Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Δώδεκα θαλάσσιες περιοχές της χώρας προκρίνονται ως υποψήφιες για τη χωροθέτηση των πρώτων θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, με χρονικό ορίζοντα ανάπτυξης τα έτη 2012- 2017. Μεταξύ αυτών είναι και η Κύμη Εύβοιας.

Την ανησυχία του για τις συνέπειες και την επιρροή στο μέλλον του τόπου, εκφράζει ο Δήμαρχος Αυλώνος, Δ.Κατσούλης  

Το λιμάνι της Κύμης.
Το λιμάνι της Κύμης.

Oπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οι περιοχές που έχουν επιλεγεί αφορούν την πρώτη φάση της ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών πάρκων και είναι ο Αϊ-Στράτης, η Αλεξανδρούπολη, η Θάσος, η Κάρπαθος, η Κέρκυρα, το Κρυονέρι, η Κύμη, η Λευκάδα, η Λήμνος, οι Πεταλιοί, η Σαμοθράκη και το Φανάρι.

Η προκαταρκτική χωροθέτηση των περιοχών ενδιαφέροντος των θαλάσσιων αιολικών πάρκων παρουσιάστηκε χθες από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος σε φορείς της αγοράς ενέργειας, εταιρείες, εκπροσώπους υπουργείων και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Σύμφωνα με τον νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που ψηφίστηκε πρόσφατα, για να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, απαιτείται η προκαταρκτική αδειοδότηση των περιοχών ενδιαφέροντος επί των οποίων θα γίνουν στη συνέχεια οι αναλυτικές μελέτες και η διαδικασία εκπόνησης Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Μέσα από τη διαδικασία αυτή θα καθοριστεί η ακριβής θέση των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, η θαλάσσια έκταση που καταλαμβάνουν και η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς των ανεμογεννητριών. Οι περιοχές αυτές, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο νόμο θα είναι συνολικά 274 τετραγωνικά χιλιόμετρα, θα δημοπρατηθούν.

Οπως επισημαίνεται από το υπουργείο, για να εξασφαλιστεί η ταχύτητα της ανάπτυξης, η αξιοπιστία και η οικονομικότητα των εγκαταστάσεων, επιλέχθηκε για την πρώτη φάση η τεχνολογία της θεμελίωσης των ανεμογεννητριών στον θαλάσσιο πυθμένα, αποκλείοντας τις πλωτές ανεμογεννήτριες και τα μεγάλα θαλάσσια βάθη. Πλωτές λύσεις θα εξεταστούν σε πιθανή δεύτερη φάση του προγράμματος (2017-2025), εφόσον προκύψει σχετική ανάγκη.

Τα κριτήρια επιλογής
Μάλιστα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, για τις δώδεκα περιοχές που επελέγησαν στην προκαταρκτική χωροθέτηση για την ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων ελήφθησαν υπόψη τέσσερα κριτήρια και συγκεκριμένα:

Ο αποκλεισμός περιοχών, όπου η ανάπτυξη θαλάσσιων πάρκων είναι ασύμβατη με άλλες χρήσεις και εντός των έξι ναυτικών μιλίων.

Ο αποκλεισμός περιοχών με βάθη μεγαλύτερα από 50 μέτρα.

Η αποφυγή θέσεων με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η ελαχιστοποίηση της οπτικής όχλησης από τις εγκαταστάσεις.

Τέλος, αποκλείσθηκαν περιοχές δεσμευμένες από τις Ενοπλες Δυνάμεις για διαφόρους λόγους (π.χ. πεδία βολής), καθώς και θαλάσσιες περιοχές στις οποίες σύμφωνα με τους ναυτικούς χάρτες περνούν υποθαλάσσια καλώδια. Από τις περιοχές που ικανοποιούν τα βασικά κριτήρια, η τελική επιλογή έγινε με βάση το διαθέσιμο αιολικό δυναμικό της περιοχής για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την ευκολία σύνδεσης με το δίκτυο και την εξασφάλιση υψηλής συγκέντρωσης ισχύος.

πηγή: www.tanea.gr

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΥΛΩΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΚΥΜΗΣ

Ανακοινώθηκε στις 6 Ιουλίου 2010, η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για την προέγκριση των θαλασσίων περιοχών όπου θα εγκατασταθούν, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών, θαλάσσια αιολικά πάρκα. Για την επιλογή των εταιριών που θα κατασκευάσουν τα θαλάσσια αιολικά πάρκα προβλέπεται από τον νέο νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δημόσιος διαγωνισμός.
Μεταξύ των επιλεγέντων περιοχών είναι και ο κόλπος της Κύμης όπως εκτείνεται δεξιά του λιμανιού και έως το ύψος των παραλιών της Οκτωνιάς.
Για την περιοχή αυτή είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον με αίτηση στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, από τις αρχές του 2009. Τότε είχαμε διατυπώσει τις επιφυλάξεις για το εγχείρημα αυτό έχοντας ενημερώσει και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αυλώνος. Με επιστολή μου στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ζήτησα στοιχεία τα οποία η Αρχή ασφαλώς δεν μας παραχώρησε. Την ίδια εποχή υπήρχαν δημοσιεύματα στον τύπο από τα οποία και ενημερωθήκαμε. Η αίτηση αφορούσε την εγκατάσταση θαλάσσιου αιολικού πάρκου δυναμικότητας 300 MW και αγνώστου αριθμού ανεμογεννητριών αφού οι θαλάσσιες ανεμογεννήτριες είναι διαφορετικής δυναμικότητας από τις κοινές ανεμογεννήτριες.
Με τον νέο θεσμικό πλαίσιο, τυπικά τουλάχιστον, η προέγκριση της περιοχής δεν αφορά την συγκεκριμένη αίτηση αφού θα ακολουθήσει δημόσιος διαγωνισμός και προηγουμένως οι μελέτες που θα αναδείξουν την δυναμικότητα της περιοχής.
Είναι προφανές ότι έως ότου ενημερωθούμε πλήρως για το περιεχόμενο και τις συνέπειες της εγκατάστασης του θαλάσσιου αιολικού πάρκου στον κόλπο της Κύμης δικαιούμαστε να ανησυχούμε για τις συνέπειες και την επιρροή στο μέλλον του τόπου μας, δηλαδή στις άλλες πτυχές της τοπικής ανάπτυξης, όπως στην προοπτική ανάπτυξης του λιμένα της Κύμης, στην αλιεία, στον τουρισμό.
Εμείς ως Δήμος Αυλώνος ζητούμε από το ΥΠΕΚΑ να μας παράσχει πλήρη ενημέρωση, το ταχύτερο δυνατόν, έτσι ώστε να διαμορφώσουμε τεκμηριωμένη άποψη και θέση και να ενημερώσουμε με την σειρά μας τους κατοίκους της περιοχής και κυρίως της Οκτωνιάς και της Μουρτερής αλλά και της ευρύτερης περιοχής του κόλπου της Κύμης.
Το θαλάσσιο αιολικό πάρκο της Κύμης όπως και άλλα συναφή αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά προβλήματα πρέπει να μπουν άμεσα στο επίκεντρο του ανοικτού δημοσίου διαλόγου, να αναδειχθούν και να μην έχουν την τύχη παρόμοιων περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών θεμάτων που θάφτηκαν στο προεκλογικό έτος 2006.
Εμείς, μόλις ολοκληρώσουμε την συγκέντρωση των βασικών δεδομένων θέτουμε υπόψη της τοπικής κοινωνίας την πρότασή μας.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας