Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
ΓΛΥΦΑ - ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ Δρομολόγια
Επιστολή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Εύβοιας προς την Υπουργό, κ.Λουκά Κατσέλη σχετικά με το Πρόγραμμα που αφορά σε επιχειρήσεις Μεταποίησης, Εμπορίου, Υπηρεσιών και Τουρισμού.

Αγαπητή κα Υπουργέ
Τον Δεκέμβριο του 2009 κατατέθηκαν περίπου 45.000 αιτήσεις επιχειρήσεων στα πλαίσια των ΠΕΠ της Α΄ φάσης του ΕΣΠΑ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις Μεταποίησης, Εμπορίου, Υπηρεσιών και Τουρισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες το κατώτατο όριο της βαθμολογίας των κατατιθέμενων προτάσεων σύμφωνα με την αξιολόγηση των φακέλων, σε πολλές περιφέρειες έχει ξεπεράσει το 75%!!! Και αυτό έγινε κυρίως γιατί ο αρχικός προϋπολογισμός περικόπηκε κατά 50% με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί η βάση πολύ ψηλά.
Εκτιμούμε ότι αυτό το στοιχείο αποκλείει αντικειμενικά πολλές καλές προτάσεις επιχειρήσεων με πολύ καλά οικονομικά στοιχεία, όπως βιωσιμότητας (κερδοφορία και τα τρία τελευταία χρόνια), αύξηση του απασχολούμενου προσωπικού και όχι μόνο διατήρηση. Αποκλείονται προτάσεις επιχειρήσεων με στελέχη που έχουν μεγάλη εμπειρία στον κλάδο τους. Αποκλείονται προτάσεις επιχειρήσεων με μια σειρά καλά στοιχεία στο επενδυτικό τους σχέδιο, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η καινοτομία, η εισαγωγή της πληροφορικής στις επιχειρησιακές τους διαδικασίες, στοιχεία που αν υλοποιηθούν θα τους δώσουν πρόσθετα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η οικονομική κρίση.

Η πρότασή μας είναι να επανέλθει ο αρχικός προϋπολογισμός στα αρχικά επίπεδα (1 δισ.€) ή ακόμη καλύτερα να διατεθούν πιστώσεις για την υλοποίηση όσων προτάσεων έχουν βαθμολογηθεί πάνω από την βάση (50%) και δημιουργούν τουλάχιστον 1 νέα θέση εργασίας.

Τα οφέλη από μια τέτοια απόφαση θα είναι πολλαπλά:
1. Θα δώσει μια σοβαρή ώθηση στην οικονομία, αφού θα μπουν χρήματα στην αγορά και θα αναθερμανθούν κλάδοι που περνάνε σοβαρή ύφεση.
2. Θα δημιουργηθούν (κατ’έκτίμηση) πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας, στοιχείο που θα επιβραδύνει το ρυθμό αύξησης της ανεργίας που σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις θα έχουμε αύξηση το επόμενο διάστημα.
3. Θα δημιουργήσει ένα αίσθημα αισιοδοξίας στην αγορά ότι κάτι πάει να ξεκινήσει σε μια φάση που ελάχιστα γίνονται.
4. Εάν εγκριθούν οι προτάσεις με βαθμολογία πάνω από 75% με αποτέλεσμα να απορριφθεί η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων, θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο κλίμα αμφισβήτησης και απογοήτευσης στα στελέχη των επιχειρήσεων που κατέθεσαν προτάσεις, με αποτέλεσμα να μην καταθέσουν νέα πρόταση στις επόμενες φάσεις του ΕΣΠΑ.
5. ‘Όλα αυτά τα χρήματα και ο χρόνος που διατέθηκαν από τις υπηρεσίες, τους μελετητές, τις Τράπεζες και τις επιχειρήσεις, για την προετοιμασία και την αξιολόγηση αυτών των προτάσεων που κατατέθηκαν θα πάνε ουσιαστικά χαμένα.

Σε κάθε περίπτωση σας καλούμε να ξανασκεφθείτε την επαναφορά του διατιθέμενου προϋπολογισμού στο αρχικό επίπεδο του 1 δισ. τουλάχιστον για τα προγράμματα των ΠΕΠ, της Α φάσης του ΕΣΠΑ, αφού ουσιαστικά αυτές οι ίδιες επιχειρήσεις που θα απορριφθούν στην ‘Α φάση θα καλεστούν στην συνέχεια να καταθέσουν νέα πρόταση, έστω και αν αυξήσετε το νέο προϋπολογισμό.
Δημοφιλή σήμερα

Αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι από τη Δημοτική Χορωδία «Δώδεκα Απόστολοι» στην Αρτάκη

Αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι από τη Δημοτική Χορωδία «Δώδεκα Απόστολοι» στην Αρτάκη

22/9/2018
Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε συναυλία με τη δημοτική χορωδία «Δ...
Πανηγυρίζει για δεύτερη φορά ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος στο Προκόπι

Πανηγυρίζει για δεύτερη φορά ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος στο Προκόπι

24/9/2018
Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018, εορτάζει τη δεύτερη ετήσια Πανήγυρη του, το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, σ...
Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος στην μικρή Ενορία της Γαλατσώνας Ιστιαίας

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος στην μικρή Ενορία της Γαλατσώνας Ιστιαίας

24/9/2018
Από νωρίς το πρωί οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού, με τον ιερέα τους π. Ιωάννη Σούρα, προσήλθαν στον Ιερό Ναό, ώστε να υ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας