Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Πολιτική θέση του Δημάρχου Αυλώνος, Δημήτρη Κατσούλη για τους αγώνες των εργαζομένων της Εύβοιας:

Οι τελευταίες ημέρες σημαδεύονται από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Νομού, όπως στο ΣΕΛΜΑΝ, στην Ηλεκτρομηχανική της Κύμης, στην ΝΕΟΣΕΤ και αλλού. Και άλλες φορές οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης , εξέφραζαν αγωνιστικά την ανησυχία τους για το μέλλον της εργασίας, κυρίως όταν ξεκινά μία πρώτη παρτίδα απολύσεων. Γνωρίζουν ότι τότε είναι μόνο η αρχή. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά…
Σήμερα, στην φάση της δραματικής οικονομικής κρίσης, μίας κρίσης που δεν έχει την αιτία της κυρίως στην παγκόσμια οικονομική κατάσταση αλλά πρωτίστως στο μοντέλο ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας τις τελευταίες δεκαετίες και στην απροθυμία του πολιτικού συστήματος να εκσυγχρονίσει την κοινωνία και την διοίκηση, οι απολύσεις των εργαζομένων, η απώλεια θέσεων εργασίας και η απόρριψη στον καιάδα της ανεργίας βαθαίνει ακόμη περισσότερο την κρίση της οικονομίας και την καθιστά πρωτίστως κρίση της κοινωνίας. Η κοινωνία των ανέργων και των υποψήφιων ανέργων, η κοινωνία των εξουθενωμένων από τα μέτρα λιτότητας συνταξιούχων και φτωχών νοικοκυριών δεν έχει δικαίωμα απέναντι στην ζωή εάν δεν αντιδράσει, εάν δεν αντισταθεί και διατρανώσει ότι δεν πάει άλλο. Η κοινωνική έκρηξη έρχεται… και οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες.

Η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη να απαντήσει θετικά στην κραυγή απόγνωσης της κοινωνίας με στήριξη και προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, κυρίως στην εργασία, την κάλυψη του στοιχειώδους βιοτικού επιπέδου, στην στήριξη των ηλικιωμένων και των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Εάν δεν το κάνει τότε πυροδοτεί – με την αδράνεια ή την αδυναμία της- την κοινωνική εξέγερση. Ο συνταξιούχος, ο φτωχός μισθοσυντήρητος και κυρίως ο άνεργος δεν έχουν κανένα λόγο πλέον για να υπομένουν, για να φυτοζωούν.

Οι πολίτες υπομένουν και κατανοούν ότι πρέπει να συνεισφέρουν εξαιτίας μίας κατάστασης για την οποία δεν φέρουν την κύρια ευθύνη, όταν αυτή η συνεισφορά δεν τους στερεί στοιχειωδώς το δικαίωμα στην ζωή, δηλαδή την κάλυψη των βασικών βιοτικών αναγκών, έστω εκείνων που αντιστοιχούν στην ποιότητα ζωής τριάντα ή σαράντα χρόνων πριν, αλλά δεν έχουν καμία διάθεση να ανεχθούν την θυσία αυτών των στοιχειωδών δικαιωμάτων.

Είναι καιρός να αντιληφθούν όλοι, πολίτες και εκπρόσωποί τους στο πολιτικό σύστημα, - δεν γράφω πολιτικοί γιατί η λέξη σήμερα μοιάζει κενή περιεχομένου εάν δεν σημαίνει ύβρις- ότι τίποτε δεν μπορεί να μείνει όπως χθες. Τώρα πρέπει να αλλάξουν όλα. Τα κόμματα, η διοίκηση, οι θεσμοί, το κράτος. Ανοικτή αλλά και καθαρή δημοκρατία, μέτρο, διαφάνεια, λογοδοσία, πάταξη της διαφθοράς είναι οι απαράβατοι όροι ενός νέου πολιτικού συστήματος. Συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων και σεβασμός στον άνθρωπο και τον Πολίτη, διαβούλευση, χρηστή διοίκηση, αποτελεσματικότητα και κυρίως ευθύνη και λογοδοσία, κοινωνική αλληλεγγύη και δημοκρατική ευθύνη, διαφάνεια και αυστηροί, δρακόντιοι, κανόνες για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος είναι το ελάχιστο διακύβευμα μίας νέας γνήσια προοδευτικής διακυβέρνησης.

Αυτές τις σκέψεις και θέσεις διατυπώνω γιατί βλέπω να έρχεται στις τοπικές μας κοινωνίες η απόγνωση που έχει ήδη κυριεύσει τους κατοίκους των πόλεων. Εάν τα εργοστάσια στείλουν στην ανεργία τους συνδημότες μας, εάν τα νοικοκυριά στα χωριά μας, που ως επί το πλείστον αποτελούνται από συνταξιούχους και μικροεπαγγελματίες, στροβιλιστούν στην δίνη της φτώχιας ο τόπος μας θα γυρίσει πολύ πίσω. Με δεδομένα τα προβλήματα στις υποδομές – μία ακόμα ασυγχώρητη αδικία απέναντι στην Εύβοια- κατανοεί κανείς την οικονομική και κοινωνική κατάρρευση. Το μέλλον του τόπου μας φαίνεται δυσοίωνο. Θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια να το περιμένουμε;
Όχι, οφείλουμε να αντισταθούμε και να το αποτρέψουμε. Οφείλουμε να συμμετέχουμε στους αγώνες της τοπικής κοινωνίας που έρχονται, αγώνες για όσα πριν λίγο καιρό δεν φανταζόμασταν, για τα στοιχειώδη, για το δικαίωμα στην εργασία, δικαίωμα στην ίδια την αξιοπρεπή ζωή. Μόνο με τέτοιους δυνατούς αγώνες έχουμε ίσως την προσδοκία να σηκώσουμε όρθιο τον τόπο μας.

(Ανάρτηση στο ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΥΛΩΝΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ).
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας