Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο Γιώργος Φραντζής, Υποψήφιος Δήμαρχος Χαλκίδας με την "ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ" παραθέτει τις απόψεις του για την πόλη της Χαλκίδας και τις δυνατότητες ανάπτυξης που έχει, στα πλαίσια και τις διοικητικής μεταρρύθμισης που ορίζει ο Καλλικράτης:
Τις τελευταίες δεκαετίες-κυρίως από τα μέσα του 20ού αιώνα –η επιλογή μιας πολιτικής άναρχης ανάπτυξης και η εξυπηρέτηση των κάθε λογής οικονομικών συμφερόντων, κατάστρεψε τις ελληνικές πόλεις και αλλοίωσε το ιστορικό τοπίο των περιοχών, που βρέθηκαν στο επίκεντρο της «αναπτυξιακής» αυτής δραστηριότητας.
Στη Χαλκίδα και στην ευρύτερη περιοχή, όπως ορίζεται σήμερα ο νέος Δήμος, δημιουργήθηκε σταδιακά μια πόλη απάνθρωπη χωρίς ελεύθερους χώρους, με υψηλό συντελεστή δόμησης (μέχρι το κύμα), χωρίς να γίνουν σεβαστά τα παραδοσιακά κτήρια και τα ιστορικά μνημεία.
Στην πραγματικότητα, μέσα στο πέρασμα του χρόνου, αλλοιώθηκε η φυσιογνωμία της πόλης μας, μετατράπηκε η Χαλκίδα σε μία πόλη χωρίς ιστορία, χωρίς πολιτιστική ταυτότητα και χωρίς μέλλον.
Σήμερα όμως, ένα μεγάλο μέρος των πολιτών αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι αυτός ο δρόμος όχι μόνο δεν αποτελεί ανάπτυξη, αλλά αν συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αμέτοχοι τα τεκταινόμενα, θα χάσουμε ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα που μας έδωσε η ιστορία και η γεωγραφία επί αιώνες και θα γίνουμε μια κακόγουστη προέκταση της Αττικής με όλα τα επακόλουθα.
Δεν μπορούμε και δεν πρέπει οι ενεργοί πολίτες να μείνουμε αμέτοχοι και απαθείς σε αυτά που οι εκπρόσωποι της κομματικής γραφειοκρατίας των πολιτικών κομμάτων αποφασίζουν για όλους εμάς.
Οι φυσικοί πόροι, ο πολιτισμός, η γραμμή και το χρώμα του Ευβοϊκού τοπίου δεν είναι αναλώσιμα αλλά ως σύνολο δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια ανάπτυξη που σέβεται τον άνθρωπο και την ιστορία του.
Δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε ως ανάπτυξη ή φυσιολογικό γεγονός την αλλοίωση της ιστορικής ταυτότητας του τόπου μας και την καταστροφή του περιβάλλοντος, ενός περιβάλλοντος που είχε μείνει αδιατάραχτο για αιώνες.
Ως ενεργοί πολίτες, οφείλουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή με κινήσεις πολιτών για την προστασία των ιστορικών μνημείων, γιατί η αδιαφορία για τέτοια θέματα είναι συνενοχή. Όλα αυτά τα σοβαρά ζητήματα θέλουμε να τα έχουμε καθημερινά στην ημερήσια διάταξη του Δήμου και της περιφέρειας.
Μέσα από τους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης θα κατοχυρώσουμε την γνώμη και την επιθυμία των πολλών που αγαπούν τον τόπο τους κόντρα στους λίγους που τον καταστρέφουν.
· Είναι καιρός να πετύχουμε ένα σχέδιο Χωροταξίας που να προστατεύει τις ευαίσθητες περιοχές από δραστηριότητες που μολύνουν, πρέπει να ορίσουμε το χώρο που είναι για κατοικία, για αγροτική καλλιέργεια, για βιομηχανία ή βιοτεχνία.
· Ο ευρύτερος Δήμος θέλει κτηματολόγιο και δασολόγιο, θέλει να ορίσουμε τις περιοχές πρασίνου, να δεντροφυτεύσουμε τους λόφους που βρίσκονται εντός του Δήμου μας. Η δεντροφύτευση των τριγύρω λόφων, εκτός από την αισθητική αλλαγή στην πόλη, θα βοηθήσει στη βελτίωση του κλίματος της ευρύτερης περιοχής της Χαλκίδας.
· Για τις βιομηχανικές μονάδες που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιοχές(παραλίες, αρχαιολογικούς χώρους) πρέπει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα μετεγκατάστασης με τη συναίνεση όλων των φορέων της πόλης, όπως επίσης πρέπει να κλείσουμε τις πληγές που άνοιξαν τα λατομεία(αν και κάποια από αυτά λειτουργούν ακόμη ανεξέλεγκτα).
· Μπορούμε :
1. Να πετύχουμε σ’ ένα πρόγραμμα γενικού εξωραϊσμού και ιστορικού επαναπροσδιορισμού της πόλης, με ανάδειξη των μνημείων σε Χαλκίδα, Αυλίδα, Ανθηδώνα, Ληλάντιο, Αρτάκη.
2. Να δημιουργήσουμε μουσείο για την έκθεση και παρουσίαση χιλιάδων εκθεμάτων που σήμερα βρίσκονται σε αποθήκες.
3. Να δημιουργήσουμε μουσεία Φυσικής ιστορίας στην Αρτάκη για την ενημέρωση των χιλιάδων επισκεπτών της Ευβοίας κάθε χρόνο
 
Ο επισκέπτης θα μπορεί να δει μια πλήρη εικόνα της Ευβοίας πάνω στη γεωμορφολογία, την χλωρίδα και πανίδα αλλά και φυσικά μνημεία απαράμιλλου κάλλους που υπάρχουν σε όλο το νησί.
Όλα τα παραπάνω και πολύ περισσότερα, που θα προκύψουν από προτάσεις των πολιτών μέσα από την συμμετοχική δράση, μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Όμως, πώς είναι δυνατόν να αγαπήσουμε τον τόπο μας εάν δεν είμαστε γνώστες της ιστορίας του; Είναι στο χέρι μας να προχωρήσουμε στην έκδοσή βιβλίου τοπικής ιστορίας, έτσι ώστε το σύνολο των δημοτών να γνωρίσει και να εμβαθύνει στον πολιτισμό και στην ταυτότητα του τόπου μας
Η προστασία των αρχαιοτήτων αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε στο μέλλον για να μεγιστοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας ως περιοχή, μέσα από ένα μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης που θα έχει κέντρο τον άνθρωπο.
 
 
 Δημοφιλή σήμερα

Ανακοίνωση πέντε νέων υποψηφίων του συνδυασμού «Αλλάζουμε»

Ανακοίνωση πέντε νέων υποψηφίων του συνδυασμού «Αλλάζουμε»

17/1/2019
Πέντε νέα πρόσωπα προστίθενται στην ομάδα του συνδυασμού «Αλλάζουμε» με επικεφαλής την Έλενα Βάκα....
Η ταινία Αστερίξ: το μυστικό του μαγικού ζωμού στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία Αστερίξ: το μυστικό του μαγικού ζωμού στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

17/1/2019
Η ταινία Αστερίξ: το μυστικό του μαγικού ζωμού έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movieton...
Ο Χρήστος Παγώνης θα παρουσιάσει τον συνδυασμό του «Γέφυρα προόδου και ελπίδας»

Ο Χρήστος Παγώνης θα παρουσιάσει τον συνδυασμό του «Γέφυρα προόδου και ελπίδας»

17/1/2019
Ο νυν δήμαρχος Χαλκιδέων και υποψήφιος δήμαρχος στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου 2019 Χρήσ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Σχόλια

[1]
Giannis (27/9/2010 11:10:24 πμ)
Επιτέλους, μία πρόταση για τη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορίας και φυσιογνωμίας της πόλης μας. Θα ήταν χρήσιμο βέβαια, να ήταν ποιο συγκεκριμένη ... ποια κτίρια ... τι χρήσεις ... με ποιους πόρους ...
Σημείωση: Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων, και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του EVIAPORTAL.GR. Σε κάθε περίπτωση όμως το EVIAPORTAL.GR διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύει σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας