Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Σε 10.571 υπολογίζονται οι αριστούχοι των φετινών Πανελλαδικών. Μάχη για μια θέση στις περιζήτητες σχολές, στο «κόκκινο» οι αιτήσεις μετεγγραφών.

Μεγάλος αναμένεται να είναι φέτος ο ανταγωνισμός των υποψηφίων για τις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές, λόγω της αναντιστοιχίας προσφοράς-ζήτησης θέσεων εισακτέων, αλλά και λόγω του μεγάλου αριθμού αριστούχων. Μάχη αναμένεται να δοθεί και στο θέμα των μετεγγραφών, με τους πρυτάνεις και προέδρους των ΑΕΙ και ΤΕΙ να στέλνουν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση ότι δεν θα απορροφήσουν σπουδαστές εάν δεν ενισχυθούν οικονομικά.

Σύμφωνα με τα Νέα, με βάση τον μεγάλο αριθμό των αριστούχων (10.571 έναντι 10.688 πέρσι και 8.915 πρόπερσι) και την καθήλωση των θέσεων εισακτέων των περιζήτητων και υψηλόβαθμων πανεπιστημιακών τμημάτων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, υπάρχει η εκτίμηση ότι φέτος στις περισσότερες περιπτώσεις των ανωτέρω τμημάτων η σχέση προσφερόμενων θέσεων εισακτέων και υποψηφίων που επιλέγουν κάποιο τμήμα ως πρώτη προτίμηση θα είναι μεγαλύτερη του 1: 10 και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει και το 1:15.

Και φέτος, τα τμήματα που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων χωρίζονται σε τρεις ομάδες:

Στα τμήματα που υπόσχονται στον υποψήφιο ότι θα του εξασφαλίσουν όχι μόνο δουλειά αλλά και εργασιακή ασφάλεια.

Στις κλασικές επιλογές που αφορούν σχολές κύρους και γοήτρου (Νομική, Ιατρική).

Σχολές με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες αποτελούν αδιακρίτως πρώτες προτιμήσεις, εξαιτίας του κόστους που συνεπάγεται η φοίτηση σε σχολή εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Μάχη αναμένεται να δοθεί και στο θέμα των μετεγγραφών, όμως όχι μεταξύ των υποψηφίων, αλλά ανάμεσα στους προέδρους και πρυτάνεις ΤΕΙ και ΑΕΙ και την κυβέρνηση.

Φέτος, ο αριθμός των αιτήσεων για μετεγγραφές αναμένεται να «εκτοξευτεί», κυρίως για δύο λόγους: Πρώτον, πολλές οικογένειες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα για τις σπουδές των παιδιών τους μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και, δεύτερον, η κατάργηση της βάσης του «10» θα γεμίσει με σπουδαστές δεκάδες τεχνολογικά τμήματα της περιφέρειας.

Όπως αναφέρει το Έθνος, οι διοικήσεις των κεντρικών ΤΕΙ δηλώνουν πως δεν πρόκειται να απορροφήσουν κανέναν σπουδαστή που δικαιούται μετεγγραφή, αν δεν πάρουν τα ιδρύματα πρόσθετη χρηματοδότηση ή δεν «μεταφέρουν» οι σπουδαστές τα κονδύλια που τους αναλογούν.

Παράλληλα, πρυτάνεις κορυφαίων Πανεπιστημίων (Αθήνας και ΕΜΠ) ζητούν να περιοριστούν δραματικά οι μετεγγραφές, να επιτρέπονται μόνο κατόπιν συνεννόησης των ιδρυμάτων και έπειτα από σοβαρή τεκμηρίωση και να μπει «πλαφόν» στο ποσοστό που θα μπορούν να δέχονται κάθε χρόνο.

πηγή: www.in.gr
Δημοφιλή σήμερα

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

15/2/2019
Δήλωση συμπόρευσης από κοινού ανακοίνωσαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι για τον Δήμο Χαλκιδέων Γιάννης Μπάκας και Χρήστος Παγώνης....
Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

15/2/2019
Το ΤΕΕ/Π.Τ.Ευβοίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών και συναδέλφων μηχανικών, διοργανώνει την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 ώρα 20:00 στην...
Συνεδρίασε η Επιτροπή για την κατάρτιση πρότασης έργων ΕΣΠΑ 2021-2027 για την Στερεά Ελλάδα

Συνεδρίασε η Επιτροπή για την κατάρτιση πρότασης έργων ΕΣΠΑ 2021-2027 για την Στερεά Ελλάδα

15/2/2019
Πραγματοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2019 στη Λαμία η συνεδρίαση της...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας