Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Ερώτηση του βουλευτή Εύβοιας της ΝΔ, Κώστα Μαρκόπουλου προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου με θέμα: “Διασφαλίζεται η διαφάνεια των συναλλαγών των κρατικών ομολόγων ή αυτές διενεργούνται σε περιβάλλον που ευνοεί τη χειραγώγηση και τις κερδοσκοπικές κινήσεις;”

Όλες οι χρηματιστηριακές πράξεις αγοραπωλησίας Μετοχών, Ομολόγων και άλλων Επενδυτικών σχημάτων των θεσμικών Επενδυτών και Ατόμων καταγράφονται στο Αποθετήριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έτσι ώστε ουσιαστικά να λειτουργεί ως ένας θεσμός προστασίας των Επενδυτών, διασφαλίζοντας τις ελάχιστες απαραίτητες συνθήκες διαφάνειας.
Οι Τράπεζες, ωστόσο, κατ΄ εξαίρεση, εγγράφουν τις πράξεις τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία στη συνέχεια στέλνει τις εγγραφές αυτές και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αυτή η αλλαγή ταχτικής έγινε σε συνέχεια σχετικής πράξης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Προβόπουλου, με την οποία δέχεται τη δοκιμαστική εγγραφή των Τραπεζικών Συναλλαγών σε Ομόλογα ως «Αποθετήριο» (clearing house), αντί της μέχρι πρόσφατα χρησιμοποίησης του Αποθετηρίου του Χρηματιστηρίου.
Η πράξη αυτή έγινε στο πλαίσιο της δυνατότητας που παρείχε στην Τράπεζα της Ελλάδος σχετική απόφαση του Ecofin που υιοθετήθηκε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο πριν τρία χρόνια.

Με άλλη απόφαση της, με σχετική πράξη της Τράπεζας της Ελλάδος στις 05-10-2009, ενημερώνονται όλοι οι βασικοί διαπραγματευτές, χωρίς αλλαγή του κανονισμού, ότι «οι συναλλαγές που δεν διακανονίζονται θα μεταφέρονται στην επόμενη εργάσιμη ημέρα για δέκα (10) εργάσιμες ημέρες».
Αν και η Νομική Υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος σε τέσσερες γνωμοδοτήσεις της (30.12.2009, 01.02.2010, 04.02.2010 και 11.02.2010), για σχέδια για αλλαγών του κανονισμού λειτουργίας του συστήματος παρακολούθησης συναλλαγών τίτλων είχε επισημάνει τους κινδύνους υποτιμητικής κερδοσκοπίας και χειραγώγησης που θα δημιουργούνταν με την κατάργηση του υποχρεωτικού πλειστηριασμού και την παράλληλη κατάργηση του διακανονισμού των συναλλαγών σε τρεις (3) ημέρες μετά την συναλλαγή (Τ+3).
Αντιθέτως μάλιστα, η Νομική Υπηρεσία, είχε προτείνει την ενίσχυση των κυρώσεων που προβλέπει ο Κανονισμός του Συστήματος των άυλων τίτλων, προκειμένου να λειτουργούν αποτρεπτικά σε πράξεις κερδοσκοπίας που ευνοούνται από το καθεστώς των ανοικτών πωλήσεων.

Από έγκυρες δε πληροφορίες μας, πέραν των σοβαρών ενστάσεων που διατυπώθηκε από την Νομική Υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος, υπήρξαν εντονότατες αντιδράσεις εξειδικευμένων στα χρηματοοικονομικά ζητήματα, έγκριτων δικηγόρων, που ευθαρσώς υποστήριζαν ότι η επιμήκυνση της περιόδου διακανονισμού συναλλαγών από 3 σε 10 ημέρες αδιαμφισβήτητα διευκολύνει την υποτιμητική κερδοσκοπία, μη διασφαλίζοντας την ακριβόχρονη και προσήκουσα εκκαθάριση των συναλλαγών, που διεθνώς θεωρείται απαραίτητη συνθήκη για την λειτουργία μιας ανταγωνιστικής και χωρίς στρεβλώσεις, αγοράς τίτλων.
Αντίστοιχη συζήτηση διεθνώς έχει γίνει και για τις ανάλογες στρεβλώσεις που έχουν δημιουργήσει στην αγορά των CDS (ασφαλίστρων για τον κίνδυνο χρεοκοπίας) οι ανοιχτές συναλλαγές και η μη εποπτεία αυτής της αγοράς. Είναι εμφανές ότι και στις δύο αγορές υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα και έδαφος για χειραγώγηση που αναπτύσσεται καλύτερα με την επιμήκυνση του επιτρεπόμενου χρόνου για τη διενέργεια των συναλλαγών.

Η κερδοσκοπικές ενέργειες κατά της χώρας μας εμφανώς έχουν λειτουργήσει και αποδώσει σε αυτούς που ενεπλάκησαν. Πέραν των θεωρητικών καταγγελιών προς αόρατους παράγοντες, η αποκατάσταση της νομιμότητας μπορεί να εξασφαλιστεί μόνον εφόσον εντοπιστούν τα στοιχεία εκείνα που στοιχειοθετούν την πηγή των στρεβλώσεων και ταυτοποιηθούν με συγκεκριμένα ονόματα φορέων ή ατόμων.

Με βάση αυτά τα δεδομένα,


Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Αληθεύει ότι λειτουργεί «ειδικό» αποθετήριο για τις συναλλαγές των Ομολόγων στην Τράπεζα της Ελλάδος με βάση τα ως άνω αναφερόμενα;

2. Αν είναι έτσι, πότε και με ποιό ουσιαστικό αιτιολογικό ενεργοποιήθηκε η λειτουργία αυτού του νέου μηχανισμού στο πλαίσιο της Τράπεζας της Ελλάδος; Υπήρξαν προβλήματα με την καταγραφή των συναλλαγών από το Αποθετήριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών;

3. Με ποιό τρόπο διασφαλίζεται η διαφάνεια των συναλλαγών και η προστασία του επενδυτικού κοινού από την Τράπεζα της Ελλάδος; Ποιά είναι τα συγκεκριμένα οφέλη που οδήγησαν στην αλλαγή τήρησης του Αποθετηρίου για τα ομόλογα από το Χρηματιστήριο στην Τράπεζα της Ελλάδος;

4. Να κατατεθούν τα στοιχεία που καταγράφονται στο Αποθετήριο που λειτουργεί για τις συναλλαγές ομολόγων στην Τράπεζα της Ελλάδας που να αφορούν τις εντολές που δόθηκαν από τις τράπεζες για αγορές και πωλήσεις ομολόγων, συνοδευόμενα από τις εξής πληροφορίες;

• Τα ονόματα των εντολέων, αλλά και εν ονόματει τίνος διενεργήθηκαν οι εντολές,
• Τις τιμές των συναλλαγών,
• Τα ποσοστά των συναλλαγών τα οποία εκκαθαρίστηκαν άμεσα,
• Τα ποσοστά των συναλλαγών τα ποία δεν εκκαθαρίστηκαν άμεσα, αλλά εκκαθαρίστηκαν μέσα στις επόμενες 10 ημέρες από την εντολή (Τ+10),
• Ανά συναλλαγή να αναφέρεται ο αριθμός των ημερών που μεσολάβησαν πριν την τελική τους εκκαθάριση.

Τα ως άνω αναφερόμενα στοιχεία που ζητώ, να αφορούν τις συναλλαγές που εισήχθησαν στο σύστημα διαχείρισης για τις ακόλουθες δύο περιόδους ξεχωριστά:

1. 21-12-2010 έως 11-01-2010
 
2. 12-01-2010 έως 28-01-2010

 
Δημοφιλή σήμερα

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Εύβοια

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Εύβοια

21/2/2019
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ που ισχύει από το Σάββατο 23 μέχρι και την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, στην Εύβοια....
«Προστάτευαν» ένα τοίχο στην Δημοτική Αγορά Χαλκίδας, κρύβουν τον Παρθενώνα

«Προστάτευαν» ένα τοίχο στην Δημοτική Αγορά Χαλκίδας, κρύβουν τον Παρθενώνα

21/2/2019
Μετά τον σάλο, το Υπουργείο Πολιτισμού επανεξετάζει τις άδειες για τα 10ώροφα που έκρυψαν την Ακρόπο...
Η ταινία «Η Ευνοούμενη» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία «Η Ευνοούμενη» έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

21/2/2019
Η ταινία με τις 10 υποψηφιότητες στα Όσκαρ και με 7 βραβεία BAFTA στην κατοχή της, και με ελληνική υπογραφή από τον Γι...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας