Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Την άποψή του καταθέτει ο Δήμαρχος Αυλώνος, Δημήτρης Κατσούλης σχετικά με τις προτάσεις για πράσινη ανάπτυξη στην περιοχή του νέου Δήμου Κύμης - Αλιβερίου. Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Αυλώνος αναφέρει:
Ο Δήμαρχος Αυλώνος κ. Δημήτρης Κατσούλης.
Ο Δήμαρχος Αυλώνος κ. Δημήτρης Κατσούλης.

Είναι παρήγορο ότι αυτή την περίοδο κατατίθενται προτάσεις για την ανάπτυξη της περιοχής του Δήμου Κύμης Αλιβερίου και ειδικότερα ιδέες και σχέδια για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης με την ορθολογική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικότερα, πέρα των αιολικών πάρκων, για την διαμόρφωση φωτοβολταϊκών μονάδων. Η πρόταση της Greenpeace και του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και σίγουρα πρέπει να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδίου για την πράσινη ανάπτυξη (βλ. http://www.greenpeace.org/raw/content/greece/press/118523/green-aliveri.pdf ). Επίσης οι παρεμβάσεις του πρώην Βουλευτή Δημήτρη Πιπεργιά για την «απελευθέρωση» των φωτοβολταϊκών μονάδων στην περιοχή (βλ. http://www.servitoros.gr/news/view.php/29046/ ) αποτελεί έναυσμα για νέες διεκδικήσεις από την τοπική κοινωνία για την άρση του αποκλεισμού και την αξιοποίηση της πρόσφατης νομοθεσίας που επιτρέπει την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ σε περιοχές υψηλής γεωργικής αποδοτικότητας. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των εκτάσεων των αναδασμών σε Αχλαδερή και Νεοχώρι, όπου πολλοί ιδιοκτήτες εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους. Ο Δήμος Αυλώνος διαθέτει επίσης αγροτεμάχια σε αυτές τις περιοχές και στοχεύει στην συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στις επενδύσεις. Με τον νέο νόμο οι επενδύσεις στις οποίες μετέχει η τοπική αυτοδιοίκηση σε ποσοστό άνω του 30% αποκτούν προτεραιότητα στις επιχορηγήσεις έναντι των αμιγών ιδιωτικών επενδύσεων. Επίσης πρέπει να αξιοποιηθεί η ιδέα των «συμμετοχικών επενδύσεων» όπου περισσότεροι ιδιοκτήτες μπορούν να συμμετάσχουν στην δημιουργία και εκμετάλλευση μονάδων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης για να αρθεί ο αποκλεισμός της περιοχής μας από την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών μονάδων πρόκειται να κινηθούμε ενεργότερα και εμείς.

Βέβαια παραμένει σταθερός ο στόχος για την διεκδίκηση και δεύτερης μονάδας Φυσικού Αερίου στο Αλιβέρι αλλά και η διεύρυνση της χρήσης του φυσικού αερίου για οικιακή και βιομηχανική χρήση στην περιοχή. Επίσης η ΔΕΗ πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα στην ολοκλήρωση της επεξεργασίας της πρότασης για την ολοκλήρωση, αξιοποίηση του Φράγματος Σέττας Μανικίων και για την εγκατάσταση ενός ή δύο Υδροηλεκτρικών Μονάδων Παραγωγής Ενέργειας διαμορφώνοντας έτσι την σύνθεση του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ στην περιοχή του Αλιβερίου.

Τέλος, η πρόταση μας για την δημιουργία ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ στο Αλιβέρι, την οποία έχουμε καταθέσει δημοσίως από το 2008, παραμένει επίκαιρη και σύντομα θα επαναδιατυπωθεί αναλυτικότερα.

Εμείς στον Δήμο Αυλώνος σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο και την ΜΚΟ «Εργοερευνητική» προχωράμε άμεσα στην εγκατάσταση μετρητή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από σωματίδια και ηλεκτρομαγνητικά πεδία με άμεση ροή των αποτελεσμάτων στην υπό ανανέωση ιστοσελίδα του Δήμου μας, περίπου σε δεκαπέντε ημέρες από σήμερα. Επίσης αναμένουμε την έγκριση ενός διακρατικού προγράμματος ( Ελλάδα- Ιταλία- Βουλγαρία-Κροατία- Σερβία- Ρουμανία -Αυστρία -Ουγγαρία) για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται και η εγκατάσταση κέντρου μετρήσεων και ελέγχου. Στο Πρόγραμμα από την Ελλάδα πρόκειται να συμμετάσχει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο Δήμος Αυλώνος σήμερα αλλά και ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου, στη συνέχεια, που θα τον διαδεχθεί.

Είναι σταθερή θέση μας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι σε διαρκή συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τα τεχνολογικά ιδρύματα και κέντρα έτσι ώστε να αξιοποιείται άμεσα η επιστημονική έρευνα στην τοπική ανάπτυξη. Το Αλιβέρι και η ευρύτερη περιοχή μπορούν να αποκτήσει προνομιακό ρόλο σε αυτόν τον τομέα.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[2]
Γιάννης καραπιπέρης (15/7/2010 9:25:16 μμ)
θα ήθελα να υπενθυμίσω την απαράδεκτη μόλυνση στους υδροφόρους ορίζοντες που διμιουργείται απο τα ελαιοτριβεία κάθε χειμώνα.Απαράδεκτο!!!!!
ΣΟΦΙΑ ΔΙΓΕΝΗ (5/8/2010 9:18:25 μμ)
Ο κ. Κατσούλης ασχολείται με την πράσινη ανάπτυξη περίεργο! Μπουλντόζες του δήμου γκρέμισαν τον ιστορικό μύλο των Λευτέρηδων στην Κορασίδα για να κάνουν παιδική χαρά στο μέλλον για τα 3 -4 παιδιά του χωριού! Έχει ρημάξει το ρέμα από τα σκουπίδια και τα μπάζα και οι 200 ετών πέτρες του μύλου βρίσκονται θαμμένες κάτω από τις λάσπες. Πάντως δεν ζήτησε και την άδεια κανενός και ερήμην της ιδιοκτήτριας αποφάσισε και διέταξε να απαλλοτριωθεί ο χώρος και να μην μείονει τίποτε όρθιο που να θυμίζει την ιστορία του! Κρίμα
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας