιβλίο του.Η Ρένα Δούρου επεσήμανε την αντικειμενικότητα με την οποία προσεγγίζει τις μεταρρυθμίσεις ο Δημήτρης Κατσούλης αλλά και την τόλμη του να μην περιορίζεται στην κριτική αλλά να καταθέτει προτάσεις ενώ αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα της βαθιάς αποκέντρωσης που προτείνει ο συγγραφέας.

Ο Σπύρος Σπυρίδων αφού αναφέρθηκε στην αυτοδιοικητική επιστημονική και πολιτική παρουσία του συγγραφέα επικεντρώθηκε στην απόσταση της Αυτοδιοίκησης από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και στην προοπτική της τολμηρής αποκέντρωσης.

Ο Λάμπρος Μίχος μίλησε με θερμά λόγια για τον συγγραφέα και επικέντρωσε την προσοχή του στις προτάσεις του Δημήτρη Κατσούλη για την αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης έτσι ώστε να μην αποβεί αρνητική για τον θεσμό η εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Ο Γιώργος Σωτηρέλης επεσήμανε την επικαιρότητα των προτάσεων του Δημήτρη Κατσούλη και μάλιστα για τις πιο ρηξικέλευθες από αυτές όπως η διακριτή εκλογή του βουλευομένου και του εκτελεστικού οργάνου των Δήμων και Περιφερειών έτσι ώστε να διασφαλίζεται η άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση στους δύο πυλώνες του συστήματος διακυβέρνησης και να εμπεδώνεται η τοπική δημοκρατία.

Αντιφωνώντας ο Δημήτρης Κατσούλης αφού ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, τους ομιλητές για τα καλά τους λόγια και τις Εκδόσεις Δεδεμάδης για την έκδοση του βιβλίου, συνόψισε τις Τομές Δημοκρατίας στην Αυτοδιοίκηση στην βαθιά αποκέντρωση της εξουσίας προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες, την αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης έτσι ώστε να συνυπάρξει εκδημοκρατισμός και αποτελεσματικότητα και στο ανακαθορισμό των ρόλων μεταξύ συμβουλίου και εκτελεστικής επιτροπής. Η κεντρική ιδέα και η πρότασή του είναι η πολυεπίπεδη δημοκρατική διακυβέρνηση η οποία είναι αναγκαία για την ανασυγκρότηση της χώρας. Τέλος αναφέρθηκε στην αφετηρία της αυτοδιοικητικής πολιτικής και επιστημονικής διαδρομής του την οποία συνέδεσε με τον αείμνηστο καθηγητή Γιώργο Παπαδημητρίου στον οποίο αφιερώνει το βιβλίο αλλά και με αείμνηστο πρωτοπόρο της προοδευτικής αυτοδιοίκησης Παναγιώτη Παπαγιάννη.Δημοφιλή σήμερα

Το Υδατοδρόμιο της Σκύρου στη τελική Ευθεία - χρηματοδοτήθηκε η κατασκευή του

Το Υδατοδρόμιο της Σκύρου στη τελική Ευθεία - χρηματοδοτήθηκε η κατασκευή του

17/3/2019
Xρηματοδοτήθηκε η κατασκευή του Υδατοδρομίου στην Σκύρο από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με το...
Πρώτη θέση για τους Ευβοιώτες αθλητές στο σκάκι

Πρώτη θέση για τους Ευβοιώτες αθλητές στο σκάκι

17/3/2019
Στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα σκάκι, αθλητές από σχολεία της Εύβοιας, έλαβαν την 1η θέση ανάμεσα σε πολλές συμμετοχές....
Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης στη Θήβα και στην Αλίαρτο

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης στη Θήβα και στην Αλίαρτο

16/3/2019
Στη Θήβα και στην Αλίαρτο βρέθηκαν στις 15 Μαρτίου 2019 ο Υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Αναγνωστάκης και η Παράταξη «Στερεά… Υπεροχής!»....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Photo Gallery

3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας