Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ομιλία του Συμεών Κεδίκογλου για τον Καλλικράτη
στην ολομέλεια της Βουλής και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Υπέρ της ψήφισης του Καλλικράτη τάχθηκε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ευβοίας Συμεών Κεδίκογλου στην ομιλία του στην Ολομέλεια, την Τετάρτη 26 Μαϊου, σημειώνοντας ότι «ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ είναι μια καθοριστική πρωτοβουλία για την Ελλάδα και την προοπτική της, γιατί πάνω απ’ όλα σπάει αυτό το συγκεντρωτικό σύστημα που ταλαιπωρεί πολίτες, φορείς, την Αυτοδιοίκηση και τελικά τον ίδιο τον κόσμο.»

Ιδιαίτερα στάθηκε στις τεράστιες εξοικονομήσεις, συγχωνεύσεις και οικονομίες κλίμακας αλλά και στους αυστηρότερους ελέγχους που εισάγει: «Η δημοσιονομική ανάταξη που επιτυγχάνεται από τις δραστικές συγχωνεύσεις δομών στην αυτοδιοίκηση μεταφράζεται σε εξοικονομήσεις στο 60% και σε απόλυτα νούμερα συνολική ετήσια εξοικονόμηση 1.185.000.000 από περιορισμό δαπανών και ορθολογική αξιοποίηση των πόρων. Επιπλέον εξοικονόμηση 75.000.000 ευρώ, ανά εκλογική περίοδο, λόγω της σύμπτωσης με τις Ευρωεκλογές.

Αλλά για εμένα πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» εισάγει έννοιες στην αυτοδιοίκηση, όπως η λογοδοσία. Ένα πλαίσιο που συμπεριλαμβάνει τον οικονομικό έλεγχο και την εποπτεία της αυτοδιοίκησης, ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η προάσπιση στο τελευταίο ευρώ που δίνει ο Έλληνας φορολογούμενος.»

Ο κ. Κεδίκογλου παρουσίασε την πρωτοβουλία «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», ως μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για ανάπτυξη και έκλεισε την ομιλία του με το εξής σχόλιο: «Στην πραγματικότητα είναι ψήφος εμπιστοσύνης στις τοπικές κοινωνίες.
Η νέα αρχιτεκτονική, που φέρνει στη Βουλή η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που υπήρξε ανέκαθεν το κίνημα της Αυτοδιοίκησης, δεν αφορά τωρινούς δήμαρχους και αντιπάλους, δεν αφορά στενές προσωπικές μικροπολιτικές σε τοπικό, αλλά και κεντρικό επίπεδο. Αφορά τις επόμενες γενιές και όλοι οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και ενώνοντας τις προσπάθειές μας να φέρουμε σε πέρας, κατά τον καλύτερο τρόπο, αυτόν τον εθνικής σημασίας στόχο.»
 

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΜΑΪΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης.»
Αγαπητοί συνάδελφοι,
σήμερα που η πορεία της χώρας κρίνεται, ποιος πράγματι μπορεί να αμφισβητήσει ότι η αιτία του ελληνικού προβλήματος δεν είναι και το πελατειακό, σπάταλο και τελικά συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος; Ποιος Έλληνας πολίτης δεν έχει ζήσει την ταλαιπωρία του κεντρικού κράτους που πολλές φορές δεν γνωρίζει τα τοπικά προβλήματα κάθε τόπου, που έχει διαμορφώσει σχέσεις πελατειακής εξάρτησης και δεν μπορεί να συντονίσει την αναπτυξιακή προσπάθεια;

Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» είναι μια καθοριστική πρωτοβουλία για την Ελλάδα και την προοπτική της, γιατί πάνω απ’ όλα σπάει αυτό το συγκεντρωτικό σύστημα που ταλαιπωρεί πολίτες, φορείς, την Αυτοδιοίκηση και τελικά τον ίδιο τον κόσμο.

Είναι το τέλος της εποχής για το πιο συγκεντρωτικό κράτος στην Ευρώπη, όπως είπε χθες ο Πρωθυπουργός και είναι η αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας μας. Εγώ στο σύντομο χρόνο που έχω θα ήθελα να αναφερθώ στις τεράστιες εξοικονομήσεις, συγχωνεύσεις και οικονομίες κλίμακας αλλά και στους αυστηρότερους ελέγχους που εισάγει, πράγμα για εμένα πολύ σημαντικό.

Η δημοσιονομική ανάταξη που επιτυγχάνεται από τις δραστικές συγχωνεύσεις δομών στην αυτοδιοίκηση μεταφράζεται σε εξοικονομήσεις στο 60% και σε απόλυτα νούμερα συνολική ετήσια εξοικονόμηση 1.185.000.000 από περιορισμό δαπανών και ορθολογική αξιοποίηση των πόρων. Επιπλέον εξοικονόμηση 75.000.000 ευρώ, ανά εκλογική περίοδο, λόγω της σύμπτωσης με τις Ευρωεκλογές.
Αλλά για εμένα πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» εισάγει έννοιες στην αυτοδιοίκηση, όπως η λογοδοσία. Ένα πλαίσιο που συμπεριλαμβάνει τον οικονομικό έλεγχο και την εποπτεία της αυτοδιοίκησης, ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η προάσπιση στο τελευταίο ευρώ που δίνει ο Έλληνας φορολογούμενος. Έτσι σε αυτήν την κατεύθυνση τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις και διαδικασίες για τη λήψη δανείου από τους ΟΤΑ, για να μην υπάρξουν ξανά στο μέλλον περιπτώσεις υπερδανεισμένων δήμων, όπως είχαμε μέχρι τώρα. Οι δαπάνες όλων των δήμων και των περιφερειών όλων των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σήμερα καμία επιχείρηση ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου δεν υπάγεται στον προληπτικό αυτόν έλεγχο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο πραγματοποιεί γενικευμένο προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας στις συμβάσεις άνω των 100.000 ευρώ, την οποία συνάπτουν οι δήμοι, οι περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, καθώς και οι επιχειρήσεις. Σήμερα ο έλεγχος αυτός ήταν για συμβάσεις άνω του 1.000.000 ευρώ και δεν αφορά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και επιχειρήσεις της αυτοδιοίκησης.
Με συμμάχους αυτούς τους αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς οι αιρετοί θα πρέπει και αυτοί πλέον να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, γιατί δυστυχώς, στο παρελθόν είχαμε περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και είχαν πολλοί από τους ΟΤΑ μετατραπεί σε «άσπρες τρύπες» για τον Προϋπολογισμό.

Είναι γεγονός ότι ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» είναι μια βαθιά αλλαγή που μεταβάλλει πολλά δεδομένα, πολλά κεκτημένα και όπως κάθε βαθιά αλλαγή, έχουμε και εδώ την εναντίωση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία όταν ήταν Κυβέρνηση κουβέντιαζε για μεγάλο χρονικό διάστημα το νομοσχέδιο, αλλά όταν έφυγε ήταν τα συρτάρια άδεια. Ακούσαμε ότι βασικό επιχείρημα είναι η κρίση. Η κρίση, όμως, αν δεν κάνω λάθος, ήρθε στον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Είδαμε, λοιπόν, πού οδήγησε η επανίδρυση του κράτους. Σε τίποτε άλλο από το πελατειακό κράτος, τη σπατάλη, την αυθαιρεσία και την αδιαφάνεια.
Κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να δούμε τη νομοθετική πρωτοβουλία «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», ως μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα είναι ψήφος εμπιστοσύνης στις τοπικές κοινωνίες και σίγουρα δεν είναι μία αναδιάταξη διοικητικών ορίων, μεταξύ των ΟΤΑ.
Αλλά μεγάλο μέρος της συζήτησης ήταν γύρω και από τις συγχωνεύσεις και από το χωροταξικό, τα οποία βεβαίως, όπως είπε και ο συνάδελφος πριν, δεν είναι από τα πιο βασικά στοιχεία του νομοθετήματος, αλλά μπορούν να υπονομεύσουν το μέγεθος του εγχειρήματος σε τοπικό επίπεδο. Δήμοι και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι γεγονός ότι ζητούσαν περαιτέρω διάλογο και διαβούλευση απ’ αυτή που συντελέστηκε τους τελευταίους μήνες. Προκρίθηκε ωστόσο η ανάγκη να προλάβουμε τις επόμενες εκλογές τις τεράστιες εξοικονομήσεις πόρων που φέρνει ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» γιατί απλά δεν είχαμε άλλα χρονικά περιθώρια.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιες περιπτώσεις, όπου η λύση δεν ήταν ούτε εύκολη, ούτε προφανής. Από το Νομό τον οποίον κατάγομαι μια τέτοια περίπτωση ήταν η συνένωση της Κύμης με το Αλιβέρι. Πράγματι, ίσως θα ήταν χρήσιμο να δούμε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις –νομίζω ότι είναι ένας αριθμός της τάξεως των εννέα με δέκα περιπτώσεων- που προτείνει η Επιτροπή Αξιολόγησης της ΚΕΔΚΕ, όπως την περίπτωση της Κύμης, για την οποία η Επιτροπή Αξιολόγησης προτείνει τη λύση νούμερο ένα που ήταν στην αρχή διαβούλευση, δηλαδή δυο ξεχωριστούς δήμους. Θα πρέπει να δούμε αυτές τις περιπτώσεις που προτείνονται κάποιες τροποποιήσεις στην έδρα ή στο χωροταξικό, όσο αυτό είναι δυνατόν βέβαια στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που έχουμε, να υπάρχει εκ νέου η άποψη των φορέων γι’ αυτές τις περιπτώσεις, ώστε αν μεν το Υπουργείο καλώς προχωρά, να πεισθούν οι τοπικές κοινωνίες, ενώ στην αντίθετη περίπτωση να κάνουμε τις όποιες τροποποιήσεις για πιθανά σφάλματα που μπορεί να έχουν γίνει. Και στατιστικώς, όταν κάνεις τόσες πολλές αλλαγές είναι δυνατόν σε κάποιες περιπτώσεις να έχουμε κάποιες παρεκκλίσεις. Ας το ξαναδούμε, ούτως ώστε να εκλείψει το άλλοθι της έλλειψης διαλόγου.

Αγαπητοί συνάδελφοι, αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» δεν είναι ένα νέο οργανόγραμμα, αλλά είναι ένα όχημα δημοκρατίας συμμετοχής του πολίτη και ανάπτυξης. Αυτό που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα είναι μία δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση από τη μια, αλλά και ένα αναπτυξιακό πρόβλημα από την άλλη. Μόνο μέσα από δομικές αλλαγές για τη ριζική ανασύνταξη του κράτους μπορεί να δοθεί η απάντηση στην πολύπλευρη κρίση. Και μια τέτοια είναι και ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» που φέρνει στη Βουλή η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που υπήρξε ανέκαθεν το κίνημα της Αυτοδιοίκησης.

Η νέα αρχιτεκτονική δεν αφορά τωρινούς δήμαρχους και αντιπάλους, δεν αφορά στενές προσωπικές μικροπολιτικές σε τοπικό, αλλά και κεντρικό επίπεδο. Αφορά τις επόμενες γενιές και όλοι οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και ενώνοντας τις προσπάθειές μας να φέρουμε σε πέρας, κατά τον καλύτερο τρόπο, αυτόν τον εθνικής σημασίας στόχο.

 
Δημοφιλή σήμερα

Γιάννης Τζαβάρας - Βιογραφικό

Γιάννης Τζαβάρας - Βιογραφικό

24/3/2019
Ο Γιάννης Τζαβάρας είναι 42 ετών και κατοικεί στη Χαλκίδα. Είναι Τεχνολόγος Γεωπονίας ζωικής παραγωγής, εργαζόμενος στις επιχειρήσεις συμφερόντων Ζούρα....
Εκδήλωση του υποψήφιου Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μουζάλα στην Χαλκίδα

Εκδήλωση του υποψήφιου Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μουζάλα στην Χαλκίδα

22/3/2019
Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2019, θα επισκεφτεί την Χαλκίδα ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μουζ...
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2019 - 3ος αγώνας

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2019 - 3ος αγώνας

22/3/2019
Ο 3ος αγώνας Μοtocross του Πανελληνίου Πρωταθλήματος θα γίνει στην Χαλκίδα, το Σάββατο και την Κυριακή 30 και 31 Μαρτίου 2019 και ώρα 10:30, στην πίστα ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας