Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Πιπεργιάς και Γιάννης Διαμαντίδης, σχετικά με το μεγάλο αριθμό των "κλειστών" κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Δημόσιων Νοσοκομείων της χώρας. Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:
"Σύμφωνα με έρευνα, που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι στη χώρα μας, στερούνται, κάθε χρόνο τη δυνατότητα να σώσουν τη ζωή τους, επειδή παραμένουν "κλειστά", πάνω από 150 κρεβάτια στις Μονάδες Εντατική Θεραπείας (ΜΕΘ) των Δημόσιων Νοσοκομείων της χώρας.
Η κύρια αιτία για τα "κλειστά" κρεβάτια στις ΜΕΘ, είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και σ' αυτή προστίθενται οι ελλείψεις, απαιτούμενου εξοπλισμού και ιατρών.
Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας κ. Αντώνης Μαυρομάτης, μεταξύ των άλλων σημειώνει: "Η μελέτη μάς έδειξε ότι μόλις το 1,9% των νοσοκομειακών κλινών στην Ελλάδα είναι κρεβάτια εντατικής, όταν στην ευρωζώνη ο μέσος όρος είναι 20%! Με άλλα λόγια, έπρεπε να έχουμε γύρω στα 2.000 κρεβάτια εντατικής, αλλά λειτουργούν μόλις 445". Επιπρόσθετα, ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας κ. Απόστολος Αρμαγανίδης, τονίζει ότι: "Καθημερινά και μόνο στην Αττική, 20 έως 30 ασθενείς αναζητούν μέσω EKAB ένα κρεβάτι στην εντατική".
Η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των "κλειστών" κρεβατιών στις ΜΕΘ αποφάσισε να νοικιάσει κρεβάτια από εντατικές ιδιωτικών νοσοκομείων. Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο κ. Αντώνης Μαυρομάτης, το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είχε νοικιάσει 73 κρεβάτια σε ιδιωτικές μονάδες, στις οποίες το μέσο κόστος νοσηλείας για μια ημέρα ανέρχεται στα 1.500 ευρώ, κόστος το οποίο αντιστοιχεί στο μηνιαίο μισθό ενός νοσηλευτή σε κρατικό νοσοκομείο. Με τις πιστώσεις που διατίθενται για την ενοικίαση των κρεβατιών, θα μπορούσαν να προσληφθούν νοσηλευτές προκείμενου να "ανοίξουν" τα κρεβάτια των ΜΕΘ.
Η σημαντικότερη επίπτωση από τη μη λειτουργία των Μονάδων εντατικής Θεραπείας είναι  πολλοί ασθενείς να καταλήγουν, επειδή αδυνατούν να βρουν κρεβάτι σ' αυτές. Επιπρόσθετα, πολλοί συνάνθρωποί μας, που έχουν ανάγκη μεταμόσχευσης, σε κάποιο ζωτικό τους όργανο, αναγκάζονται να περιμένουν στη λίστα αναμονής για πολλά χρόνια, αφού τα πτωματικά μοσχεύματα παρέχονται από εγκεφαλικά νεκρούς ασθενείς, που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Με την υπ. Αριθμ. 10050/17.4.06 ερώτησή μας, θέταμε συγκεκριμένα ερωτήματα για την λειτουργία των ΜΕΘ, όπως και για τις ελλείψεις που αυτές παρουσιάζουν σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό. Με το υπ. Αριθμ. 46744/22.5.2006, μας πληροφορήσατε ότι: "έχουν ζητηθεί τα σχετικά στοιχειά από όλες τις Δ.Υ.Π.Ε. της χώρας και θα σας υποβληθούν με νεώτερο έγγραφό μας." Το γεγονός ότι έχει περάσει ένας μήνας και ακόμα δεν έχετε απαντήσει στα ερωτήματά μας, μας οδηγεί σε δυο πιθανά συμπεράσματα. Πρώτον, ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα διοίκησης και οργάνωσης στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αφού θα έπρεπε να έχετε ανά πάσα στιγμή εικόνα της κατάστασης των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, προκειμένου το υπουργείο να ασκεί την πολιτική του. Ή δεύτερον ότι, σκοπίμως, μέχρι σήμερα, δεν μας έχετε απαντήσει, επειδή είναι προφανές ότι τα στοιχεία συνηγορούν στην αδυναμία, που έχει η κυβέρνηση να ασκήσει υπεύθυνη και αποτελεσματική πολιτική στον τομέα της υγείας, με αποτέλεσμα η χώρα μας να παρουσιάζει εικόνα μη ανεπτυγμένης χώρας. Κατόπιν των παραπάνω επανερχόμαστε.Δημοφιλή σήμερα

Εκδήλωση για την Παγκόσμια ημέρα Φυσικοθεραπείας στη Χαλκίδα

Εκδήλωση για την Παγκόσμια ημέρα Φυσικοθεραπείας στη Χαλκίδα

23/09/2017
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών Π.Τ. Ευβοίας και ο Σύνδεσμος των εν Ευβοία Πελοποννησίων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυσ...
Περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ για την οδοποιία στην Στερεά Ελλάδα

Περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ για την οδοποιία στην Στερεά Ελλάδα

22/09/2017
Την διάθεση 8 εκατ. ευρώ στους δήμους της Στερεάς Ελλάδας για έργα αγροτικής οδοποιίας ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κώστα...
Μικροί και μεγάλοι στους αγώνες δρόμου του 1ου Edipsos Multisport and Wellness Festival  στην Αιδηψό

Μικροί και μεγάλοι στους αγώνες δρόμου του 1ου Edipsos Multisport and Wellness Festival στην Αιδηψό

25/09/2017
Λίγες μόνο ημέρες έμειναν πριν την έναρξη του 1ου ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας