Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Άρθρο του Δημήτρη Κατσούλη, που δημοσιεύθηκε στο "ΠΑΝΕΥΒΟΙΚΟ ΒΗΜΑ".

Δημήτρης Κατσούλης
Δημήτρης Κατσούλης

Η (αυτοδιοικητική) Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, για την εκλογή αιρετών οργάνων της οποίας θα ψηφίσουμε στις 7 Νοέμβρη 2010, έχει τεράστια διαφορά με την (κρατική) Περιφέρεια που γνωρίζουμε έως σήμερα. Αυτή η διαφορά είναι πολύ σημαντική για την Εύβοια.
Έως σήμερα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ήταν ένα αποκεντρωμένο επίπεδο του Κράτους το οποίο είχε, πέραν των άλλων αρμοδιοτήτων παροχής υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρηματίες, τη διαχείριση των περιφερειακών προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων και του εκάστοτε Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Η στελέχωση της Περιφέρειας, λόγω της εντοπιότητας, ήταν περισσότερο προσβάσιμη για τους Φθιωτούς και λιγότερο για τους άλλους νομούς και ιδίως την Εύβοια. Ο εκάστοτε Γενικός Γραμματέας, ξένος κατά κανόνα με την περιοχή, λειτουργούσε επηρεασμένος από το πολιτικό σύστημα της έδρας και το στελεχιακό δυναμικό. Σε τελική ανάλυση ο μηχανισμός διοίκησης της Περιφέρειας όχι μόνο δεν εξασφάλιζε την αναλογικότητα και την ισομέρεια αλλά είχε ταυτιστεί με την δυσαναλογία και την ανισομέρεια.
Το αποτέλεσμα για την Εύβοια ήταν δυσμενές. Ενώ η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας πρωταγωνιστεί στην απορρόφηση πόρων και στην εκτέλεση έργων που κατευθύνονται απευθείας σε αυτήν, η Εύβοια δεν συμμετέχει αναλογικά στην αξιοποίηση πόρων που διαχειρίζεται η Περιφέρεια. Απόδειξη αποκαλυπτική είναι η απορροφητικότητα του τρέχοντος προγράμματος Στήριξης, του ΕΣΠΑ. Στα Κοινοτικά Προγράμματα έχει πρόσβαση όποιος είναι έτοιμος με ώριμες μελέτες. Εκεί η Εύβοια είναι ήδη πολύ μπροστά. Αντίθετα στην κατανομή έργων από τα περιφερειακά προγράμματα δημοσίων επενδύσεων η Εύβοια αδικείται προκλητικά.
Τώρα με την αιρετή Περιφέρεια όλα αυτά αλλάζουν. Η εκλογή των οργάνων που θα κατευθύνουν τον στελεχιακό μηχανισμό της Περιφέρειας και η διαμόρφωση των αποφάσεων από αυτά τα αιρετά όργανα αποτελεί την μεγάλη θεσμική εγγύηση ότι η κατανομή πόρων και ευκαιριών θα γίνεται με κριτήριο την αναλογικότητα και ισομέρεια, θα είναι δίκαιη.
Στο αιρετό περιφερειακό συμβούλιο η Εύβοια θα έχει την πολυπληθέστερη ομάδα εκπροσώπησης. Η συμβολή της στη διαμόρφωση και λήψη των αποφάσεων θα είναι καθοριστική. Ο ρόλος της δεν θα είναι απλώς ρυθμιστικός αλλά μπορεί και πρέπει να είναι καθοριστικός. Μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην αναπτυξιακή κατεύθυνση της Περιφέρειας.
Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς: αρκεί η εκλογή των δεκαοκτώ περιφερειακών συμβούλων και ενός τοπικού αντιπεριφερειάρχη για να επέλθουν αυτομάτως οι θετικές συνέπειες για την Εύβοια; Ασφαλώς όχι!!! Πρέπει να συντρέξουν και άλλες προϋποθέσεις:
Πρώτον, για να αποκατασταθούν αρχές και αξίες στην διαμόρφωση των περιφερειακών πολιτικών και της περιφερειακής συλλογικής συνείδησης πρέπει αυτό να έχει προηγουμένως γίνει σταθερός στόχος της Ηγεσίας της Περιφέρειας. Χρειάζεται να υπάρξει συναντίληψη για τις έως τώρα αδικίες σε βάρος της Εύβοιας. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει μία περιφερειακή Ηγεσία που όχι μόνο αποδέχθηκε την ανισομέρεια της κρατικής Περιφέρειας αλλά την στήριξε και την αξιοποίησε προκλητικά.
Δεύτερον, η αποφασιστικότητα του Ηγέτη της Περιφέρειας να αλλάξει τα δυσμενή για την Εύβοια δεδομένα της κρατικής Περιφέρειας, προϋποθέτει και την συμβολή μίας ισχυρής όχι μόνο αριθμητικά αλλά και πολιτικά περιφερειακής παράταξης. Πρέπει, εν ολίγοις, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Εύβοιας να είναι σε θέση να διεκδικήσουν, να προτείνουν και κυρίως να συμβάλλουν στην διαμόρφωση της νέας περιφερειακής συνείδησης. Να έχουν γνώση και εμπειρία. Να έχουν παλέψει στα μετερίζια της αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών αγώνων. Διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις αντιστάσεις του ενός μηχανισμού διοίκησης που έχει μάθει να σκέπτεται και να τοποθετεί την Εύβοια στην γωνία.
Τρίτον, η ηγεσία της Περιφέρειας και συνεπώς και οι εκπρόσωποι της Εύβοιας που μετέχουν σε αυτή πρέπει να έχουν σαφή και στοχευμένο προσανατολισμό προς την συγκρότηση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, την υπεράσπιση και εφαρμογή της μεταρρύθμισης η οποία είναι κλειδί για την ανασυγκρότηση της Διοίκησης και την απαλλαγή μας από όλες τις δυσμενείς συνέπειες της σημερινής κρίσης. Με άλλα λόγια, να έχει την πίστη ότι φτιάχνουμε την νέα Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για να αλλάξουμε την αναπτυξιακή μοίρα του τόπου, να διαμορφώσουμε τους όρους για να φύγουμε από την Ελλάδα της μιζέριας και του Μνημονίου και να μετέχουμε δυναμικά σε μία νέα πορεία. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την υλοποίηση της μεταρρύθμισης, την εφαρμογή του Καλλικράτη, την συγκρότηση μίας Περιφέρειας ισχυρής, δημοκρατικής, συμμετοχικής. Αντίθετα η επιλογή μίας περιφερειακής Ηγεσίας στην βάση της διαμαρτυρίας και της καταγγελίας ή της απαξίωσης του αυτοδιοικητικού προγραμματικού λόγου, δεν μπορεί να διασφαλίσει καμία προοπτική προόδου για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και για την Εύβοια.
Το τρίπτυχο: Δουλειά- Περιβάλλον- Ανάπτυξη είναι το κρίσιμο προγραμματικό πλαίσιο στο οποίο η Εύβοια μπορεί και πρέπει να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της Περιφέρειας. Ο τόπος μας ζει καθημερινά την αγωνία των εργαζομένων που χάνουν τις δουλειά τους στις τελευταίες εναπομείνασες εστίες εργασίας, οι εργαζόμενοι και οι τοπικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν την υποβάθμιση του περιβάλλοντος κυρίως από την άναρχη και χωρίς σχεδιασμό ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων και την ξεπερασμένη αλλά κρατούσα εν πολλοίς αντίληψη των ρυπαντών ότι περιβάλλον και οικονομική ανάπτυξη βρίσκονται σε σύγκρουση ενώ η αλήθεια είναι ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι κρίσιμη προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη. Η σχεδιασμένη οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Εύβοιας αποτελούν τα βασικά εργαλεία για την βιώσιμη ανάπτυξη, την μόνη ελπίδα που μπορεί να έχει για να επιβιώσει ο τόπος μας. Συνεπώς μόνο στο τρίπτυχο: Δουλειά- Καθαρό Περιβάλλον –Βιώσιμη Ανάπτυξη έχει προσδοκίες η Εύβοια.
Τέλος, η δυνατή Εύβοια με σύμμαχο πλέον την αυτοδιοικητική Περιφέρεια μπορεί να αποκτήσει ισχυρότερη φωνή και να παλέψει δυναμικότερα για να κερδίσει επιτέλους τις κρίσιμες υποδομές στα οδικά δίκτυα, στα λιμενικά έργα και άλλα αναπτυξιακά έργα που της έχει στερήσει διαχρονικά η Κεντρική Εξουσία.
Γιαυτούς όλους τους λόγους, στις 7 Νοέμβρη 2010, αποφασίζουμε για την πορεία της Εύβοιας, για το μέλλον της και την προοπτική της σε μία δυνατή, δημοκρατική και συμμετοχική Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Αυτό είναι το μοναδικό διακύβευμα των εκλογών, αξίζει να το υπερασπίσουμε.
Δημοφιλή σήμερα

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Δήμαρχος Κύμης Θεόδωρος Θεοδώρου

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Δήμαρχος Κύμης Θεόδωρος Θεοδώρου

20/3/2019
Πενθεί η Κύμη στο άκουσμα της θλιβερής είδησης του θανάτου πρώην Δημάρχου....
Ακτοπλοϊκή σύνδεση Δήμου Καρύστου με τις Κυκλάδες

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Δήμου Καρύστου με τις Κυκλάδες

20/3/2019
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας για την σύνδεση με τα νησιά των Κυκλάδων και την Κάρυστο....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας