Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση στη Bουλή προς τον Υπουργό Πολιτισμού, κατέθεσε ο βουλευτής Εύβοιας Δημήτρης Πιπεργιάς για την επισκευή του κτηρίου του πρώην οινοποιείου της "Αρέθουσας" και τη μεταστέγαση του Μουσείου της Χαλκίδας σε αυτό. Στην ερώτησή του ο βουλευτής επισημαίνει ότι δεν έχουν προχωρήσει οι μελέτες για τη υλοποίηση του έργου "Επισκευή και μετατροπή του Κτηρίου Αρέθουσα στην Χαλκίδα σε διαχρονικό μουσείο", ενώ δεν υπάρχει ακόμα καμία πρόταση για ένταξή του σε χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσής. Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:
"Το θέμα της διάσωσης και της αξιοποίησης του κτηρίου της "Αρέθουσας", με την αναπαλαίωση του και την μεταστέγαση στους χώρους του, του Μουσείου της πόλης της Χαλκίδας, έχει τεθεί επανειλημμένως από διάφορους φορείς της Εύβοιας.
Παρά το γεγονός ότι για τον σκοπό αυτό, με υπουργική απόφαση, έγινε η αγορά του κτηρίου του πρώην οινοποιείου "Αρέθουσα", από την Εθνική Κεφαλαίου για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού, δεν έχουν προχωρήσει οι μελέτες για την δημοπράτηση του, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο μεταστέγασης του Μουσείου της πόλης της Χαλκίδας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του και δεν έχει υποβληθεί καμία πρόταση για ένταξη του έργου στο Γ΄ ΚΠΣ.
Σε απάντηση της υπ' αριθμόν 11964/22.06.05 ερώτησής μου για το θέμα αυτό, ο τότε υφυπουργός Πολιτισμού κ. Πέτρος Τατούλης στο υπ' αριθμόν ΥΠ.ΠΟ/ΓΡΑΥΦΠ/Κ.Ε./1166, έγγραφό του αναφέρει:
"Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία απόκτησης του κτηρίου του πρώην οινοποιείου "Αρέθουσα", ιδιοκτησίας Ε.Τ.Ε., προκειμένου στη συνέχεια να εκπονηθεί η μελέτη και να υλοποιηθεί το έργο μεταστέγασης του Μουσείου της πόλης της Χαλκίδας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του.
Προς το παρόν δεν έχει υποβληθεί σχετική πρόταση στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ. Ύστερα από την έγκριση της αναθεώρησης του Ε.Π. "Πολιτισμός" από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποσαφηνίζονται τα προς διάθεση ποσά, με τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν νέες πράξεις και είναι δυνατόν να υποβληθούν μόνον ώριμα έργα που συμβάλλουν στους στόχους του Προγράμματος, σύμφωνα, πάντα, και με το γενικότερο προγραμματισμό του Υπουργείου".
Από την απάντηση αυτή, αλλά και από άλλη σε παλιότερη ερώτησή μου, για το ίδιο θέμα, προκύπτει ότι υπάρχει τεράστια καθυστέρηση των απαραίτητων μελετών για τη δημοπράτηση του έργου, ενώ δεν υπάρχει ακόμη καμία πρόταση για ένταξη του σε χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
 
Έχει μεταβιβαστεί το κτήριο "Αρέθουσα" από την ΕΤΕ στο Υπουργείο Πολιτισμού;
 
Έχει ανατεθεί η μελέτη του έργου "Επισκευή και μετατροπή του Κτηρίου Αρέθουσα στην Χαλκίδα σε διαχρονικό μουσείο"; Πότε πρόκειται να περατωθεί;
 
Έχουν εξασφαλισθεί οι πιστώσεις για την επισκευή και μετατροπή του κτηρίου Αρέθουσα σε μουσείο. Υπάρχει πρόταση για ένταξη του έργου στο Γ΄ ΚΠΣ ή στο Δ΄ ΚΠΣ;
 
Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί το έργο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Χαλκίδας;"



Δημοφιλή σήμερα

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Δήμου Καρύστου με τις Κυκλάδες

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Δήμου Καρύστου με τις Κυκλάδες

20/3/2019
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας για την σύνδεση με τα νησιά των Κυκλάδων και την Κάρυστο....
Η ταινία «Εμείς» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία «Εμείς» στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

21/3/2019
Η ταινία «Εμείς» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone από την Πέμπτη 21 έως και την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας