Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Η επικεφαλής της ΝΑΣ, Σοφία Ντούρου κατέθεσε τις παρακάτω προτάσεις στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Εύβοιας για τα δάση και τα προβλήματα των εργαζομένων του νομού:

Τα δάση λαϊκή περιουσία

Για τη ΝΑΣ τα Δασικά Οικοσυστήματα είναι κοινωνικό αγαθό, λαϊκή περιουσία. Η σημερινή κατάσταση, που η οποιαδήποτε χρήση των δασών οδηγεί στην καταστροφή τους, μπορεί να αντιστραφεί. Μπορούν να συνυπάρχουν όλες οι δραστηριότητες σε όφελος των Δασικών Οικοσυστημάτων και του λαού, με βάση τις λαϊκές ανάγκες, με κεντρικό σχεδιασμό στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας.
Δασική πολιτική σε όφελος του λαού σημαίνει:
1. Συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης και προστασίας της δασικής περιουσίας.
2. Καταγραφή των συνθηκών ιδιοκτησίας, λύση του Ιδιοκτησιακού προβλήματος με την κοινωνικοποίηση των δασών, την κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα δασικά οικοσυστήματα, συμπεριλαμβανομένης και της εκκλησιαστικής.
3. Σύνταξη του Δασικού κτηματολογίου πριν από το Εθνικό Κτηματολόγιο, οριοθέτηση των Δασικών Οικοσυστημάτων (δάση, δασικές εκτάσεις, υγροβιότοποι, προστατευόμενες περιοχές, εθνικοί δρυμοί, μνημεία της φύσης κλπ.). Σχεδιασμός χρήσεων γης.
4. Κατάργηση όλων των βασικών νόμων όπως ο Ν. 998/79, ο Ν. 1734/87 (βοσκότοποι), ο Ν. 3208/2003 που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
5. Αλλαγή της αντιπυρικής προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, που μέσα από μια διαφορετικά οργανωμένη δομή θα έχει την ευθύνη για την αντιπυρική προστασία στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης προστασίας και ανάπτυξης των δασών. Γι' αυτό είναι απαραίτητη η αύξηση του προσωπικού όλων των βαθμίδων - επιστημονικού, τεχνολογικού, εργατοτεχνικού - με μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά και κατάλληλη εκπαίδευση, να υποστηριχθεί με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα χρήματα. Αυτός ο αντιπυρικός σχεδιασμός θα έχει κύριο βάρος στην πρόληψη και στην οργάνωση των τοπικών επίγειων δυνάμεων, στη βελτίωση των υποδομών.
6. Οι επενδύσεις στη δασοπονία πρέπει να τριπλασιαστούν και να σταθεροποιηθούν στο 1% του κρατικού προϋπολογισμού. Έτσι βασικά έργα της δασοπονίας θα προχωρήσουν, πολλά από τα υποβαθμισμένα δασικά οικοσυστήματα θα μπουν σε μια πορεία ανόρθωσής τους και το εισόδημα του ορεινού πληθυσμού θα αυξηθεί, αφού σημαντικά ποσά, μέσα από τις δραστηριότητες της δασοπονίας (αναδασώσεις, υδρονομικά έργα, καλλιεργητικές φροντίδες κλπ.), θα μεταφερθούν σε αυτόν τον πληθυσμό.
7. Να εκπονηθεί από τη Δασική Υπηρεσία με αυτεπιστασία ειδικό ταχύρρυθμο πρόγραμμα αναδάσωσης των καμένων εκτάσεων της χώρας και του νομού με οικονομικούς πόρους 1% από τον τακτικό προϋπολογισμό, ειδικό πρόγραμμα διευθέτησης των χειμάρρων και προστασίας των εδαφών από τη διάβρωση. Παράλληλα με τις καλλιεργητικές επεμβάσεις στα υπάρχοντα δασικά οικοσυστήματα, μπορεί να αυξηθεί η ποσότητα και να βελτιωθεί η ποιότητα του ξύλου το οποίο παράγεται και με αυτόν τον τρόπο να καλυφθεί μέρος των αναγκών της Ελλάδας σε ξύλο και προϊόντα του.
8. Nα υλοποιηθούν τα έργα χαρτογράφησης του δασικού χώρου, απογραφής του δασικού πλούτου, ταξινόμησης των δασικών εκτάσεων ανάλογα με τις παραγωγικές δυνατότητες, την οικολογική δυναμική τους, τα φυσιογραφικά τους χαρακτηριστικά, ώστε με βάση αυτή την υποδομή να εκπονηθούν μελέτες διαχείρισης, προστασίας, ανόρθωσης των δασικών οικοσυστημάτων και αξιοποίησης του δασικού χώρου.
9. Στήριξη και ανάπτυξη των υποβαθμισμένων δασικών συνεταιρισμών, μέτρα για την ενίσχυση των συνεταιρισμένων δασεργατών και των συνεταιρισμών τους.

• Η πρόταση αυτή κατατέθηκε με αφορμή το πρόγραμμα δασικών έργων για το 2010 που ήρθε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο


Τοποθέτηση στο ΝΣ για τα προβλήματα των εργαζομένων στην Εύβοια

Συμπαραστεκόμαστε στους απεργούς της ΣΕΛΜΑΝ. Διεκδικούμε να παρθούν πίσω οι απολύσεις ΤΩΡΑ!
Αυτές τις μέρες η ΣΕΛΜΑΝ προχώρησε σε 22 απολύσεις. Η ΝΕΟΣΕΤ κάθε μήνα απολύει εργαζόμενους με τελευταίες τις 5 απολύσεις αυτού του μήνα. Για τη ΣΕΛΜΑΝ «συζητιέται» ότι θέλει να μειώσει το προσωπικό στο μισό που σημαίνει ότι σχεδιάζονται τουλάχιστον 200 απολύσεις. Τέτοια κρούσματα είχαμε το τελευταίο διάστημα στο εργοστάσιο ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ (7 απολύσεις που σήμερα, μετά τις κινητοποιήσεις μετατράπηκαν σε διαθεσιμότητες), στα S/M ΑΤΛΑΝΤΙΚ, ακόμα και τον πρόεδρο του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων.
Όλα αυτά τα μέτρα που παίρνει η εργοδοσία στηρίζονται στο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Στηρίζονται στα νέα αντιλαϊκά-αντεργατικά μέτρα που υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σήμερα, με τη στήριξη του ΛΑΟΣ (γνωστό ότι και η Ν.Δ. επί της ουσίας συμφωνεί με τα μέτρα αυτά όπως όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου) σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε. του Δ.Ν.Τ. κ.λ.π.
Στην ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Κύμης οι εργαζόμενες περιμένουν άπρακτες κάποια παραγγελία, 500 μηχανές μένουν άχρηστες, το προσωπικό μειώθηκε τα τρία τελευταία χρόνια από 105 σε 75 ενώ λόγω συνταξιοδότησης το 2015 θα φτάσει τα 20 άτομα άρα θα κλείσει. Ο αμυντικός εξοπλισμός της χώρας δίνεται σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους και τα ΕΑΣ(Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) μαραζώνουν. Θεωρούμε ότι η αμυντική βιομηχανία πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσια και έξω από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Το εργοστάσιο της Κύμης δεν πρέπει να κλείσει. Έχει έμπειρο προσωπικό, μηχανήματα, υποδομές, τεχνογνωσία και οι πραγματικές ανάγκες είναι τέτοιες που θα χρειάζονταν και προσλήψεις.

Πολλές φορές αναφερόμαστε στα πολλά προβλήματα του νομού, την αύξηση της ανεργίας, το κλείσιμο καταστημάτων…Η κατάσταση γίνεται τραγική. Όταν όμως σε προηγούμενο Ν.Σ. το οποίο συνέπεσε με την εξαγγελία των «νέων» μέτρων από τον Πρωθυπουργό σας ζητήσαμε να τα καταδικάσουμε σαν Ν.Σ. αρνηθήκατε ακόμα και να το συζητήσετε.
Το ίδιο και στα επόμενα Ν.Σ. που ζητούσαμε ψηφίσματα καταδίκης των μέτρων. Να γιατί θεωρούμε ότι οι όποιες δηλώσεις συμπαράστασης είναι μόνο στα λόγια. Είναι πολιτική υποκρισία τώρα να «λυπάστε», να διαφωνείτε με τις απολύσεις, όταν πριν λίγες εβδομάδες λέγατε ότι αυτά δεν είναι θέματα που αφορούν το νομό. Τώρα τι λέτε; Θα ζητήσετε την ψήφο στις τοπικές εκλογές από τους εργαζόμενους αδιαφορώντας για την δουλειά τους , για την υγεία τους , για την σύνταξή τους ; Πού στηρίζεται η εργοδοσία και πετά τον κόσμο στο δρόμο; Εμείς λέμε στις πολιτικές και τα κόμματα που βάζουν το λαό να πληρώσει την οικονομική κρίση που το ίδιο το κεφάλαιο προκάλεσε. Θα τους καταδικάσετε;
Εμείς, έχοντας ξεκάθαρη τοποθέτηση πριν καν εκδηλωθούν οι συνέπειες αυτών των μέτρων λέμε ότι ο μαζικός αγώνας των εργαζομένων , η εργατική-ταξική αλληλεγγύη μπορεί να σταματήσει αυτή την επίθεση. Φτάνει οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα από ό, τι τους συμβαίνει, για τη στάση του καθενός όχι στα λόγια αλλά στην πράξη. Να πιστέψουν στη δύναμή τους και να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, αυτής της εξουσίας.

 
Δημοφιλή σήμερα

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Εύβοια

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Εύβοια

21/2/2019
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ που ισχύει από το Σάββατο 23 μέχρι και την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, στην Εύβοια....
Η Κυβέρνηση θα διασφαλίσει τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και την απασχόληση των εργαζόμενων

Η Κυβέρνηση θα διασφαλίσει τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και την απασχόληση των εργαζόμενων

21/2/2019
Tην Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 ο τέως Υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας ...
Η Σκύρος σε αποκριάτικους ρυθμούς

Η Σκύρος σε αποκριάτικους ρυθμούς

22/2/2019
Η Σκύρος σε αποκριάτικους ρυθμούς υποδέχτηκε τον Αντέννα....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας