Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Την Κυριακή 30 Μαίου πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία των Ψαχνών η εκδήλωση της επιτροπής αγώνα κατά της ρύπανσης της Κεντρικής Εύβοιας του Δικτύου Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος Εύβοιας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Περιβάλλοντος Μεσσαπίας «ΤΑΝΑΪΣ», με θέμα ‘‘Περιβαλλοντική Κρίση και Αγροτική Παραγωγή’’.

Στην εκδήλωση μίλησαν:

1. Η κα Μαργαρίτα Καραβασίλη Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας.
2. Ο Δρ. Κατζιλάκης Ανδρέας, Γενικός Διευθυντής Γεωργικών Εφαρμογών και Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα ‘’ Η ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΓΗ ΩΣ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ’’
3. Ο κος Κων/νος Μαυρόπουλος, Δ/ντης Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας της ‘ΔΗΩ’ Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, με θέμα «Βιολογική Γεωργία και Περιβάλλον»
4. Ο κος Γιωργάκης Κωστής, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Καταναλωτών ‘ΒΙΟΖΩ’, με θέμα τα αγροτικά προϊόντα και το κίνημα των καταναλωτών.
5. Ο κος Γιώργος Κολέμπας οικογεωργός και συγγραφέας με θέμα την τοπικότητα.
6. Ο κος Τόλης Παπαγεωργίου εκπρόσωπος του Μεταλλευτικού Παρατηρητηρίου μετέφερε την μεγάλη εμπειρία του από τους αγώνες των πολιτών κατά της ρύπανσης από τα μεταλλεία της Χαλκιδικής.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου «ΤΑΝΑΪΣ» και του Δικτύου κος Νίκος Φραντής, τόνισε ότι βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν όσον αφορά τη ρύπανση των νερών και της γης στην περιοχή με βαρέα μέταλλα και μεγάλες συγκεντρώσεις οργανικής ρύπανσης. Τόνισε για την διαχρονικότητα του προβλήματος και τις μεγάλες ευθύνες της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης αλλά και της κεντρικής εξουσίας. Για πολλά χρόνια τώρα αυτό το σύστημα εξουσίας αδιαφόρησε για το πρόβλημα της ρύπανσης, που χρόνο με το χρόνο μεγάλωνε, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην σημερινή αδιέξοδη κατάσταση. Σημείωσε τον ειδικό ρόλο της ΛΑΡΚΟ στην ρύπανση της περιοχής με βαρέα μέταλλα και στις μεγάλες συγκεντρώσεις του εξασθενούς χρωμίου. Τόνισε την ανεξέλεγκτη μεταλλευτική της δραστηριότητα, την έλλειψη κάθε πολιτικής αποκατάστασης, αλλά και την λειτουργία της χωρίς καν να καλύπτεται από νόμιμες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την ένοχη σιωπή και συγκάλυψη των αρμοδίων μέχρι σήμερα. Κάλεσε την πολιτεία να εξαγγείλει τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί, όσον αφορά την διάθεση καθαρού και υγιεινού νερού, την διακοπή της ρύπανσης, τον εντοπισμό των ρυπαντών και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την αποκατάσταση και εξυγίανση της περιοχής.
Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος κα Μαργαρίτα Καραβασίλη Ειδική Γραμματέας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, μιλώντας στην εκδήλωση, παραδέχθηκε την οξύτητα και το επείγον του προβλήματος, και δεσμεύθηκε ότι μέσα στον Ιούνιο η ίδια η Υπουργός επισκεπτόμενη την περιοχή θα εξαγγείλει συγκεκριμένα μέτρα. Αναμένουμε.
Οι άλλοι ομιλητές με τεκμηριωμένα στοιχεία έδειξαν ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την γεωργία της περιοχής με στροφή σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης φιλικό προς το περιβάλλον και την βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Προϋπόθεση όμως γι’ αυτό είναι η διακοπή της οργανικής και τοξικής ρύπανσης των νερών και της γης της περιοχής.
Μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών πήραν τον λόγο πολίτες οι οποίοι έθεσαν έντονα τις μεγάλες ευθύνες της τοπικής και της κεντρικής εξουσίας και τόνισαν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη καθυστέρηση και διαβουλεύσεις και ζήτησαν από τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης να δεσμευτούν για άμεση υλοποίηση μέτρων που θα εντοπίσουν τους ρυπαντές, θα σταματήσουν την ρύπανση και θα εξυγιάνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και την γη της περιοχής.

Την εκδήλωση έκλεισε ο εκπρόσωπος του Δικτύου και του Συλλόγου «ΤΑΝΑΪΣ» καλώντας όλους τους πολίτες σε κοινή δράση, λέγοντας ότι οι αγρότες και οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι βρίσκονται από την ίδια πλευρά του αγώνα κατά της ρύπανσης και πρέπει να είμαστε όλοι μαζί γιατί ο αγώνας είναι δύσκολος και μακρύς.
Δημοφιλή σήμερα

Εντάχθηκε το έργο της δημοτικής αγοράς Χαλκίδας ύψους 3 εκ. ευρώ

Εντάχθηκε το έργο της δημοτικής αγοράς Χαλκίδας ύψους 3 εκ. ευρώ

10/12/2018
Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθη Γιαννακίδη, εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 15 ...
Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ δώρισε απινιδωτή στον Εμπορικό Σύλλογο Αλιβερίου

Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ δώρισε απινιδωτή στον Εμπορικό Σύλλογο Αλιβερίου

10/12/2018
Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ, συνεπής στη δέσμευσή του να θέτει ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την Υγεία & Ασφάλεια, προχώρησε σε ...
Χριστουγεννιάτικη δράση για τα παιδιά στη Χαλκίδα

Χριστουγεννιάτικη δράση για τα παιδιά στη Χαλκίδα

10/12/2018
Ο σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας σε συνεργασία με την ομάδα φιλαναγνωσίας διοργανώνουν Χριστουγεννιάτικη δράση για τα παιδιά....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας