Λίγο πριν εκπνεύσει η τετραετία Ζεμπίλη για το Δήμο Χαλκιδέων και προσέλθουν στις κάλπες οι πολίτες, για ανάδειξη νέας Δημοτικής αρχής στο διευρυμένο Δήμο πλέον που προκύπτει από τον Καλλικράτη, όλοι κάνουν τον απολογισμό τους.

Πώς κύλησαν λοιπόν τα τέσσερα χρόνια της Δημαρχίας Θανάση Ζεμπίλη;;;

Αφιέρωμα στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές στην Εύβοια

Θα λέγαμε πως τα μελτέμια για να μην πούμε και τσουνάμι και θεωρηθούμε υπερβολικοί, τα είχε ο συνδυασμός του… Με διλλήματα, εκβιαστικά χτυπήματα χεριών στο τραπέζι (άλλωστε μια έμμισθη θέση είναι πάντα δέλεαρ..), έντονες διαφωνίες και σχέσεις που διαλύθηκαν και δεν έχουν ακόμα καταφέρει την απόσταση να γεφυρώσουν, αν και προσπάθειες έγιναν, αλλά μάλλον με λάθος τρόπο…

Λίγο πολύ όλα αυτά είναι γνωστά, όπως και τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών. Αλλά αυτό που κυρίως ενδιαφέρει τους πολίτες είναι τι έγινε για τη Χαλκίδα μέσα στην τετραετία που δύει..
Αρκετά… θα πει ο κύκλος Ζεμπίλη… αλλά τα περισσότερα ολοκληρώνονται μαζί με τη θητεία του και αυτό πλέον ο κόσμος το έχει βαρεθεί… να βλέπει να γίνονται εγκαίνια έργων σε προεκλογική περίοδο πάντα.

Σίγουρα, στα θετικά της Δημοτικής Αρχής είναι οι πλατείες, τα πάρκα, οι παιδικές χαρές, τα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα, άσχετα αν διαφωνούν ορισμένοι ως προς την αισθητική και ποιότητα των έργων και δράσεων…

Από την άλλη, ούτε αυτή η Δημοτική Αρχή κατάφερε να δώσει ανάσα στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Επιπλέον ανέλαβε τη λειτουργία δύο υπαίθριων πάρκινγκ στο κέντρο της Χαλκίδας και το αντίτιμο, θα λέγαμε, πως είναι πολύ, όταν πρόκειται για Δημοτικούς Χώρους Στάθμευσης…. Στα αρνητικά της Δημοτικής Αρχής είναι και έργα που παραμένουν σε μακέτα, όπως της Δημοτικής Αγοράς, της Πλατείας Αγοράς, της Αρέθουσας

Εξάλλου δεν έδειξε τόλμη και σε ζητήματα, που ναι μεν δεν είναι της αρμοδιότητας του Δήμου, αλλά δεν παύουν να επιβαρύνουν την εικόνα της πόλης και αναφερόμαστε στην «πλαστικοποίηση» της παραλίας Χαλκίδας και στην επέκταση καταστημάτων πέραν του επιτρεπτού…

Σ’ ότι αφορά τομείς όπως καθαριότητα, αστυνόμευση, ας είμαστε επιεικείς, και ας δεχτούμε πως έγιναν προσπάθειες… φιλότιμες… με δεδομένο και το έμψυχο δυναμικό του Δήμου σε αυτές τις υπηρεσίες.

Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε ότι απουσίασε η τόλμη στη δράση Ζεμπίλη και στις πρωτοβουλίες για μια καλύτερη πόλη με έργα πνοής και ανάπτυξης.

Πάντα τα μικρά βήματα είναι σίγουρα και ασφαλή, αλλά έτσι δεν πρόκειται η Χαλκίδα να φτάσει άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις. Παρ’ όλο που έχει τα φυσικά εχέγγυα για να γίνει αντάξιά τους, της λείπει  η πυγμή και τόλμη των ανθρώπων που τη διοικούν ενίοτε… Αν και ο Δημόκριτος είχε πει πως: “Η τόλμη είναι η αρχή της πράξης, κυρίαρχη όμως του τέλους είναι η τύχη…” και μάλλον κάτι περισσότερο θα ήξερε…. 

Όπως και να έχει ο κάθε πολίτης ξεχωριστά έχει προσωπική άποψη για τη Χαλκίδα, για όσα έγιναν ή έπρεπε να γίνουν και ανάλογα θα κρίνει στις εκλογές…..

 

Ακολουθείστε μας στο Google News