Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση προς τις Υπουργούς Περιβάλλοντος - Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε ο Γιώργος Μαρίνος σχετικά με τις ενέργειες αντιμετώπισης της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα σε Εύβοια και Βοιωτία.
Ο Γιώργος Μαρίνος.
Ο Γιώργος Μαρίνος.

Θέμα: Να παρθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα και συνολικά του περιβάλλοντος από τοξικά απόβλητα στις περιοχές της κεντρικής Εύβοιας και Βοιωτίας.

Το ΚΚΕ επαναφέρει το κρίσιμο θέμα της μόλυνσης και τοξικής επιβάρυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, τονίζοντας ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει θέσει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και τη ζωή χιλιάδων κατοίκων της περιοχής.

 Συγκεκριμένα:

 Η Κεντρική Εύβοια και κυρίως η ευρύτερη περιοχή της Μεσσαπίας έχει υποστεί τεράστια περιβαλλοντική ρύπανση με αποτέλεσμα ο υδροφόρος ορίζοντας πέραν της μόλυνσης έχει πλέον και τοξική επιβάρυνση αφού στο νερό σχεδόν όλης της περιοχής ανιχνεύονται βαρέα μέταλλα όπως εξασθενές χρώμιο, νικέλιο, κάδμιο, ψευδάργυρος κ.ά).

 Μέχρι σήμερα και παρά το ότι τα αρμόδια Υπουργεία έχουν συνυπογράψει την αριθμ. Κ.Υ.Α 20488 (ΦΕΚ 747Β/30-5-2010), η οποία προσδιορίζει ανώτατο όριο εξασθενούς χρωμίου τα 3μgr/lt, στο νερό του Ασωπού ποταμού, παρότι υπάρχει η υπ’ αριθμ 1158/30-6-2010 δικαστική απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Χαλκίδας η οποία ρητά απαγορεύει στο Δήμο Μεσσαπίων την χορήγηση νερού για οικιακή και βιομηχανική χρήση πάνω από τα 2μgr/lt, δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για την προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών.

 Σε πρόσφατη απάντηση της Υπουργού Περιβάλλοντος - Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, αγνοήθηκε η άποψη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για τις καρκινογόνες επιπτώσεις του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό αλλά και αποσιωπήθηκε, τόσο η παραπάνω αναφερόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση και η απόφαση του Δικαστηρίου . Επέμενε η κ. Υπουργός ότι σε «παγκόσμιο επίπεδο δεν υπάρχει διαχωρισμός του εξασθενούς, με το ολικό χρώμιο και ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουμε το ολικό από το εξασθενές και να δούμε από τι προέρχεται».

 Πρόσφατα όμως τόσο τα Δικαστήρια όσο και πέντε συναρμόδιοι Υπουργοί έχουν διαχωρίσει ρητά το εξασθενές από το ολικό χρώμιο στην περίπτωση του Ασωπού. Παράλληλα είναι γνωστό ότι στο πόσιμο νερό δεν πρέπει να ανιχνεύεται εξασθενές χρώμιο (Κ.Υ.Α. 2600/01 άρθρο 4).

 Η υγεία του λαού δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους των μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων, οι οποίες δρουν ανεξέλεγκτα με την ανοχή και τη στήριξη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οι ευθύνες που τους βαραίνουν είναι τεράστιες και η κατάσταση δεν επιτρέπει άλλες κωλυσιεργίες.

 

 Με βάση τα παραπάνω,

 ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ Υπουργοί :

 - Πότε θα προχωρήσει η έκδοση απόφασης η οποία θα διαχωρίζει για το νερό ανθρώπινης και βιομηχανικής χρήσης, το εξασθενές από το ολικό χρώμιο;
 - Τι μέτρα θα πάρουν για την απορρύπανση της γης και του υδροφόρου ορίζοντα και πότε θα καταθέσουν τις επεξεργασμένες μελέτες και τον τρόπο χρηματοδότησης των αναγκαίων έργων, με δεδομένο ότι δεν μπορούν να επιβαρύνονται οικονομικά τα λαϊκά νοικοκυριά;
 - Σε τι ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση ώστε άμεσα να παρέχει καθαρό πόσιμο νερό στους κατοίκους των μολυσμένων περιοχών, τόσο του Δήμου Μεσσαπίων, όσο και άλλων δήμων της Εύβοιας και Βοιωτίας μέχρι να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν τα έργα απορρύπανσης;
 - Σε τι μέτρα θα προχωρήσει η κυβέρνηση για τον προληπτικό έλεγχο της υγείας των κατοίκων της περιοχής.

Οι βουλευτές

Γιώργος Μαρίνος
Γιάννης Γκιόκας
Νίκος Παπακωνσταντίνου
Μπάμπης Χαραλάμπους
 
Δημοφιλή σήμερα

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Εύβοια

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Εύβοια

21/2/2019
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ που ισχύει από το Σάββατο 23 μέχρι και την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, στην Εύβοια....
Η Σκύρος σε αποκριάτικους ρυθμούς

Η Σκύρος σε αποκριάτικους ρυθμούς

22/2/2019
Η Σκύρος σε αποκριάτικους ρυθμούς υποδέχτηκε τον Αντέννα....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας