Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Αλλαγές στην κυβέρνηση και σήμα αντίστροφης μέτρησης για τον ανασχηματισμό έδωσε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου.
Γιώργος Παπανδρέου
Γιώργος Παπανδρέου

Αλλαγές στην κυβέρνηση προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, επιβεβαιώνοντας τον επερχόμενο ανασχηματισμό είτε λόγω κυβερνητικών στελεχών που θα επιλεγούν ως υποψήφιοι για στις εκλογές του Νοεμβρίου, είτε λόγω δομικών αλλαγών, που όπως τόνισε αφορούν ζητήματα «εσωτερικού συντονισμού» και όχι κάποιο «υπερυπουργείο».

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι αν κάποια μέλη της κυβέρνησης επιλεγούν να στηριχθούν ως υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές για τους ΟΤΑ τότε, εκ των πραγμάτων, θα υπάρξει συμπλήρωση των θέσεών τους στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν χρόνιες δυσλειτουργίες που αφορούν στον τρόπο διακυβέρνησης και στον τρόπο που λειτουργούν οι θεσμοί και αυτό θα αλλάξει.


Αυτές οι αλλαγές, πρόσθεσε, «δεν αφορούν ειδικά το ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα, αλλά περισσότερο στο ζήτημα του εσωτερικού συντονισμού, την παρακολούθηση, την αξιολόγηση κ.λπ. μέσα από ένα κεντρικό επιτελείο».

Δεν μιλάμε, διευκρίνισε, για «υπερυπουργεία», αλλά για σύγχρονη λειτουργία της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε δυσφορία για τις διαρροές και τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το θέμα του ανασχηματισμού, και ζήτησε από τους υπουργούς του να σταματήσουν είτε δημόσια, είτε σε ιδιωτικό επίπεδο -όπως είπε- αυτές τις συζητήσεις.

Τα ορόσημα

Ο Γ.Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι «έχουμε καταφέρει και έχουμε μπει σε έναν δρόμο, αλλά χτίζουμε παράλληλα και μια νέα πραγματικότητα με τις αλλαγές που κάναμε», ενώ στάθηκε και στα ορόσημα που έχει ενώπιόν της η κυβέρνηση.


«Τα ορόσημα είναι σαφή. Είναι η 3η Σεπτέμβρη, με το Εθνικό Συμβούλιο, είναι η παρουσία μας στη ΔΕΘ, είναι βεβαίως η κατάθεση του προϋπολογισμού, είναι η συμπλήρωση στις 4 Οκτώβρη ενός έτους της κυβέρνησής μας από την εκλογική αναμέτρηση, είναι η μάχη των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών, που σηματοδοτεί, με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», όχι απλώς μια πολιτική ανατροπή, αλλά και την ανατροπή της αντίληψης για τη δομή και τη λειτουργία του κράτους, με μια επιτελική κυβέρνηση και με αποκεντρωμένες σοβαρές αρμοδιότητες, πόρους και λειτουργίες, κοντά στον πολίτη, από την Αυτοδιοίκηση», τόνισε.

Η ατζέντα

Στη συνεδρίαση επίσης συζητήθηκαν τα θέματα των κλειστών επαγγελμάτων, της Παιδείας και της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, η δε υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ενημέρωσε για το θέμα του ιού του Δυτικού Νείλου, αλλά και την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Σε ό,τι αφορά το ιστορικό κέντρο συζητήθηκαν έπειτα από εισηγήσεις των κ.κ. Μ.Χρυσοχοΐδη και Σπ.Βούγια τα μέτρα, τα χρονοδιαγράμματα και τα ποσά που απαιτούνται για την ανάπλαση της περιοχής.


Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η Αθήνα πρέπει να γίνει πιλότος για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το κράτος για τα κοινωνικά προβλήματα. Το κέντρο της πρωτεύουσας -είπε- πρέπει να συνδεθεί με την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό.

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ενημέρωσε το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο για την κατάσταση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Κλειστά επαγγέλματα

Σε ό,τι αφορά τα κλειστά επαγγέλματα σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του Αυγούστου τα υπουργεία πρέπει να έχουν ανταποκριθεί στην επιστολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, με την οποία τους ζητούσε να αναφέρουν ποια κλειστά επαγγέλματα υπάγονται στην ύλη τους, ποια είναι τα εμπόδια που υπάρχουν, τι λέει η διεθνής πρακτική και τι αναφέρει η νομολογία.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υπενθύμιζαν ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων πηγαίνει «πακέτο» με την οδηγία 123 της ΕΕ (πρώην Μπόλγκενσταϊν) για την απελευθέρωση των υπηρεσιών και υπ' αυτή την έννοια για κάποια από αυτά, όπως οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες, απαιτούνται απλώς κάποιες Υπουργικές Αποφάσεις, με τις οποίες ορίζονται οι όροι του ανοίγματός τους.

Για τα άλλα επαγγέλματα -πλην των μεταφορών (τα φορτηγά αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία)- οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα εξειδικεύει το άνοιγμα κατ' επάγγελμα, αλλά θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, με την έννοια ότι θα ρυθμίζεται συνολικά το άνοιγμά τους.

Θα ακολουθήσει διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ενώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα έχει κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

«Νέο» μνημόνιο, «νέα» μέτρα

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για «Μνημόνιο 1» και «Μνημόνιο 2» οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως η συζήτηση αυτή είναι άνευ περιεχομένου, διότι δεν υπάρχουν διαφορετικά μνημόνια, αλλά ένα, το οποίοι επικαιροποιείται κάθε τρίμηνο.

Στην κάθε επικαιροποίηση αφαιρούνται οι αναφορές σε όσα μέτρα έχουν ληφθεί και ολοκληρωθεί και εξειδικεύεται η αναφορά σε όσα έχουν απομείνει να ρυθμιστούν.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα οι κύκλοι αυτοί ανέφεραν τον ΟΣΕ, όπου στο Μνημόνιο του Μαΐου, όπως είπαν χαρακτηριστικά, η αναφορά σε αυτόν ήταν «πέντε γραμμές», ενώ τώρα εξειδικεύονται οι ρυθμίσεις για τον οργανισμό. Το ίδιο ισχύει και για την ενέργεια.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η πώληση μονάδων της ΔΕΗ είναι εκτός Μνημονίου, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθεί το επικαιροποιημένο κείμενο, ανέφεραν ότι αυτό θα έρθει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για ενημέρωση και συζήτηση.

Όσο για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι αντιδράσεις πηγάζουν περισσότερο από το φόβο για νέα μέτρα και σημείωσαν για παράδειγμα ότι η μετάβαση του ΦΠΑ από 11% σε 23% για ορισμένα προϊόντα περιλαμβανόταν στο Μνημόνιο του Μαΐου, ενώ η ελληνική κυβέρνηση πρόσθεσε ότι μπορεί τα έσοδα που αναμένονται από την αύξηση αυτή να υποκατασταθούν από άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.

Προσπαθούμε, δηλαδή, να το περιορίσουμε, εκτιμούσαν οι ίδιοι κύκλοι, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος δεν έχουν βρεθεί, αλλά γίνονται συζητήσεις.

Επιπλέον, ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα το 2010 και εξηγούσαν ότι τα μέτρα του 2011 περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και θα αναφέρονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 4 Οκτωβρίου και θα ληφθούν το επόμενο έτος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της ανάπτυξης, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι συνολικά για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

πηγή: www.in.gr
Δημοφιλή σήμερα

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

14/1/2019
Το βράδυ της Κυριακής 13 Ιανουαρίου 2019 εκοιμήθει ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλο. Το απόγευμα της Δευτέρας 14...
Σε λαϊκό προσκύνημα στη Χαλκίδα το σκήνωμα του Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου

Σε λαϊκό προσκύνημα στη Χαλκίδα το σκήνωμα του Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου

14/1/2019
Το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο...
Τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου του Φάνη Σπανού

Τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου του Φάνη Σπανού

15/1/2019
Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ανακοίνωσε τα ονόματα δύο υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων, από το ψηφοδέλτιο του....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας