Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
ΓΛΥΦΑ - ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ Δρομολόγια
Υπάρχουν αρκετές σημαντικές «βροχές μετεωριτών» για να απολαύσουμε κάθε έτος και σε διαφορετικές εποχές. Τα φαινόμενα διαφέρουν στην ένταση τους ανάλογα με την περιοχή και την εποχή αλλά και το «σμήνος» των μετεωριτών.  Από τις πιο γνωστές και εντυπωσιακές «βροχές μετεωριτών» είναι οι περσείδες ή πεφτάστερα του Αυγούστου.
Σηκώστε το βλέμμα σας στον ουρανό, οι Περσείδες θα σας αποζημιώσουν  (Πηγή: NASA.GOV).
Σηκώστε το βλέμμα σας στον ουρανό, οι Περσείδες θα σας αποζημιώσουν (Πηγή: NASA.GOV).

Ιδανική περιοχή και συνθήκες για να παρακολουθήσει κανείς το φαινόμενο είναι εκτός πόλης, μακριά από φώτα, χωρίς σελήνη και με καθαρό ουρανό. Φέτος το φαινόμενο θα είναι στη μέγιστη ένταση του το βράδυ της Πέμπτης 12 Αυγούστου προς ξημερώματα Παρασκευής 13 Αυγούστου. Δυστυχώς η σελήνη θα είναι ορατή εφέτος αλλά ο ουρανός προβλέπεται καθαρός, οπότε από εσάς μένει μόνο να κανονίσετε το μέρος της παρακολούθησης και να απολαύσετε το φαινόμενο.

Για την Εύβοια με μικρές αποκλίσεις από περιοχή σε περιοχή, οι ιδανικές ώρες και τοποθεσίες για παρακολούθηση της βροχής μετεωριτών είναι οι ακόλουθες:

Μέσα στην πόλη: το φαινόμενο θα είναι ορατό λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ με ρυθμό 1 μετεωρίτη ανά ώρα και κορύφωση στις 5:28 με ρυθμό 8 μετεωρίτες ανά ώρα.

Προάστια
: το φαινόμενο θα είναι ορατό λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ με ρυθμό 8 μετεωρίτες ανά ώρα και κορύφωση στις 5:28 με ρυθμό 42 μετεωρίτες ανά ώρα.

Εξοχή: το φαινόμενο θα είναι ορατό λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ με ρυθμό 16 μετεωρίτες ανά ώρα και κορύφωση στις 5:28 με ρυθμό 80 μετεωρίτες ανά ώρα.

Βουνό: το φαινόμενο θα είναι ορατό λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ με ρυθμό 23 μετεωρίτες ανά ώρα και κορύφωση στις 5:28 με ρυθμό 115 μετεωρίτες ανά ώρα.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι από την NASA και έχει συνυπολογιστεί το φως της σελήνης για την συγκεκριμένη ημέρα και περιοχή με την παραδοχή ότι ο ουρανός θα είναι καθαρός.

Τι είναι οι Περσείδες;
Στοιχεία από wikipedia

Οι Περσείδες είναι μια βροχή διαττόντων (μετέωρα  ή πεφταστέρια όπως είναι κοινώς γνωστά στην παράδοση, όπου όταν βλέπεις ένα μπορείς να κάνεις μια ευχή που θα πραγματοποιηθεί). Στην πραγματικότητα δεν είναι αστέρια που «πέφτουν». Πρόκειται για μικρά κομμάτια (μέχρι και σε μορφή σκόνης) τα οποία είναι απομεινάρια του κομήτη Σουίφτ-Τάτλ (109P/Swift-Tuttle) και όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστιες ταχύτητες καίγονται εξαιτίας της τριβής με την ατμόσφαιρα μέσα σε δευτερόλεπτα. Όποια από αυτά είναι αρκετά μεγάλα ώστε να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης ονομάζονται μετεωρίτες, ενώ όσα είναι τόσο λαμπρά που φαίνονται να σχίζουν τον ουρανό ονομάζονται βολίδες. Συνήθως στο μέγιστο της βροχής πέφτει ένα μετέωρο το λεπτό. Ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό Περσέα, φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή.

Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού αυτού από τον κομήτη Σουίφτ-Τάτλ περιπλανάται στον διαπλανητικό χώρο εδώ και χίλια περίπου χρόνια αφότου εγκατέλειψε τον κομήτη. Υπάρχει ωστόσο και μία σχετικώς νέα συνιστώσα, μία λωρίδα υλικού που αποσπάσθηκε από τον κομήτη το έτος 1862. Ο ρυθμός των μετεώρων όταν η Γη συναντήσει αυτή την, πυκνή ακόμα, λωρίδα είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι κατά την υπόλοιπη βροχή.

Αναφέρονται παρατηρήσεις των Περσείδων εδώ και περίπου 20 αιώνες, με αρχαιότερη αναφερόμενη από την Άπω Ανατολή. Μία λαϊκή ονομασία της βροχής αυτής σε Ρωμαιοκαθολικές χώρες είναι «Δάκρυα του Αγίου Λαυρεντίου», καθώς στις 10 Αυγούστου τιμάται η μνήμη του μαρτυρίου του.

Η αρχή της βροχής είναι ορατή από τα μέσα Ιουλίου κάθε χρόνο, με την κορύφωση μεταξύ 9 και 14 Αυγούστου, οπότε ο ρυθμός των μετεώρων φθάνει τα 60 και πλέον ανά ώρα. Εξαιτίας της τροχιάς του κομήτη, από την οποία εξαρτάται η θέση του ακτινοβόλου σημείου, οι Περσείδες παρατηρούνται κυρίως να διασχίζουν το Βόρειο Ημισφαίριο της ουράνιας σφαίρας. Καθώς συμβαίνει με όλους τους διάττοντες αστέρες, ο ρυθμός τους μεγιστοποιείται κατά το χρονικό διάστημα αμέσως πριν την αυγή. Το 2009, ο μέγιστος Ζενίθιος Ωριαίος Ρυθμός προβλέφθηκε σε περίπου 120.


Αυτό το κείμενο βασίζεται στο άρθρο Περσείδες από την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια. Παραχωρείται η άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση αυτού του κειμένου κάτω από τους όρους της GNU Free Documentation License. Στην Βικιπαίδεια βρίσκεται ένας κατάλογος των συντακτών.Δημοφιλή σήμερα

Στην εορτή της Αγίας Σοφίας στην Ξηρόβρυση ο Δήμαρχος Χαλκιδέων με αντιπροσωπεία του Δήμου

Στην εορτή της Αγίας Σοφίας στην Ξηρόβρυση ο Δήμαρχος Χαλκιδέων με αντιπροσωπεία του Δήμου

17/9/2018
Πανηγυρίζει σήμερα Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018 ο Ιερός Ναός Αγίας Σοφί...
Επιστρέφει ανανεωμένος ο Home Radio 89.1

Επιστρέφει ανανεωμένος ο Home Radio 89.1

17/9/2018
Ο Home Radio 89.1, ο σταθμός που τα τελευταία χρόνια κάνει τη διαφορά στα ερτζιανά της Χαλκίδας ξεκινάει τις εκπομπές του στις 24 Σεπτεμβρίου 2018....
Εθελοντισμός καθαρισμός βυθού και ακτής στην Παραλία Αυλίδος

Εθελοντισμός καθαρισμός βυθού και ακτής στην Παραλία Αυλίδος

18/9/2018
Με το σύνθημα κάνε το καλό βγάλ' το από το γιαλό, την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί Εθελοντισμός καθαρισμός βυθού...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας