Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο Βαγγέλης Κατσαρός, χημικός Μ.Ε. και μέλος της ΝΔ, εκφράζει τις απόψεις του για το σχέδιο "Καλλικράτης", τη χαμένη ευκαιρία της Εύβοιας να διεκδικήσει την έδρα της Περιφέρειας και την απραξία της ΝΟΔΕ, να κινηθεί δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Το πρόγραμμα Καλλικράτης στην Εύβοια
Το πρόγραμμα Καλλικράτης στην Εύβοια

 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το άρθρο του Βαγγέλη Κατσαρού, το οποίο σε πολλά σημεία θα βρεί σύμφωνους τους περισσότερους Ευβοείς. Σας το παραθέτουμε:

Τα αμετάβλητα δεδομένα που χαρακτηρίζουν μία περιφέρεια, ένα νομό ή μία πόλη είναι αναμφισβήτητα η γεωγραφική θέση, ο πληθυσμός και η ιστορία. Με βάση αυτά δομούνται τα κέντρα ισχύος στις κοινωνίες οι οποίες γίνονται πόλοι έλξης μικρότερων περιφερειακών δυνάμεων εξασκώντας διοίκηση με στόχο το κοινωνικό όφελος.
Σε όλες τις ελληνικές περιφέρειες, οι έδρες βρίσκονται συνήθως στους πολυπληθέστερους νομούς. Μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις υπάρχει αντιστροφή της κανονικότητας όπως στην περιφέρεια Πελοποννήσου ,στο νότιο Αιγαίο (από φέτος) και στη Στερεά Ελλάδα όπου η έδρα βρίσκεται στη Φθιώτιδα. Σε επίπεδο πληθυσμού η Εύβοια υπερτερεί σε μεγάλο βαθμό καθώς στο νομό μας κατοικούν 40.000 άνθρωποι περισσότεροι από τη Φθιώτιδα.
Από άποψη γεωγραφικής θέσης και στρατηγικής σημασίας τα πράγματα είναι ασυγκρίτως υπέρ του νομού μας. Κατ’ αρχή η Εύβοια έχει διττή συμπεριφορά. Τόσο ως νησί (το δεύτερο σε μέγεθος στην Ελλάδα και το τρίτο στην Ανατολική Μεσόγειο) όσο και ως στεριά. Διαθέτει 4 υδάτινες αρτηρίες που είναι ο Β. και ο Ν. Ευβοϊκός κόλπος στα δυτικά, το Αιγαίο Πέλαγος στα ανατολικά και νότια και τμήμα του Μαλιακού στα βόρεια. Πέρα απ’ αυτό διαθέτει τα στενά του Ευρίπου που λειτουργούν ως άξονες σύνδεσης βορρά-νότου δια θαλάσσης και ανατολής-δύσης από ξηρά κάτι που είναι σχεδόν από τα ελάχιστα στην Ευρώπη όπως ο Βόσπορος, η σύνδεση Δανίας-Σουηδίας ανάμεσα στην Κοπεγχάγη και το Μάλμοε τα στενά της βόρειας Πελοποννήσου (ισθμός και Ρίο) και το Γιβραλτάρ. Η γεωγραφική θέση του νομού μας από κάθε οπτική γωνία και αν την εξετάσουμε θα διαπιστώσουμε ότι είναι σαν να αγκαλιάζει και να προστατεύει όλη τη στερεοελλαδίτικη ενδοχώρα αφού εκτείνεται από τη νοτιοανατολική Θεσσαλία μέχρι την ανατολική Αττική σε μία οριογραμμή στη βάση του οδικού δικτύου που ξεπερνά τα 320 χιλιόμετρα όσο δηλαδή από το ένα ως το άλλο άκρο της Ολλανδίας!!! Είναι κατά κάποιο τρόπο ένα τεράστιο ακίνητο αεροπλανοφόρο που δεσπόζει ανάμεσα στο Αιγαίο και το εσωτερικό ελληνικό υπογάστριο. Αξίζει να τονίσουμε εδώ ότι κατά την πολιορκία και την μετέπειτα κατάληψη της Χαλκίδας από τους Οθωμανούς, ηγήθηκε ο ίδιος ο Μωάμεθ ο Πορθητής καθώς γνώριζε άριστα τη στρατηγική σημασία του νησιού μας. Στο μόνο που πλεονεκτεί γεωγραφικά η Φθιώτιδα είναι το ότι συνορεύει με τους άλλους 3 νομούς (πλην ημών) και υποτίθεται πως η πρόσβαση στην έδρα είναι πιο εύκολη για τη Βοιωτία, τη Φωκίδα και την Ευρυτανία. Όμως αυτό δεν είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη να αναγορευτεί ένας νομός ως έδρα περιφέρειας καθώς στη σύγχρονη Ελλάδα τουλάχιστον τα εθνικά οδικά δίκτυα είναι σε πολύ καλή κατάσταση και οι προσβάσεις στις πρωτεύουσες των νομών είναι ασύγκριτα καλύτερες από ό, τι ήταν στο παρελθόν.
Τα λάθη, οι παραλείψεις και ενδεχομένως οι σκοπιμότητες που προφανώς έλαβαν χώρα τα περασμένα χρόνια και άφησαν την Εύβοια έξω από τη διεκδίκηση της έδρας και μακριά από τα κέντρα ισχύος και λήψης σοβαρών αποφάσεων δεν πρέπει να γίνουν οι σκιές που θα μας ακολουθούν για πάντα. Αυτό όμως αν συνεχιστεί και στο μέλλον θα έχει ως συνέπεια να χαθεί σιγά- σιγά η αυτοεκτίμηση ως προς τις ικανότητές μας και έτσι να αποδεχτούμε μοιραία το ρόλο του φτωχού συγγενούς. Τέτοιες κοινωνίες που η αυτοεικόνα τους είναι στο ναδίρ θα είναι στο διηνεκές οι πληβείοι δίπλα σε άλλες κοινωνίες των οποίων οι πολίτες έχουν υψηλό δείκτη αυτοπεποίθησης και διεκδικούν τα πρωτεία με τόλμη αλλά προπαντός με ευστοχία.
Το σχέδιο ‘Καλλικράτης’ ήταν μία ίσως μοναδική ευκαιρία να διεκδικήσει ο πολυπληθέστερος και πιο στρατηγικός νομός της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με αξιώσεις καταρχήν την εκλογή Περιφερειάρχη από την Εύβοια. Για να γίνει αυτό απαιτεί σύνεση και περίσκεψη χωρίς παθιασμένες εξωτερικές και εσωτερικές συγκρούσεις. Όλοι οι Ευβοείς που ανήκουν στη Ν.Δ (και όχι μόνο) θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η ιστορία της Εύβοιας από αρχαιοτάτων χρόνων ξεπέρασε κατά πολύ τα σύνορά της δημιουργώντας αποικίες από τη Θράκη και τη Χαλκιδική ως τη Σικελία επιδαψιλεύοντας τις γνώσεις τους από το αλφάβητο μέχρι και βασικές αρχές του Ναυτικού Δικαίου που ισχύουν αμφότερα ακόμα και σήμερα.
Ήταν απόλυτα αναγκαίο να βρεθεί Ευβοέας κοινής αποδοχής που να ηγηθεί στο ένα και μοναδικό ψηφοδέλτιο της Ν.Δ για την περιφέρεια. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν την ευθύνη κυρίως η ΝΟ.Δ.Ε Εύβοιας με τις Τ.Ο που με τη νέα τους σύνθεση και το νέο όραμα για το νομό θα έπρεπε να διεκδικήσουν και να επιβάλλουν στην κεντρική διοίκηση το αυτονόητο.
Θα κερδίζαμε την περιφέρεια αν εφαρμόζαμε πολιτική συμμαχιών και συγκεκριμένα αν πλησιάζαμε την περιφερειακή δύναμη που λέγεται Βοιωτία και η οποία επηρεάζει άμεσα τη Φωκίδα. Αν υποθέσουμε πως η Εύβοια και η Φθιώτιδα αποτελούν τις 2 μεγάλες δυνάμεις της Στερεάς, η Βοιωτία θεωρείται η μεσαία δύναμη και μπορεί να λειτουργήσει ως ρυθμιστής του αποτελέσματος. Το κλειδί της νίκης κατά την άποψή μου είναι η Βοιωτία καθώς οι ιστορική σχέση με τη Φωκίδα είναι δεδομένη και ταυτόχρονα κατά την περίοδο της Θηβαϊκής ηγεμονίας (371 π.Χ) υπήρξαν άριστες και αδιατάρακτες σχέσεις ανάμεσα στη Βοιωτία και την Εύβοια. Επιπλέον από στρατηγική πλευρά, Βοιωτία και Φωκίδα είναι οι δύο νομοί που διαμοιράζονται εξ’ ολοκλήρου τη δυτική υδάτινη αρτηρία της Στερεάς, αυτή του Κορινθιακού που είναι παράλληλη σχεδόν με το νότιο και βόρειο Ευβοϊκό. Επομένως, η Εύβοια, η Βοιωτία και η Φωκίδα αποτελούν παράλληλες δυνάμεις, οι θάλασσες των οποίων περικλείουν σχεδόν όλη την έκταση της περιφέρειάς μας και ταυτόχρονα η Χαλκίδα έχει το μεγαλύτερο λιμάνι στη Στερεά.
Όμως τα τοπικά στελέχη μας επαναπαύθηκαν ή και αφέθηκαν σε υποψηφίους άλλων νομών και τους υποδέχτηκαν κάνοντας δημόσιες σχέσεις και αδιαμαρτύρητη αποδοχή της de facto υποψηφιότητας. Αυτό σημαίνει ή ότι ήθελαν να απαλείψουν στο μέλλον κάθε λογικό επιχείρημα εναντίον τους σε ενδεχόμενη ήττα αφού την κύρια ευθύνη θα την επωμιστεί ο ‘άλλος’ ή ότι αδυνατούσαν να βρουν δικό μας υποψήφιο. Η τοπική Ν.Δ ήταν υποχρεωμένη από τις συνθήκες να βρει συμπατριώτη μας και ας έχανε τη μάχη πλην όμως μία τέτοια κίνηση θα έδινε σημαντικά αποτελέσματα στο μέλλον. Συναφές παράδειγμα ως προς τη στρατηγική σημασία (σε επίπεδο 2 περιφερειών) είναι και η περίπτωση Μοραβίας – Βοημίας κατά την οποία η πρώτη πρωταγωνιστούσε αλλά η δεύτερη τελικά ύστερα από αγώνες ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα περιοχή όχι μόνο ως πολυπληθέστερη αλλά και ως μεγαλύτερης στρατηγικής σημασίας και θέσης στον οριζόντιο κεντρικό ευρωπαϊκό άξονα.
Η Ν.Δ της Εύβοιας είχε την ευκαιρία να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μία πολιτική μακράς πλοήγησης έτσι ώστε με διπλωματική δεξιοτεχνία των ικανών στελεχών της να διασφαλίσει τις απαραίτητες συμμαχίες με Βοιωτία και Φωκίδα. Εξάλλου η κύρια αποστολή των ΝΟ.Δ.Ε. είναι να παράγουν πολιτική όχι μόνο τοπικής εμβέλειας αλλά και προωθημένων συνόρων και να μην ασχολούνται με ασήμαντους θριάμβους πρόσκαιρων εντυπώσεων. Η παγίωση πλέον της Φθιώτιδας ως έδρας, θα δημιουργήσει άμεσα πολιτικό κενό στο νομό μας, κάτι που θα το συναντήσουμε γρήγορα στην πορεία προς το μέλλον. Τα πολιτικά κενά καλύπτονται πάντα από τους ισχυρότερους, αυτούς δηλαδή που κατέχουν το κέντρο ισχύος και λήψης αποφάσεωνΓι’ αυτό και όλοι οι ιθύνοντες στο νομό μας το μόνο που θα έχουν καταφέρει είναι να κοιμίσουν του Ευβοείς με την ψευδαίσθηση της ασφάλειας ενός θεατή που απλά παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στη σκηνή χωρίς να πρωταγωνιστεί, συμβάλλοντας παράλληλα τα μέγιστα στη δημιουργία μίας ψυχολογίας υποτέλειας και στην de jure αποδοχή της ειμαρμένης.
 
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας