Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο Δήμαρχος Αυλώνος, Δημήτρης Κατσούλης σχολιάζει ως θετική την επίσκεψη της Υπουργού, κ.Μπιρμπίλη στο Δήμο Μεσσαπίων, Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:
Δημήτρης Κατσούλης.
Δημήτρης Κατσούλης.

Η επικείμενη επίσκεψη της Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στα Μεσσάπια αποτελεί μία αισιόδοξη εξέλιξη για την ενεργοποίηση της Πολιτείας σε ένα από τα κρισιμότερα προβλήματα του νομού, το πρόβλημα της ποιότητας του πόσιμου νερού στο κέντρο, στην καρδιά της Εύβοιας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάδειξη αυτού του προβλήματος προήλθε κυρίως από τις τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις γεγονός που αποδεικνύει ότι όταν η κοινωνία των πολιτών ενεργοποιείται και προτείνει ή πιέζει για την εξεύρεση λύσεων μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Η λύση του προβλήματος δεν σταματά όμως στην εξαγγελία μέτρων αλλά κυρίως στην εφαρμογή τους. Και όχι μόνο. Χρειάζεται ένας συνολικός επανακαθορισμός του ζητήματος της ανάπτυξης σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος. Εκείνο που κυριαρχεί έως σήμερα είναι η μονοσήμαντη θεώρηση της σχέσης: είτε από την μία πλευρά είτε από την άλλη. Έτσι όσοι επιδιώκουν την προστασία του περιβάλλοντος θεωρούνται από τους άλλους ως αδιάφοροι για την ανάπτυξη δηλαδή για την απασχόληση και την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Από την άλλη πλευρά όσοι εστιάζουν την προσοχή τους στην απασχόληση και στην επιχειρηματική επιτυχία φέρονται να υποβαθμίζουν την αξία της προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Το περιβάλλον και η προστασία του, η διασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και κυρίως η παροχή ζωτικών αγαθών σε συνθήκες απόλυτης προστασίας της υγείας τους είναι μία από τις κρισιμότερες πτυχές της Ανάπτυξης ενός τόπου. Εξάλλου σήμερα η πρόοδος των αντιρρυπαντικών τεχνολογιών εξασφαλίζει την αξιοποίηση των φυσικών πόρων με το λιγότερο κόστος για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Αρκεί γιαυτό η Πολιτεία να επιβάλλει την εφαρμογή τους και κυρίως να επιβάλει την πλήρη τήρηση των προδιαγραφών που η κοινοτική νομοθεσία θέτει. Το πρόβλημα στα Μεσσάπια δημιουργήθηκε γιατί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπολειτούργησαν ή δεν οργανώθηκαν.

Πρώτο μέλημα της Πολιτείας, στην κεντρική αλλά και στην αποκεντρωμένη «καλλικράτειο» διάστασή της, είναι να προστατεύσει την υγεία των κατοίκων και την βιωσιμότητα του περιβάλλοντος. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την λήψη μέτρων ελέγχου και τήρησης των προδιαγραφών, με την επιβολή σε όσους ρυπαίνουν πέραν των επιτρεπομένων ορίων αυστηρών προστίμων και την ενθάρρυνση για την εφαρμογή διαρκώς καθαρότερων αντιρρυπαντικών τεχνολογιών σε όλες τις ρυπογόνες δραστηριότητες.

Εμείς και με αφορμή το πρόβλημα της ρύπανσης στην περιοχή του Αλιβερίου έχουμε προ ετών προτείνει την δημιουργία ενός Κέντρου Ελέγχου και Προστασίας του Περιβάλλοντος το οποίο με επιστημονική στελέχωση θα αναλάβει για λογαριασμό της κοινωνίας αλλά και της Πολιτείας τον αντικειμενικό αλλά αυστηρό έλεγχο των ρυπογόνων δραστηριοτήτων και κυρίως να εξασφαλίσει και να εγγυηθεί την ποιότητα του περιβάλλοντος.

Η κοινωνία των πολιτών πρέπει να είναι πάντοτε στην πρώτη γραμμή για τον κοινωνικό έλεγχο. Χωρίς αυτόν οι ρυπαντές και οι πολιτικοί βολεύονται σε καταστάσεις που και το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής υποβαθμίζουν και την ανάπτυξη, ως βιώσιμη και αξιοβίωτη, δεν προωθούν. Με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή υπάρχει ελπίδα.
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας