Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Με αφορμή την πρωτοβουλία που πήραν οι 6 γυναίκες Γενικοί Γραμματείς Περιφερειών για τη σωτηρία της Ιρανής που καταδικάστηκε σε θάνατο, η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κατερίνα Διαμαντοπούλου παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Τα Νέα που δημοσιεύεται στο σημερινό της φύλλο (6-9-2010).
Κατερίνα Διαμαντοπούλου, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας
Κατερίνα Διαμαντοπούλου, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

Πρόσφατα, συµµετείχε µαζί µε άλλες 5 γυναίκες, γ.γ. περιφερειών, στην πρωτοβουλία αποστολής επιστολής διαµαρτυρίας για τη σωτηρία της 43χρονης Ιρανής που καταδικάστηκε σε θάνατο διά λιθοβολισµού. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 8ο Παγκόσµιο Συνέδριο Επενδύσεων µε σκοπό την προώθηση των τοπικών επιχειρήσεων. Η παγκόσµια ανταγωνιστικότητα της Κεντρικής Ελλάδας αποτελεί προτεραιότητα σε καιρούς κρίσης, λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Κατερίνα Διαµαντοπούλου. «Οι ξένοι επενδυτές δεν γνωρίζουν τη χώρα µας, ξέρουν µόνο ότι είναι ένας τουριστικός προορισµός που αυτή την περίοδο περνάει τροµερή κρίση», προσθέτει. 
 
1 Πώς προέκυψε η ιδέα αποστολής της επιστολής στην εφηµερίδα«Λιµπερασιόν»; 
 
Τα θέµατα δικαιωµάτων µας αγγίζουν, τα συζητάµε. Δεν µπορούσαµε να µείνουµε αµέτοχες σε µια τόσο κραυγαλέα καταπάτηση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωµάτων. 
 
2 Ποια η ανταπόκριση των πολιτών; 
 
Παίρνουµε πολλά µηνύµατα. 
 
Ευτυχώς, η ανθρωπιά ανθεί σε περιόδους κρίσης. 
 
3 Τι θα σήµαινε η εκτέλεση της ποινής της Ιρανής, παρά τη διεθνή κατακραυγή; 
 
Θα ήταν µια µεγάλη ήττα του παγκόσµιου πολιτισµού µας. 

4 Ποιο το µήνυµα που στέλνετε στις Ελληνίδες; 
 
Πρέπει να µας αγγίζουν τα προβλήµατα των γυναικών, έστω και αν δεν είναι στη διπλανή µας πόρτα. 
 
5 Τι θα λέγατε στις ελληνίδες πολιτικούς; 
 
Μαζί µπορούµε να φωνάξουµε µε δυνατή φωνή ενάντια στην καταπίεση και την αδικία. 
 
6 Η Κεντρική Ελλάδα ήταν η µόνη ελληνική περιφέρεια που επελέγη να εκπροσωπηθεί στο 8ο Παγκόσµιο Συνέδριο Επενδύσεων. Σε ποιους τοµείς είδατε ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές; 
 
Τους ενδιέφεραν  µεταξύ άλλων  η κατασκευή µηχανηµάτων για βιοµηχανίες, τα φωτοβολταϊκά πάνελ, η παραγωγή αλουµινίου και οι υπηρεσίες µέσω Διαδικτύου. 
 
7 Ποιους τοµείς προωθείτε επιπλέον; 
 
Την έρευνα και τις σύγχρονες καλλιέργειες. 
 
8 Ποια τα πλεονεκτήµατα µιας επένδυσης στην Κεντρική Ελλάδα; 
 
Η γεωγραφική της θέση, η φθηνή  ακόµη  γη, οι ανεκµετάλλευτες πλουτοπαραγωγικές πηγές και το αρκετά καταρτισµένο ανθρώπινο δυναµικό. 

9 Πώς αντιµετωπίζετε την οικονοµική κρίση; 
 
Προσπαθούµε να τη µετατρέψουµε σε ευκαιρία. Τον Ιούνιο καλέσαµε 30 διπλωµάτες και εµπορικούς ακόλουθους από όλον τον κόσµο και κάναµε πάνω από 800 συναντήσεις µε επιχειρήσεις. Οι διπλωµάτες παρατήρησαν  αντίθετα µε παλιότερες εµπειρίες τους  ότι οι έλληνες επιχειρηµατίες ήταν πολύ οργανωµένοι. Αυτή η αλλαγή οφείλεται, πιστεύω, στην κρίση. 
 
10 Σε ποιους τοµείς παρατηρείτε αυξηµένη ανεργία; Τι κάνετε γι’αυτό; 
 
Υπάρχει ένα µεγάλο ζήτηµα εξειδίκευσης του ανθρώπινου δυναµικού. Σχεδιάζουµε προγράµµατα επιµόρφωσης νέων και µακροχρόνια ανέργων πάνω στις νέες τεχνολογίες. Παράλληλα, προωθούµε τις ιδιωτικές επενδύσεις που επιχορηγούνται από τον αναπτυξιακό νόµο. Από την αρχή του χρόνου εντάξαµε πάνω από 160 νέες, ιδιωτικές επενδύσεις και τις συνδέσαµε µε 500 θέσεις εργασίας. 
 
11 Η Κεντρική Ελλάδα φέρεται να έχει το προβάδισµα στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Πώς τα καταφέρατε;

Οι πόροι του ΕΣΠΑ είναι το µοναδικό εργαλείο ανάπτυξης σε αυτή τη συγκυρία. Θεωρώ καθήκον µου να προχωρούν έργα που θα έχουν πολλαπλασιαστικό αναπτυξιακό αποτέλεσµα. 
 
12 Τι είναι και πώς λειτουργεί ο νέος χρηµατοδοτικός µηχανισµός «Jessica» που παρουσιάσατε την Παρασκευή;

Είναι ένα χρηµατοδοτικό εργαλείο, όπου τα κοινοτικά χρήµατα επενδύονται µαζί µε ιδιωτικά κεφάλαια σε επενδύσεις που θα έχουν έσοδα, ώστε τα κονδύλια να επιστρέφουν στο ταµείο και να επανεπενδύονται. 
 
13 Πού θα διοχετεύατε τα πρώτα κονδύλια; 
 
Στη διαχείριση αποβλήτων και την ανακύκλωση. 
 
14 Αναφέρεστε συχνά στις βιώσιµες επενδύσεις (αναπλάσεις, «καθαρές» δηµόσιες µεταφορές κ.λπ). 
Ετοιµάζετε κάτι συγκεκριμένο;

Ένα νέο μοντέλο πόλης είναι  µέσα στα όνειρά µου, αλλά στον λίγο χρόνο θητείας που µου αποµένει είναι αδύνατο να σχεδιαστεί. 
 
15 Το ζήτηµα του Ασωπού «καίει». Τι κάνετε ως γ.γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδας; 
 
Το ζητούµενο είναι το καθαρό νερό από τον Μόρνο. Από την πρώτη στιγµή συνεργαζόµαστε µε το ΥΠΕΚΑ και την ΕΥΔΑΠ. Πρόσφατα ανακοινώσαµε τη χρηµατοδότηση της αναβάθµισης του διυλιστηρίου Οινοφύτων και τη δηµιουργία νέου δικτύου ύδρευσης για τους οικισµούς Ελαιώνας και Νεοχωράκι. Ταυτόχρονα, εφαρµόζουµε αυστηρότερα µέτρα αδειοδότησης των βιοµηχανιών και παρακολούθησης της ποιότητας των εδαφών και των υδάτων. 
 
16 Πότε θα αρχίσει η δηµοπράτηση των έργων αναβάθµισης; 
 
΄Αµεσα. 

17 Ποια επιπλέον µέτρα πρέπει να ληφθούν;

Χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και ενίσχυσή τους µε τµήµα που θα εδράζεται στην Κεντρική Ελλάδα. 
 
18 Τι γνωρίζετε για τη διεθνή συνάντηση εµπειρογνωµόνων για τον Ασωπό τον ερχόµενο Οκτώβριο; 
 
Η Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας θα συµµετέχει στις πρωτοβουλίες. Σύντοµα θα ανακοινωθούν περισσότερες πληροφορίες και από το υπουργείο. 
 
19 Αισιοδοξείτε για την εφαρµογή του «Καλλικράτη»; 
 
Χωρίς τον «Καλλικράτη» σύντοµα θα φτάναµε σε διοικητικό, θεσµικό και οικονοµικό αδιέξοδο. Αυτό το πολύπλοκο µοντέλο διοίκησης έπρεπε να λάβει τέλος. 
 
20 Τι έχει δείξει η εµπειρία σας ως περιφερειάρχη;

Ο περιφερειάρχης πρέπει να κινείται άνετα  στο σύγχρονο παγκοσµιοποιηµένο  περιβάλλον. Αν δεν αντιλαµβάνεται το µέλλον µε όρους παγκόσµιους, δεν µπορεί να διαµορφώσει αναπτυξιακά µοντέλα επαρκώς ανταγωνιστικά και βιώσιµα.
Δημοφιλή σήμερα

Σταύρος Ξαρχάκος - Άλκηστις Πρωτοψάλτη στις Όχθες του Λήλαντος

Σταύρος Ξαρχάκος - Άλκηστις Πρωτοψάλτη στις Όχθες του Λήλαντος

4/6/2018
Η Συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν τελικά, η συνάντηση που ζητούν όλοι και αυτήν την χρονιά! ...
Νέες θέσεις εργασίας σε Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης

Νέες θέσεις εργασίας σε Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης

13/6/2018
Το νέο φροντιστήριο Πουκαμισάς στον Ωρωπό αναζητά διδακτικό προσωπικό για άμεση πρόσληψη....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας