Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Μετά από έναν εξαντλητικό χειμώνα παρατηρείται μια προσωρινή μείωση της ικανότητας και της διάθεσης σας για εργασία; Αν ναι, οι αμυντικοί σας μηχανισμοί σας προειδοποιούν για επερχόμενο κίνδυνο! 
Η διανοητική κόπωση εμφανίζεται όταν το άτομο καταβάλει συνεχή και εντατική πνευματική προσπάθεια που ξεπερνά τα όρια αντοχής και ανοχής του οργανισμού του, χωρίς να του δίνεται η ευκαιρία για ανάπαυση και επανατροφοδότηση των δυνάμεων του.
Διανοητική υπερκόπωση και εργασιακό στρες
Διανοητική υπερκόπωση και εργασιακό στρες

Τα αίτια της κόπωσης είναι οργανικά και ψυχολογικά όπως και τα συμπτώματα που την συνοδεύουν: δυσθυμία, ζάλη, τροποποίηση της κυκλοφορίας και της θερμοκρασίας, ατονία, εξασθένηση της προσοχής και της μνήμης, μείωση της αντιληπτικής ικανότητας.

Στον οργανισμό, από τις καύσεις και τις άλλες χημικές διαδικασίες, δημιουργούνται διάφορες ουσίες, οι οποίες είναι 'καματογόνες'. Σε φυσιολογικές συνθήκες αποβάλλονται με την αναπνοή, τα ούρα και την εφίδρωση. Σε συνθήκες όμως υπερεντατικής εργασίας, παράγονται σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα, την οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να αποβάλει, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται και να προκαλούν γενική διαταραχή του οργανισμού.

Αν το άτομο που βρίσκεται σε κατάσταση κόπωσης αγνοήσει την ανάγκη για ανάπαυλα και συνεχίσει να εργάζεται με τον ίδιο έντονο ρυθμό, επέρχεται η διανοητική υπερκόπωση και το στρες με συνέπειες απρόβλεπτες για την πνευματική λειτουργία, το μεταβολισμό, την σεξουαλικότητα, την προσωπική του ζωή. 
Παρόλο που κάποιος βαθμός ψυχικής πίεσης είναι καμιά φορά απαραίτητος για να λύσει κάποιος ένα πρόβλημα ή να πετύχει κάποιο στόχο, αν η ένταση των ψυχοπιεστικών παραγόντων είναι υπερβολική σε σχέση με τα όρια της αντοχής, μπορεί να προξενήσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα ή και περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα: α) Αρχικά ή Πρόσκαιρα Συμπτώματα: εφίδρωση, ναυτία, πονοκέφαλο, αϋπνίες, θυμό, λύπη, αίσθημα κόπωσης ή ματαίωσης. β) Μακροχρόνια: επιθετικότητα, ευερεθιστότητα, αίσθημα εγκατάλειψης, κατάθλιψη, άγχος,  χαμηλή αυτοεκτίμηση, μειωμένη ικανότητα για συγκέντρωση, απάθεια και αδιαφορία, αρτηριακή υπέρταση, έλκος στομάχου, καρδιοπάθειες, και γενικά χαμηλό επίπεδο υγείας ή επιρρέπεια σε ατυχήματα, υπερβολικό κάπνισμα ή κατάχρηση αλκοόλ.
Τα άτομα που είναι πολύ ανταγωνιστικά, φιλόδοξα ή ανυπόμονα είναι περισσότερο ευάλωτα στο στρες. Διάφορα αρνητικά γεγονότα, (διαζύγιο, θάνατος, οικονομικές δυσκολίες, μετακομίσεις, δικαστικοί αγώνες, μικρή απόλαυση της ζωής) ή και ευχάριστα γεγονότα (γάμος, γέννηση παιδιού, προαγωγή) μπορεί να βιωθούν ως ψυχική καταπόνηση για εκείνους που βρίσκονται σε κατάσταση υπερκόπωσης και στρες.         

Η διανοητική υπερκόπωση και το στρες παρατηρείται και στα παιδιά και τους έφηβους. Στην διάρκεια της παιδικής- εφηβικής ηλικίας  το άτομο ξοδεύει ένα μεγάλο μέρος της ζωτικότητας του στην ανάπτυξη και την αναπροσαρμογή του. Κατά συνέπεια το υπερβολικό πρόσθετο βάρος (σχολείο, φροντιστήρια, αθλήματα, οικογενειακές δυσκολίες, δυσάρεστα γεγονότα, θορυβώδης ατμόσφαιρα) γίνεται δυσβάστακτο και ξεπερνά τις ψυχικές και σωματικές δυνατότητες.
Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για την αντιμετώπιση της κόπωσης είναι η πρόληψη της: υγιεινά διδακτήρια και χώροι εργασίας, καλή διατροφή, προγράμματα εργασίας σύμφωνα με τις δυνατότητες του ατόμου, συχνά διαλείμματα κατά την διάρκεια της εργασίας, διακοπές, εκδρομές στην φύση, απόλαυση της ζωής.
Στην περίπτωση που η κόπωση δεν προληφθεί και τα συμπτώματα επιτείνονται χρειάζεται να παρθούν άμεσα μέτρα όπως απόλυτη ανάπαυση, υγιεινή διατροφή, αποφυγή οποιασδήποτε εργασίας, ψυχαγωγία, διαμονή σε ήσυχο περιβάλλον, περίπατοι στην φύση, επαφή με ειδικό.

Όταν νιώθετε όμορφα και κάνετε πράγματα που έχουν νόημα και ουσία αλλάζει η χημεία στον εγκέφαλο σας και γίνεστε πιο δημιουργικοί και περισσότερο θετικοί.
Όταν, όμως, συμβαίνει το αντίθετο, όταν δεν έχετε τον έλεγχο της ζωής σας, όταν το ρολόι σας κυνηγάει, επηρεάζεται αρνητικά η ικανότητα σας να ζείτε ισορροπημένα.
Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν προσωρινή λύση στο να σκέφτονται το μέλλον, ελπίζοντας να είναι καλύτερο, και όχι το παρόν με το οποίο δεν είναι ευχαριστημένοι. Άλλοι προσπαθούν να υπερνικήσουν αυτές τις δυσκολίες,  σκεφτόμενοι ότι κάπου άλλου, σε άλλη δουλειά, σε άλλη πόλη, σε άλλη οικογένεια, ίσως και σε άλλη ήπειρο, ή στην 'άλλη ζωή', θα βρεθεί η λύση!

Όπου και αν ζείτε όμως η προϋπόθεση είναι να βρίσκεστε σε ψυχική και πνευματική ισορροπία. Όλοι μπορούμε να ασκήσουμε την ικανότητα μας για ισορροπία. Ο εγκέφαλος μας και η ψυχή μας έχει τρομερές δυνατότητες που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε. Έχουμε ενσωματωμένη την ικανότητα να βελτιωνόμαστε, να εξελισσόμαστε, να αλλάζουμε.

Ας δούμε κάποιους τρόπους για την ανακούφιση από το εργασιακό στρες:
1) Προγραμματίστε την εργασία σας καταγράφοντας ρεαλιστικούς στόχους, χρονοδιαγράμματα και προτεραιότητες.
2) Αποφύγετε την κωλυσιεργία και την αναβλητικότητα.
3) Πραγματοποιείται βραχύχρονα διαλείμματα κατά την ώρα εργασίας ή διακεκομμένη αποστασιοποίηση από το αντικείμενο της εργασίας σας ανάλογο με το βαθμό καταπόνησης σας.
4) Υιοθετήστε ένα σταθερό ρυθμό εκτέλεσης της εργασίας αποφεύγοντας να κάνετε παράλληλα πολλές εργασίες.
5) Διευκρινίστε τις αρμοδιότητες, την ευθύνη, την θέση και το ρόλο που έχετε στην εργασία σας και αναγνωρίστε πρώτοι την αξία σας.     
6) Καταγράψτε τους ψυχοφθόρους παράγοντες που δημιουργείται εσείς, που είναι σύμφυτοι με την εργασία σας ή που προκαλούνται από άλλους, βρείτε τρόπους αλλαγής τους και ταυτόχρονα δώστε έμφαση σε θετικές - ευχάριστες σκέψεις και στα σημαντικά σημεία της ζωής σας και της προσωπικότητας σας.
7) Συζητήστε έγκαιρα τα προβλήματα που προκύπτουν με τους συναδέλφους, τον προϊστάμενο ή με φίλους και καλλιεργείστε όλοι μαζί αρμονική εργασιακή σχέση με στοιχεία αναγνώρισης, αλληλοαποδοχής και στήριξης.
8) Μην προσδοκάτε να καλύψει η εργασία όλες τις ανάγκες σας. Δώστε χώρο και χρόνο για να καλύψετε τις συναισθηματικές και κοινωνικές ανάγκες σας εκτός εργασίας.  
9) Αποφύγετε την κατάχρηση αλκοόλ και φαρμάκων χωρίς την έγκριση του γιατρού. Επικαλύπτουν τις αιτίες και δεν τις εξαλείφουν.
10) Αν σας επιβεβαιώσει ο γιατρός σας ότι το επίπεδο υγείας σας το επιτρέπει, ακολουθήστε ένα τακτικό πρόγραμμα σωματικής άσκησης.  
11) Ενημερωθείτε και ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή ανάλογη με τις ανάγκες του οργανισμού σας.
12) Φροντίστε να έχετε επαρκή ύπνο.
13) Διαθέστε χρόνο για ψυχαγωγία και ανακαλύψτε νέα ενδιαφέροντα.
14) Μάθετε να κάνετε αναπνευστικές - χαλαρωτικές ασκήσεις όσο δουλεύεται.
15) Αναζητήστε βοήθεια από το γιατρό σας ή τον ψυχοθεραπευτή αν το στρες επιμένει για μεγάλο διάστημα. Πιθανόν να χρειαστεί να διερευνηθούν  λεπτομέρειες για την επίλυση των προβλημάτων ώστε να αποκατασταθεί η σωματική και ψυχική ισορροπία.     

Η εξαντλητική εργασία και το στρες δεν είναι συνώνυμα της υψηλότερης απόδοσης και επιτυχίας αλλά της υπερκόπωσης και της κακής υγείας.      

Κατερίνα Κ. Μιχαηλίδου
Σύμβουλος - Ψυχοθεραπεύτρια
Ατόμων, Οικογενειών, Ομάδων
Μέλος της E.F.T.Α., ΕΛ.Ε.ΣΥ.Θ., E.A.C.-Ε.Ε.Σ., A.G.P.A.
Δημοφιλή σήμερα

Βιωματικά σεμινάρια και δράσεις για εκπαιδευτικούς και μαθητές στη Χαλκίδα

Βιωματικά σεμινάρια και δράσεις για εκπαιδευτικούς και μαθητές στη Χαλκίδα

16/11/2018
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εύβοιας με πρωτοβουλία της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων διοργανώνουν για...
Το 2ο ΓΕΛ Αλιβερίου στο Hoogeveen της Ολλανδίας με το πρόγραμμα Erasmus+

Το 2ο ΓΕΛ Αλιβερίου στο Hoogeveen της Ολλανδίας με το πρόγραμμα Erasmus+

16/11/2018
Μετέβησαν 24 συνολικά μαθητές από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία οι οποίοι φιλοξενήθηκαν από τις ο...
Η αλήθεια για τις παρεμβάσεις στη Νέα Λάμψακο

Η αλήθεια για τις παρεμβάσεις στη Νέα Λάμψακο

16/11/2018
Με αφορμή ανακοίνωση «δήθεν» κατοίκων της Ν. Λαμψάκου σχετικά με την κατασκευή παιδικής χαράς και άλλων παρεμβάσεων στην περιοχή, η δημοτική αρχή δίνει την δική...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[4]
Μερκέττα (6/1/2009 4:47:19 μμ)
Αποκαλυπτική ρεαλιστική περιγραφή!
ΓΙΑΝΝΗΣ (3/7/2009 11:42:36 μμ)
Η ΣΥΧΝΗ ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΥΠΕΡΚΟΠΩΣΗ
Γιώργος (27/9/2010 1:33:26 πμ)
Σωστός ο Γιάννης , θέλω να προσθέσω επίσης ότι η δύο πιο σημαντικοί παράγοντες διανοητικής υπερκόπωσης είναι η έλλειψη ύπνου και η συνεχής πνευματική ενασχόληση με αντικειμενα τα οποία δεν ταιριάζουν στο χαρακτήρα μας ...
Αθηνά (26/9/2011 4:13:44 πμ)
ΥΠΕΡΚΟΠΩΣΗ>εχει μέγαλη σχέση μέ τον ψυχισμό μας,ειναι τραγικό αν είσαι ενα χαρούμενο ατομο φύση θέση και για διάφορους λόγους,δέν γελάς και δεν εχεις λόγους να χαρείς!
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας