Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Συνέχεια στις ενέργειες του για το θέμα της ρύπανσης στην περιοχή των Μεσσαπίων δίνει ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Εύβοιας Συμεών Κεδίκογλου, με κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς την Υπουργό Περιβάλλοντος.
Συμεών Κεδίκογλου
Συμεών Κεδίκογλου

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Εύβοιας Συμεών Κεδίκογλου κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη με θέμα την έγκαιρη πρακτική εφαρμογή των ρυθμίσεων, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση σχετικά με την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κινδύνων στην περιοχή του Ασωπού και των Μεσσαπίων.

Ο βουλευτής είχε καταθέσει την επίκαιρη ερώτηση την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία, κατόπιν έγκρισής της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επρόκειτο να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την προηγούμενη Δευτέρα 31 Μαϊου,. Ωστόσο, η συζήτησή της αναβλήθηκε λόγω κωλύματος της Υπουργού, η οποία ήθελε να απαντήσει η ίδια προσωπικά στο θέμα. Ο βουλευτής επέμεινε επί του θέματος και την επανακατέθεσε την Παρασκευή 4 Ιουνίου αναμένοντας τον εκ νέου προγραμματισμό της συζήτησής της στη Βουλή.
Ο κ. Κεδίκογλου έχει προβεί και στο παρελθόν σε κοινοβουλευτικό έλεγχο προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για το ζήτημα, για το οποίο πράγματι έχουν σημειωθεί ενέργειες από το Υπουργείο. Ο λόγος για τον οποίο επαναφέρει το θέμα στη Βουλή είναι να εξασφαλιστεί ότι τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί θα γίνουν πράξη και θα τεθούν άμεσα σε πρακτική εφαρμογή.

Είναι γεγονός ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος μετά από 40 χρόνια, κατάργησε επιτέλους με υπουργική απόφαση που υπογράφηκε στις 19 Απριλίου τη ρύθμιση του 1969, με βάση την οποία ο Ασωπός είχε μετατραπεί σε ανοιχτό οχετό, γεγονός που αποτελεί και την πιθανότερη αιτία για τη μόλυνση και τις υψηλές συγκεντρώσεις χρωμίου στο νερό της περιοχής των Μεσσαπίων, σύμφωνα με το πόρισμα που παρουσίασε ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος στην υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Θέσπισε επίσης αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους για τις βιομηχανίες της περιοχής, ενώ αποφασίστηκε η, ιδιαίτερα σημαντική για το νομό της Εύβοιας, έναρξη τοπικού γραφείου των επιθεωρητών περιβάλλοντος, με έδρα τα Οινόφυτα και αρμοδιότητα σε όλη τη λεκάνη του Ασωπού και τη Μεσσαπία της Εύβοιας.

Τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση, σχολιάζει ο κ. Κεδίκογλου, κρίνοντας ωστόσο ότι πρέπει να δημιουργηθούν τα εργαλεία για να γίνουν αυτά πράξη και κυρίως να εφαρμοστεί η έγκαιρη έγκριση των νέων ΑΕΠΟ και η άμεση έναρξη του Γραφείου Επιθεωρητών Περιβάλλοντος με αρμοδιότητα και την περιοχή των Μεσσαπίων.

Επισημαίνει ακόμα την ανάγκη διαμόρφωσης ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης του περιβαλλοντικού κινδύνου και με την ευκαιρία της συζήτησης στη Βουλή θα θέσει μια σειρά από ερωτήματα για την περιοχή της Μεσσαπίας και συγκεκριμένα σχετικά με
1. Την άμεση εξασφάλιση υγιεινού πόσιμου νερού υπό την ευθύνη της ΕΥΔΑΠ
2. Την πορεία επιδημιολογικής μελέτης υπό την εποπτεία και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας
3. Την εξέλιξη σύστασης διεπιστημονικής επιτροπής για να μελετήσει τις αιτίες της μόλυνσης στο νερό, το έδαφος και το υπέδαφος και να εντοπιστούν οι υπαίτιοι και να αποδοθούν ευθύνες.

Τέλος, ο βουλευτής εκφράζει για ακόμα μια φορά την πρόθεσή του να παρακολουθεί το έργο της κυβέρνησης μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος για την ευρύτερη περιοχή του Ασωπού και ειδικά για τα Μεσσάπια Εύβοιας.

Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Θέμα: Μέτρα για την εφαρμογή και τήρηση των νέων όρων και ενεργειών για τον Ασωπό.

Κυρία Υπουργέ,

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει καλώς προχωρήσει ήδη σε μέτρα προστασίας του Ασωπού: Επί των ημερών σας καταργήθηκε, επιτέλους μετά από 40 χρόνια, με υπουργική απόφαση η ρύθμιση του 1969, με βάση την οποία ο Ασωπός είχε μετατραπεί σε ανοιχτό οχετό, γεγονός που αποτελεί ίσως και την πιθανότερη αιτία για τη μόλυνση και τις υψηλές συγκεντρώσεις χρωμίου στο νερό της περιοχής των Μεσσαπίων Εύβοιας. Θεσπίσατε αυστηρά όρια για τα απόβλητα και υποχρεώνετε τις βιομηχανίες να συντάξουν νέους περιβαλλοντικούς όρους εντός του 2011.
Είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα υπάρχουν. Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι η ουσιαστική εφαρμογή τους.

Σύμφωνα με το άρθρο της Ελευθεροτυπίας, στις 19 Μαϊου 2010, γεννάται εύλογα το ερώτημα πώς θα εγκριθούν νέες ΑΕΠΟ για δεκάδες εταιρίες μέσα σε ένα χρόνο, όταν για την εταιρία ΕΑΒ, η νέα ΑΕΠΟ εκκρεμεί από το 2008, ενώ η έναρξη τοπικού γραφείου των επιθεωρητών περιβάλλοντος, με έδρα τα Οινόφυτα και αρμοδιότητα σε όλη τη λεκάνη του Ασωπού και τη Μεσσαπία της Εύβοιας, πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, εκκρεμεί ως προς το διαδικαστικό.

Ερωτάσθε:
Τι μέτρα προτίθεσθε να πάρετε, ώστε να δημιουργηθούν έγκαιρα τα εργαλεία για την εφαρμογή και τήρηση νέων όρων και ορίων, και κυρίως για την έγκαιρη έγκριση των νέων ΑΕΠΟ και την άμεση έναρξη του Γραφείου Επιθεωρητών Περιβάλλοντος με έδρα τα Οινόφυτα;
Δημοφιλή σήμερα

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Εύβοια

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Εύβοια

21/2/2019
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ που ισχύει από το Σάββατο 23 μέχρι και την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, στην Εύβοια....
Η Σκύρος σε αποκριάτικους ρυθμούς

Η Σκύρος σε αποκριάτικους ρυθμούς

22/2/2019
Η Σκύρος σε αποκριάτικους ρυθμούς υποδέχτηκε τον Αντέννα....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας