Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Η ΔΕΗ αξιολογεί ως εφικτή τη δυνατότητα δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου 80 MW στην περιοχή του Αλιβερίου. Συνάντηση είχε ο Σύλλογος Προστασία Περιβάλλοντος με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, κ.Ζερβό. 
Εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Αλιβέρι
Εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Αλιβέρι

Συνάντηση με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Καθηγητή κ.Α.  Ζερβό, παρουσία του Γενικού Διευθυντή κ.Κοπανάκη, είχε αντιπροσωπεία του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος υπό τον Πρόεδρο κ. Γ. Λαγανά και τον Αντιπρόεδρο κ. Ν. Στουπή , με την συμετοχή του υπεύθυνου εκστρατειών της Greenpeace κ. Δ. Ιμπραήμ, όπου ανέπτυξαν τις βασικές προτάσεις που εμπεριέχει η γνωστή ήδη εκπονηθείσα και δημοσιευθείσα μελέτη για την Περιβαλλοντική - Οικονομική και Κοινωνική Αναβάθμιση της ευρύτερης Περιοχής Αλιβερίου και Περιχώρων με την μορφή της «Πράσινης Ανάπτυξης» και βασικό μοχλό μια Δημόσιου χαρακτήρα ΔΕΗ.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου κ. Γ.Λαγανάς ανέφερε .ότι από το Αλιβέρι ξεκίνησε πριν περίπου 60 χρόνια ο εξηλεκτρισμός και η ανάπτυξη της πατρίδας μας και κύριος μοχλός αυτής της ανάπτυξης ήταν η ΔΕΗ. Το Αλιβέρι ωφελήθηκε πολλαπλά  από   ΔΕΗ, αλλά και η ΔΕΗ γιγαντώθηκε και έγινε εταιρεία κολοσσός  εκμεταλλευόμενη τα κοιτάσματα λιγνίτη της περιοχής ,το εργατικό δυναμικό της περιοχής ,το λιμάνι τα νερά.
Είναι νομίζουμε η κατάλληλη στιγμή για την ΔΕΗ , έχοντας επικεφαλής έναν άνθρωπο, βαθύ γνώστη των ΑΠΕ, να περάσει στην πράσινη εποχή δημιουργώντας στην χώρα μας το πρώτο πράσινο ενεργειακό κέντρο.
Η αντιπροσωπεία  ανέφερε μια σειρά από έργα  που θα μπορούσε να περιλάβει στο πρόγραμμα της η ΔΕΗ και είναι ευπρόσδεκτα από όλη την τοπική κοινωνία:
1) την ολοκλήρωση της μονάδας φυσικού αερίου,που απο το 1990 είχε προτείνει  και ζητούσε ο Σύλλογος
2)την πιθανή κατασκευή  και νέας μονάδας φυσικού αερίου και  την εγκατάσταση φωτοβολταικού πάρκου 50 MW στις εκτάσεις του ορυχείου,
3)το μικρό υδροηλεκτρικό στο φράγμα Μανικίων και
4)πιθανόν αιολικό πάρκο στην ευρύτερη Περιοχή.
5)Συνδυασμένα και υποστηρικτικά με αυτά παρουσιάστηκαν οι προτάσεις για αναβάθμιση του Κλιμάκιου Μεταλλικών Κατασκευών σε Τεχνική Υποστηρικτική Βάση της παραγωγής ΑΠΕ και η ανάγκη δημιουργίας εκπαιδευτικής μονάδας για τις ΑΠΕ.
 Ένα τέτοιο πρόγραμμα όπως τονίστηκε θα αναβάθμιζε την περιοχή σε πρότυπο «ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ»

Ο κ. Ζερβός χαρακτηρίζοντας  υπεύθυνες και αξιόλογες τις προαναφερθείσες προτάσεις του Περιβαλλοντικού Συλλόγου εξέφρασε   το ενδιαφέρον της επιχείρησης για αυτές, ανακοίνωσε πως σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς των τεχνοκρατών της επιχείρησης  υπάρχει η δυνατότητα στις συγκεκριμένες εκτάσεις να κατασκευαστεί φωτοβολταικό πάρκο  80 MW. Συμφώνησε να προβλεφθεί στην χωροθέτηση χώρος για πιθανή εγκατάσταση νέας μονάδας φυσικού αερίου - αν προκύψει τέτοιο θέμα - για μετά το 2015. Ανακοίνωσε πως θα  επιταχυνθούν οι ενέργειες προς  το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων για την υλοποίηση της αναληφθείσας δέσμευσης της ΔΕΗ για το μικρό υδροηλεκτρικό στα Μανίκια,,  και δήλωσε πως θα εξετασθούν σοβαρά τα άλλα δύο αιτήματα. Διατύπωσε την εκτίμηση πως οι όποιες παρεμβάσεις της ΔΕΗ για να έχουν και χειροπιαστό κοινωνικό αποτέλεσμα  δεν θα πρέπει να είναι αποσπασματικές αλλά να είναι αποτέλεσμα ενός συνεκτικού σχεδίου με στόχο και περιεχόμενο.

Στην συνέχεια η συζήτηση επεκτάθηκε σε συνοδά έργα που θα μπορούσαν να ενταχθούν και να προσδώσουν συγκεκριμένο « πράσινο περιεχόμενο» στην υλοποίηση   του επιχειρηματικού σχεδίου της
ΔΕΗ .

Η αντιπροσωπεία του Συλλόγου Περιβάλλοντος  στάθηκε και  απαρίθμησε  ως τέτοια:
--- την αποξήλωση των παλιών μονάδων και την ανάδειξη του ιστορικού αρχαιολογικού πλούτου που αποδεδειγμένα υπάρχει εντός του χώρου που αυτές καταλαμβάνουν αλλά και αυτά που απεκαλύφθησαν κατά την  θεμελίωση του νέου εργοστασίου,
---την δημιουργία μεταλλευτικού μουσείου κατά τα πρότυπα χωρών του εξωτερικού
---την δημιουργία επισκέψιμου πάρκου παραμεσόγειας χλωρίδας και πανίδας
---την αναγέννηση των κατεστραμμένων και την δημιουργία νέων περιαστικών των εγκαταστάσεων του ορυχείου αλσυλλίων
---την ανάδειξη του σχηματισμένου υδροβιότοπου στον «Λάκκο Αποκάλυψης»
---την προστασία από την απαξίωση και την χρήση των ενδιαφερόντων κτισμάτων στον ευρύτερο του ορυχείου οικιστικό και βιομηχανικό χώρο
---την εξυγίανση των ρηγματομένων από την εξόρυξη εδαφών και αυτών της απόθεσης τέφρας.

Ο Πρόεδρος  της ΔΕΗ κ. Ζερβός, ανακοίνωσε πως η ΔΕΗ ήδη προχωρά στην εκτέλεση διαγωνισμού αποξήλωσης του  αμιάντου από τις εγκαταστάσεις των παλαιών μονάδων, πως αποτελεί δέσμευσή της η ανάδειξη των αρχαίων, και πως όλες οι προτάσεις που ακούστηκαν τις αντιμετωπίζει θετικά είτε ως αυτόνομες δράσεις, είτε τις περισσότερες θα μπορούσε να τις δει στα πλαίσια της ιδέας ίδρυσης ενός Τεχνολογικού πάρκου που θα συνδέει την παραγωγή διαφόρων μορφών ενέργειας.

Στην διάρκεια της όλης συζήτησης εμπεδώθηκε  κλίμα εμπιστοσύνης πάνω στις βασικές αρχές τήρησης της νομιμότητας και σεβασμού του περιβάλλοντος.
Στα πλαίσια αυτά η αντιπροσωπεία του Συλλόγου Περιβάλλοντος ανέφερε ότι η Πολιτεία ωφελεί να προχωρήσει
--- στην εκπόνηση μιας Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την Περιοχή που θα προσδιόριζε το σημερινό επίπεδο ρύπανσης και τους φορείς δημιουργίας της μαζί με την φέρουσα ικανότητά της σε περαιτέρω ανάπτυξη Βιομηχανικής Δραστηριότητας
--- στην εκπόνηση μιας επιδημιολογικής μελέτης για την Περιοχή
---στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου σταθμού παρατήρησης της ρύπανσης στην περιοχή και ζητήθηκε η συνδρομή της ΔΕΗ σε αυτά.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την δέσμευση και από τις δύο πλευρές να συνεχισθεί η συζήτηση σε σύντομο χρονικό διάστημα επί της Περιοχής των προγραμματιζόμενων δράσεων, και με την κατάθεση της διαθεσιμότητας του Συλλόγου με τα επιστημονικά του στελέχη να συνεισφέρουν περαιτέρω στην ανάλυση των προτάσεων του σε συνεργασία  με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Επιχείρησης. 

 


 
Δημοφιλή σήμερα

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

14/1/2019
Το βράδυ της Κυριακής 13 Ιανουαρίου 2019 εκοιμήθει ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλο. Το απόγευμα της Δευτέρας 14...
Ανακοίνωση πέντε νέων υποψηφίων του συνδυασμού «Αλλάζουμε»

Ανακοίνωση πέντε νέων υποψηφίων του συνδυασμού «Αλλάζουμε»

17/1/2019
Πέντε νέα πρόσωπα προστίθενται στην ομάδα του συνδυασμού «Αλλάζουμε» με επικεφαλής την Έλενα Βάκα....
Επαναλειτουργεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας

Επαναλειτουργεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας

16/1/2019
Από την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019 θα επαναλειτουργήσει ο χώρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χαλκίδας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας