Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Απόφαση του Αρείου Πάγου για τμηματική ή εφάπαξ άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιών.

Oι εργαζόμενες μητέρες μπορούν να επιλέγουν το αν θα λαμβάνουν την άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιών εφάπαξ ή τμηματικά υπό μορφήν μειωμένου ωραρίου. Αυτό αποφάσισε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, υπό την προϋπόθεση ότι για την επιλογή αυτή πρέπει να συγκατατίθεται και ο εργοδότης. Πάντως, η άρνηση των εργοδοτών να κάνουν δεκτό το αίτημα υπαλλήλου τους για τη λήψη συνεχόμενης άδειας ανατροφής τέκνου «αποτελεί εκδήλωση του διευθυντικού δικαιώματός τους» και υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο για κατάχρηση δικαιώματος, σύμφωνα με το άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα, σημειώνεται στην αρεοπαγιτική απόφαση.

Οι αρεοπαγίτες (απόφαση 10/2010) οι οποίοι δέχθηκαν την εισήγηση του Εισαγγελέα κ. Ι. Τέντε αναφέρουν ακόμη ότι «η χορήγηση, ή μη, της συναίνεσης του εργοδότη εξαρτάται μεν από την εκ μέρους αυτού στάθμιση των λειτουργικών αναγκών και της αποδοτικότητας της επιχείρησης, υπόκειται, όμως, στον έλεγχο του άρθρου 281 του Αστικού Κώδικα, όπως και όλες οι άλλες εκδηλώσεις του διευθυντικού δικαιώματος των εργοδοτών». Τον Αρειο Πάγο απασχόλησε περίπτωση γυναίκας τραπεζοϋπαλλήλου που ζητούσε να γίνει δεκτή η αγωγή της κατά τής τράπεζας, η οποία αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημά της για εναλλακτική χορήγηση (συνεχόμενη) της άδειας φροντίδας του παιδιού της. Η μητέρα υποστήριξε ότι η άρνηση αυτή της τράπεζας ήταν παράνομη και καταχρηστική..

Πάντως, σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση εργασίας των τραπεζών και της ΟΤΟΕ του έτους 2004 μπορεί η άδεια φροντίδας παιδιών να χορηγείται και συνεχόμενα, ενώ σύμφωνα με την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας του ίδιου έτους μπορεί η άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιού να χορηγείται εναλλακτικά, δηλαδή ως συνεχόμενη ή τμηματικά. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναίρεσε απόφαση του Εφετείου που είχε δεχθεί τα αντίθετα και παρέπεμψε εκ νέου την υπόθεση στο Εφετείο για νέα κρίση.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ, Π. ΤΣΙΜΠΟΥΚΗΣ
Δημοφιλή σήμερα

To 1ο «Chalkida Street Food Festival» είναι γεγονός!

To 1ο «Chalkida Street Food Festival» είναι γεγονός!

19/2/2019
Η μεγαλύτερη γιορτή φαγητού έρχεται για πρώτη φορά στην πόλη της Χαλκίδας από την Παρασκευή 3 έως και την Κυριακή 5 Μαΐου 2019 μπροστά στο Κόκκινο...
Επιδείνωση του καιρού με ψύχος και χιόνια στην Εύβοια από το Σάββατο

Επιδείνωση του καιρού με ψύχος και χιόνια στην Εύβοια από το Σάββατο

19/2/2019
Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία νέο κύμα κακοκαιρίας, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας θα επικρατήσει το Σα...
Έχασε την ζωή του σε τροχαίο ο Παναγιώτης Σίμωσης

Έχασε την ζωή του σε τροχαίο ο Παναγιώτης Σίμωσης

20/2/2019
Πέθανε ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας και επιχειρηματίας κ. Παναγιώτης Σίμωσης....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας