Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Άρθρο του Δημάρχου Αυλώνος Εύβοιας, Δημήτρη Κατσούλη για τις εκλογές του Νοεμβρίου, στο οποίο δηλώνει τη συμμετοχή του στις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ για υποψήφιος Δήμαρχος Κύμης - Αλιβερίου:
Ο Δήμαρχος Αυλώνος κ. Δημήτρης Κατσούλης.
Ο Δήμαρχος Αυλώνος κ. Δημήτρης Κατσούλης.

Ο Δήμος Κύμης- Αλιβερίου είναι πλέον ο νέος θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης που ενώνει τις τοπικές κοινωνίες των πέντε δήμων της Βόρειας Καρυστίας. Ενώνει τις προσδοκίες και την προσπάθεια όλων μας για μία καινούργια σελίδα στην πορεία του τόπου μας.

Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου περιλαμβάνει τη μεγάλη, ενιαία, αναπτυξιακή ενότητα η οποία χαρακτηρίζεται για την συμπληρωματικότητα των προτεραιοτήτων στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του τουρισμού, του εμπορίου. Κανείς άλλος δήμος της Εύβοιας δεν έχει αυτόν το πλούτο αναπτυξιακών πόρων. Δημιουργήθηκε γιατί είναι το νέο αναγκαίο πολιτικό και αναπτυξιακό πεδίο στο οποίο οι επιμέρους τοπικές κοινωνίες καλούνται να το διαχειριστούν ξεπερνώντας τους διαχωρισμούς και τις τεχνητές περιχαρακώσεις.

Ο Δήμος Κύμης- Αλιβερίου ενώνει την κοινή ιστορική πορεία των τοπικών κοινωνιών στο βάθος των αιώνων έως τις ημέρες μας. Ενώνει την πολυμορφία του τοπικού πολιτισμού και των παραδόσεων τοπικών κοινωνιών που έζησαν για αιώνες μαζί σε αυτόν τον τόπο.

Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου δημιουργήθηκε γιατί οι πολίτες της περιοχής πίστεψαν στην προοπτική του. Είναι το νέο δημιουργικό πεδίο της κοινωνίας των πολιτών. Είναι η πρόκληση για να περάσουμε από τους τοπικιστικούς αυταρχισμούς και τις αποσπασματικές και επιλεκτικές συσπειρώσεις σε ένα μεγάλο δυναμικό κίνημα πολιτών για την προστασία και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, την κοινωνική αλληλεγγύη την συμμετοχική δημοκρατία. Σήμερα, στις συνθήκες της πολύπλευρης κρίσης του οικονομικού και πολιτικού συστήματος, η κοινωνική αγωνιστικότητα και η αδιαμεσολάβητη συμμετοχή των πολιτών είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία.


Τα πρώτα βήματα, η πρώτη δημοτική περίοδος 2011-2014, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την παραπέρα πορεία του νέου Δήμου. Είναι η περίοδος της οργάνωσης και της ενίσχυσης της ενότητας και της ενδοδημοτικής ισορροπίας. Είναι η περίοδος που θα μπουν τα θεμέλια. Είναι η περίοδος που πρέπει να γίνει ο αναπτυξιακός σχεδιασμός στο νέο πεδίο και ταυτόχρονα να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του ΕΣΠΑ, με όχημα την δυναμική του νέου ισχυρού δήμου. Απαιτείται βαθιά γνώση του θεσμού, εμπειρία και καθαρή πολιτική κατεύθυνση.


Οι πολίτες του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, πολίτες μίας παραδοσιακά δημοκρατικής κοινωνίας, απαιτούν σήμερα νέες πολιτικές συμπεριφορές και διαδικασίες. Ο τόπος μας έχει πληρώσει τον λαϊκισμό και τις πελατειακές σχέσεις που χαρακτήριζαν το παλιό και αναποτελεσματικό τοπικό πολιτικό σύστημα. Απαιτεί νέες αντιλήψεις και διαδικασίες, απαιτεί ευθύνη και λογοδοσία. Χρειάζεται μία νέα πρόταση για την δημοτική διακυβέρνηση, μία πρόταση προοδευτικής δημοτικής διακυβέρνησης.


Η νέα, η προοδευτική δημοτική αυτοδιοίκηση οφείλει να στοχεύει στην χρηστή διακυβέρνηση, να εγγυάται τη διαφάνεια με μοναδικό γνώμονα το τοπικό δημόσιο συμφέρον. Οφείλει να είναι πεδίο διαφανούς διακυβέρνησης, δηλαδή να αποφασίζει υπό το φως της δημοσιότητας με απλές και κυρίως προσιτές στους πολίτες διαδικασίες. Να επιτρέπει την πρόσβαση των πολιτών στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων, να οργανώνει και κυρίως να λειτουργεί άψογα τις πιο αποδοτικές διαδικασίες λογοδοσίας και απόδοσης ευθύνης. Η διαφάνεια είναι προϋπόθεση της συμμετοχικής δημοκρατίας και χωρίς αυτήν οι οργανωμένοι στο όνομα της θεσμοί καθίσταται ψευδεπίγραφοι.


Η διαφάνεια είναι η βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών αλλά και η κινητήρια δύναμη της αποτελεσματικότητας στην διακυβέρνηση.


Τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης πρέπει να είναι μετρήσιμα και ορατά στους πολίτες, πρέπει να στοχεύουν στην ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και κυρίως να ενισχύουν και να διαφυλάσσουν την κοινωνική ισότητα και την αλληλεγγύη.


Η προοδευτική διακυβέρνηση πρέπει λοιπόν να είναι χρηστή, αποτελεσματική, κοινωνικά ευαίσθητη και συμμετοχική. Αυτό είναι το πλαίσιο αρχών της πολιτικής μας πρότασης για την διοίκηση του Δήμου Κύμης Αλιβερίου.
Μέσα από διαδικασίες διαλόγου και διαβούλευσης με τους πολίτες που δέχονται να υπηρετήσουν αυτές τις αρχές, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να διαμορφώσουμε μία πλατιά ενωτική συμμαχία πολιτών, να οργανώσουμε μία ενωτική πορεία ανάπτυξης για τον Δήμο Κύμης Αλιβερίου. Σε αυτή την προσπάθεια δεν αποκλείουμε κανέναν, όλοι έχουν θέση. Η προσπάθειά μας είναι πολιτική, απευθύνεται στον πολίτη αλλά δεν αγνοεί τις οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις. Η στήριξη των οργανωμένων πολιτικών δυνάμεων είναι ευπρόσδεκτη στο μέτρο που δεν αναιρεί τον πολιτικό αυτοκαθορισμό μας στην επιλογή των προγραμματικών στόχων αλλά και την ανεξαρτησία μας από κάθε λογής κέντρα εξάρτησης, πέραν του εκφρασμένου με τις συλλογικές θεσμικές και συμμετοχικές διαδικασίες τοπικού δημοσίου συμφέροντος.

Οι παραπάνω προϋποθέσεις πολιτικού αυτοκαθορισμού των πολιτών που μετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία είναι ασφαλώς αδιαπραγμάτευτες. Η υποψηφιότητα του Δημάρχου είναι παράλληλη διαδικασία. Αυτόν πρωτίστως και πέραν κάθε άλλης πρακτικής τον κρίνει κυρίαρχα η τοπική κοινωνία.

Όταν όμως μετέχεις σε έναν πολιτικό σχηματισμό, θεσμό κρίσιμο και αναγκαίο για την Δημοκρατία μας, οφείλεις να λειτουργήσεις μέσα από τις καταστατικές και πολιτικές διαδικασίες. Αλλιώς παύεις να μετέχεις. Η γνώμη είναι σημαντική όχι για την νομιμοποίηση της πολιτικής πρότασης προς την κοινωνία, αυτή αφορά τον πολίτη και τους συμπολίτες. Είναι σημαντική ως διαδικασία αξιολόγησης του πολιτικών λειτουργών που μετέχουν και αγωνίζονται για τις θέσεις και τις αρχές του πολιτικού σχηματισμού στον οποίο ανήκουν. Υπό αυτή την έννοια έχω θέσει την υποψηφιότητά μου ως Δημάρχου του Δήμου Κύμης Αλιβερίου στην διαδικασία αξιολόγησης που εξελίσσεται στο πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η συμμετοχή όχι μόνο δεν αναιρεί αλλά αντίθετα επιβάλλει την αξιολόγηση της υποψηφιότητας και από την τοπική κοινωνία διότι μόνο όταν αναπέμπουν τις επιλογές τους στην κρίση της, οι πολιτικοί σχηματισμοί βρίσκονται σε εναρμόνιση με την πολιτική κοινωνία διαφορετικά μεταβάλλονται σε απλούς μηχανισμούς νομής της εξουσίας με όλα τα επακόλουθα.

Σήμερα, ιδιαίτερα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης που αναδεικνύει τα αδιέξοδα του πολιτικού συστήματος από ορισμένες πλευρές προβάλλεται η απαξίωση των πολιτικών κομμάτων και η αποθέωση της δήθεν αντικομματικής ανεξαρτησίας. Μη έχοντας την άποψη αυτή, μη έχοντας τη θέση ότι επειδή τα κόμματα δεν είναι στην μόδα πρέπει να λανσάρουμε τον μανδύα της ακομμάτιστης ανεξαρτησίας, θεωρώ χρήσιμο να επισημάνω τα ακόλουθα:

Η ανεξαρτησία από τις κομματικές διαδικασίες είναι μία μόνο όψη της πολιτικής ανεξαρτησίας. Στην άλλη όψη είναι η ανεξαρτησία από τις υπόλοιπες εξαρτήσεις των οικονομικών, των ιδιωτικών και των συντεχνιακών συμφερόντων. Η ανεξαρτησία από τις κομματικές διαδικασίες δεν εξασφαλίζει την άλλη ανεξαρτησία, ούτε όμως και την διασφαλίζει. Γιαυτό πρώτα απ΄ όλα απαιτείται η λειτουργική και ηθική ανεξαρτησία εκείνων που γίνονται φορείς της λαϊκής πολιτικής εντολής, είτε είναι στο κεντρικό είτε στο τοπικό πολιτικό σύστημα.


Από την άλλη πλευρά η λειτουργία των πολιτικών κομμάτων αποκομμένη από την κοινωνία των πολιτών, περιορισμένη στην μέγγενη των μηχανισμών νομής της εξουσίας και διαχείρισης των οικονομικών συμφερόντων δημιουργεί πράγματι καταστάσεις απαξίωσης της πολιτικής και αποστρέφει την κοινωνία από αυτά. Όμως το δημοκρατικό μας πολίτευμα δεν έχουν άλλους θεσμούς διαμεσολάβησης και αντιπροσώπευσης πέρα από τα πολιτικά κόμματα. Συνεπώς απαιτείται ως όρος ανασυγκρότησης του πολιτικού συστήματος και αναζωογόνησης του δημοκρατικού πολιτεύματος η αναδιάταξη της σχέσης των πολιτικών κομμάτων με την κοινωνία.


Αυτή η νέα σχέση πρέπει να βασίζεται πρωτίστως στην διαφάνεια της πολιτικής εντολής και των διαδικασιών πραγμάτωσής της. Η νέα σχέση κοινωνίας και πολιτικών κομμάτων δεν μπορεί να είναι αδιάφορη με την έννοια της πολιτικής ηθικής. Αντίθετα πρέπει να την ενέχει και να την υπηρετεί.

Η νέα σχέση της κοινωνίας με τα πολιτικά κόμματα δεν περιορίζεται σε ορισμένους μόνο τομείς της εξουσίας αφήνοντας περιθώριο για εξωπολιτικές σχέσεις. Αφορά το σύνολο το πολιτικού συστήματος και συνεπώς αφορά και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Το τοπικό πολιτικό σύστημα, είτε στο επίπεδο του δήμου είτε της περιφέρειας, δεν είναι, στο πλαίσιο της σύγχρονης αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, ένα εξαρτημένο τμήμα ενός γενικού συνόλου. Καθορίζεται ασφαλώς από την γενική πολιτική κατεύθυνση της Κεντρικής Εξουσίας αλλά διατηρεί ευρύ χώρο πολιτικής αυτονομίας ο οποίος καθορίζεται από την ιδιαιτερότητα και την ειδικότητα της αποστολής των θεσμών της αυτοδιοίκησης αλλά και από τις δυναμικές που διαρθρώνουν το τοπικό η περιφερειακό συλλογικό κοινωνικό συμφέρον. Γιαυτό και οι πολιτικοί σχηματισμοί πρέπει να διαμορφώνουν τον ευρύ χώρο της δικής τους πολιτικής αυτονομίας σε σχέση με την κεντρική ηγετική δομή τους. Τις προτεραιότητες των τοπικών πολιτικών δυνάμεων τις καθορίζουν πρωτίστως τα αιτήματα και τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών που εκπροσωπούν. Αυτός είναι ο σκληρός πυρήνας πολιτικής ανεξαρτησίας των τοπικών πολιτικών δυνάμεων σε σχέση με τις κεντρικές πολιτικές δυνάμεις. Αυτή η πολιτική ανεξαρτησία βιώνεται κυρίως στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτή η πολιτική ανεξαρτησία είναι πηγή δυναμισμού για τις τοπικές κοινωνίες και τους πολιτικούς σχηματισμούς που τις εκπροσωπούν. Αυτός ο δυναμισμός είναι κρίσιμος για την αναζωογόνηση της σχέσης των πολιτικών κομμάτων με την τοπική κοινωνία. Αυτό είναι σήμερα το πολιτικό διακύβευμα και με αφετηρία την υλοποίηση μίας σημαντικής μεταρρύθμισης που αγγίζει την καρδιά του πολιτικού συστήματος. Είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Από τους μηχανισμούς νομής της εξουσίας που γίνονται μάλιστα ιμάντες διαφθοράς να περάσουμε στις ανοικτές πολιτικές διαδικασίες στο πλαίσιο των αρχών της προοδευτικής διακυβέρνησης: διαφάνεια, χρηστή διοίκηση, συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, νέο τοπικό κοινωνικό κράτος, ανάχωμα στην νέα φτώχια και την καταστροφή του κοινωνικού ιστού. Αυτή είναι το πλαίσιο μίας προοδευτικής πολιτικής στρατηγικής που ο τόπος μας, η περιοχή μας, οι δημότες του Δήμου Κύμης Αλιβερίου έχουν ανάγκη. Αυτή η πολιτική στο μέτρο που απαιτείται και απαιτείται πράγματι μπορεί και πρέπει να συγκρουστεί με τις κεντρικές πολιτικές που αποδυναμώνουν την κοινωνική αλληλεγγύη. Αυτή εξάλλου είναι η πραγματική εκδοχή της πολιτικής ανεξαρτησίας του τοπικού από το κεντρικό επίπεδο στο πλαίσιο μίας νέας αντίληψης για την λειτουργία του πολιτικού κόμματος και εν προκειμένω ενός κυβερνητικού πολιτικού κόμματος με ανοικτή στην κοινωνία τόσο την οριζόντια όσο και την κάθετη δομή του. Συνεπώς η πολιτική ανεξαρτησία για μας δεν είναι ταμπέλα αλλά πολιτικό βίωμα και τρόπος πραγμάτωσης της πολιτικής εντολής που ζητούμε να μας δώσουν οι πολίτες.

Στην προσωπική πολιτική διαδρομή μου η νομή της εξουσίας δεν με ενθουσίασε ούτε με απασχόλησε. Παραμένω σταθερά προσηλωμένος στην αποστολή του πολιτικού λειτουργού ως ενεργού πολίτη που του ανατίθεται πολιτική εντολή για την οποία κρίνεται, αξιολογείται και κυρίως λογοδοτεί. Συνεπώς πάνω από τα αξιώματα σημασία έχει το κοινό πολιτικό διακύβευμα των πολιτών του Δήμου Κύμης Αλιβερίου: Η οργάνωση, η λειτουργία και η προοπτική ενός δήμου ισχυρού και αποτελεσματικού με προσδοκίες ανάπτυξης που ενώνουν όλες τις επιμέρους τοπικές του κοινωνίες. Αυτός είναι αγώνας ταυτόχρονα για την Καρυστία και την Εύβοια. Για όλα αυτά αξίζει κανείς να αγωνίζεται επιλέγοντας τα πιο κρίσιμα και ευάλωτα μετερίζια. Στον αγώνα αυτόν χρειαζόμαστε όλοι.
Δημοφιλή σήμερα

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Εύβοια

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Εύβοια

21/2/2019
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ που ισχύει από το Σάββατο 23 μέχρι και την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, στην Εύβοια....
«Προστάτευαν» ένα τοίχο στην Δημοτική Αγορά Χαλκίδας, κρύβουν τον Παρθενώνα

«Προστάτευαν» ένα τοίχο στην Δημοτική Αγορά Χαλκίδας, κρύβουν τον Παρθενώνα

21/2/2019
Μετά τον σάλο, το Υπουργείο Πολιτισμού επανεξετάζει τις άδειες για τα 10ώροφα που έκρυψαν την Ακρόπο...
Η ταινία «Η Ευνοούμενη» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία «Η Ευνοούμενη» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

21/2/2019
Η ταινία με τις 10 υποψηφιότητες στα Όσκαρ και με 7 βραβεία BAFTA στην κατοχή της, και με ελληνική υπογραφή από τον Γι...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας