Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Στο πλευρό των νεφροπαθών Ευβοίας για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Συμεών Κεδίκογλου.

Αναγνωρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους και τις δυσλειτουργίες των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού στα νοσοκομεία του νομού, ο βουλευτής κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σήμερα 2 Σεπτεμβρίου με κύριο θέμα την αντιμετώπιση των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού αλλά των υγειονομικών μονάδων του Νομού συνολικά.

Η ερώτηση του κ. Κεδίκογλου έρχεται σε συνέχεια και της προσωπικής συνάντησης που είχε προ μηνών με την Υπουργό κ. Ξενογιαννακοπούλου, κατά την οποία της εξέθεσε τα χρόνια προβλήματα του Νομού στο τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Αντιμετώπιση των μεγάλων ελλείψεων στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και στις υγειονομικές μονάδες του νομού Ευβοίας.


Κυρία Υπουργέ,

Η Εύβοια, όπως πολλοί νομοί της χώρας, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε θέματα υγείας, με προεξέχον τις σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό στο σύνολο των υγειονομικών μονάδων που λειτουργούν στο νομό.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:
Στο Γ.Ν. Χαλκίδας το νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό είναι κάτω από τις ανάγκες, το Γ.Ν. Κύμης λειτουργεί χωρίς φύλακες, χωρίς τραυματιοφορείς και χωρίς γυναικολόγο, ενώ πολύ σοβαρές είναι οι ελλείψεις προσωπικού στο Θεραπευτηρίο Μόνιμων Παθήσεων στο Βαθύ Αυλίδος, όπου οι κενές θέσεις αγγίζουν το 45% με βάση τις οργανικές θέσεις της μονάδας.

Ιδιαίτερα μεγάλο εμφανίζεται το πρόβλημα στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού στις Υγειονομικές Μονάδες του Νομού. Στο νομό Εύβοιας παρουσιάζεται μεγάλος αριθμός πασχόντων από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου (διακόσια τουλάχιστον άτομα και δύο Μ.Τ.Ν.), οι οποίοι λόγω χιλιομετρικής απόστασης δυσκολεύονται να εξυπηρετηθούν, με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται να ταξιδεύουν από τη Βόρεια Εύβοια για παράδειγμα μέχρι τη Λαμία σε ένα κακό οδικό δίκτυο και στο υπάρχον πλαίσιο της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
Ειδικότερα, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Κύμης, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2008 μετά από χρόνιο αίτημα και αγώνα των πασχόντων και του συλλόγου τους, σήμερα υπολειτουργεί λόγω έλλειψης Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού. Ενώ διαθέτει πέντε μηχανήματα αιμοκάθαρσης και μπορεί να καλύψει τουλάχιστον τριάντα άτομα, περιθάλπει μόνο έξι νεφροπαθείς.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Χαλκίδας, όπου δεν λειτουργεί, λόγω έλλειψης προσωπικού, η τρίτη βάρδια αιμοκάθαρσης, ενώ η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Ιστιαίας βρίσκεται ακόμα σε στάδιο σχεδιασμού.

Σημειώνεται ότι, λόγω των αυξημένων αναγκών, αυτή τη στιγμή στην Εύβοια ετοιμάζονται δύο ιδιωτικές μονάδες νεφρού και είναι πολύ σημαντικό, στη δεδομένη προσπάθεια της κυβέρνησης για αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, να μην δοθεί η εντύπωση στους πολίτες ότι ο δημόσιος τομέας υγείας παραμελείται και μαραζώνει προς όφελος του ιδιωτικού.

Δεδομένου ότι στόχος της κυβέρνησης είναι σύγχρονα νοσοκομεία που σέβονται τον πολίτη και υπηρετούν αποτελεσματικά τις ανάγκες του και με δεδομένο ότι υπάρχει η δέσμευση για προσλήψεις νέου προσωπικού.

Ερωτάται η Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την ομαλή λειτουργία των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού στις υγειονομικές μονάδες του νομού και αν διατίθεστε να προχωρήσετε σε προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να αξιοποιούνται οι υποδομές και ο εξοπλισμός των νοσοκομείων;
2. Αν προγραμματίζετε τη δημιουργία Νεφρολογικής Κλινικής στο Γ.Ν. Χαλκίδας
Δημοφιλή σήμερα

Έχασε την ζωή του σε τροχαίο ο Παναγιώτης Σίμωσης

Έχασε την ζωή του σε τροχαίο ο Παναγιώτης Σίμωσης

20/2/2019
Πέθανε ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας και επιχειρηματίας κ. Παναγιώτης Σίμωσης....
Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Εύβοια

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Εύβοια

21/2/2019
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ που ισχύει από το Σάββατο 23 μέχρι και την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, στην Εύβοια....
«Προστάτευαν» ένα τοίχο στην Δημοτική Αγορά Χαλκίδας, κρύβουν τον Παρθενώνα

«Προστάτευαν» ένα τοίχο στην Δημοτική Αγορά Χαλκίδας, κρύβουν τον Παρθενώνα

21/2/2019
Μετά τον σάλο, το Υπουργείο Πολιτισμού επανεξετάζει τις άδειες για τα 10ώροφα που έκρυψαν την Ακρόπο...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας