Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Υπουργός Κατερίνα Μπατζελή και ο Υφυπουργός, Μιχάλης Καρχιμάκης, παρουσία της Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπ.Α.Α.Τ, κ. Γεωργίας Μπαζώτη, συναντήθηκε με τον πρέσβη της Αργεντινής στην Ελλάδα, κ. Χόρχε Αλεχάντρο Μαστροπιέτρο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με τις εξαγωγές ελληνικών κονσερβών ροδακίνων στην Αργεντινή, βασικό εξαγώγιμό μας προϊόν στη χώρα αυτή.

Σε δηλώσεις της, η Υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, επεσήμανε:
 «Οι άριστες διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν θα πρέπει να υπονομεύονται από μονομερή εμπορικά μέτρα, που ενδέχεται να εξυπηρετούν βραχυπρόθεσμους στόχους, μακροπρόθεσμα όμως μπορούν να οδηγήσουν στη διατάραξη των εμπορικών μας σχέσεων, στις οποίες η Αργεντινή αποτελεί σημαντικό μας εταίρο. Καταλήξαμε, ότι θα εξετάσουμε από κοινού τους λόγους παρεμπόδισης των εισαγωγών κι όπως έχουμε ήδη αναφέρει εμείς δεν παρεμποδίζουμε εισαγωγές προϊόντων Αργεντινής και νομίζω ότι αυτή η συμφωνία θα πρέπει να διατηρηθεί σταθερή. Πρόκειται περί μιας φιλίας την οποία θα πρέπει να διατηρήσουμε και διαμέσου των εξαγωγών».

Από την πλευρά του, ο κ. Χόρχε Αλεχάντρο Μαστροπιέτρο, ανέφερε ότι «Η Αργεντινή δεν θέτει εμπόδια στην εισαγωγή ευρωπαϊκών προϊόντων. Εντοπίζουμε το πρόβλημα σε επίπεδο αγοράς μεταξύ εμπορικών εταίρων που δεν συμφωνούν είτε στις τιμές είτε στις προδιαγραφές. Ως Πρεσβεία προτιθέμεθα να διαμεσολαβήσουμε ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει».

Νωρίτερα, η ελληνική πλευρά μέσω της Υπουργού, κ. Μπατζελή είχε εντάξει το θέμα στην ατζέντα του Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο.

Ειδικότερα, η Υπουργός, αναφέρθηκε στην ακύρωση ελληνικών συμβολαίων εξαγωγής το τελευταίο διάστημα, συνολικής αξίας περίπου 2,5 εκατ. δολαρίων, ποσό που αντιπροσωπεύει το 40% των συνολικών μας εξαγωγών στην Αργεντινή, χώρα με την οποία το εμπορικό ισοζύγιο γεωργικών προϊόντων είναι έντονα αρνητικό για την Ελλάδα.

Ενώπιον των ομολόγων της Υπουργών, η κ. Μπατζελή τόνισε: «Οι πρακτικές αυτές θίγουν ευθέως πολλά ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα δημιουργώντας έτσι προβλήματα εκτός από το διμερές και στο κοινοτικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, τέτοιου είδους μέτρα παραβιάζουν τις διεθνείς υποχρεώσεις της Αργεντινής και συνδέονται αναπόφευκτα με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για σύναψη συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ομάδα χωρών MERCOSUR στην οποία ανήκει η Αργεντινή. Συμφωνία από την οποία οι χώρες αυτές αναμένουν ευκολότερη διάθεση των γεωργικών τους προϊόντων στις ευρωπαϊκές αγορές».

Η Υπουργός ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τις πληροφορίες αυτές, αλλά και τις επιπτώσεις τους και να γνωρίσει στην Ελλάδα τα μέτρα που θα λάβει για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Την Ελληνίδα Υπουργό υποστήριξαν ένθερμα πολλά κράτη-μέλη μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Δανία, η Ιρλανδία και η Κύπρος.
Ο Επίτροπος Γεωργίας, κ. Ντασιάν Τσιόλος απαντώντας στην κ. Μπατζελή επισήμανε ότι έχει ήδη προβεί σε διαβήματα προς την Αργεντινή χωρίς να έχει προς το παρόν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, συμφωνώντας με την ελληνική πλευρά ότι δεν νομιμοποιείται η μονομερής λήψη τέτοιου είδους μέτρων.
Διαβεβαίωσε ωστόσο την κ. Υπουργό ότι σε περίπτωση μη διευθέτησης του ζητήματος, δεν θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για σύναψη συμφωνίας με την ομάδα χωρών MERCOSUR, πριν το Κολλέγιο των Επιτρόπων στο σύνολό του δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
Δημοφιλή σήμερα

Ανακοίνωση πέντε νέων υποψηφίων του συνδυασμού «Αλλάζουμε»

Ανακοίνωση πέντε νέων υποψηφίων του συνδυασμού «Αλλάζουμε»

17/1/2019
Πέντε νέα πρόσωπα προστίθενται στην ομάδα του συνδυασμού «Αλλάζουμε» με επικεφαλής την Έλενα Βάκα....
Αποζημίωση σε καταναλωτή για ανεπιθύμητες κλήσεις προώθησης υπηρεσιών και προϊόντων

Αποζημίωση σε καταναλωτή για ανεπιθύμητες κλήσεις προώθησης υπηρεσιών και προϊόντων

17/1/2019
Ο ενάγων έλαβε με απόφαση του δικαστηρίου ποσό αποζημίωσης 3.000 ευρώ....
Επαναλειτουργεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας

Επαναλειτουργεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας

16/1/2019
Από την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019 θα επαναλειτουργήσει ο χώρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χαλκίδας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας