Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr


Μέσα στα αποκαίδια που μας άφησε  η πύρινα λαίλαπα στο νομό μας, μια ελπιδοφόρα συνάντηση έγινε την Τετάρτη 29 Αυγούστου στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΔΕΠΑΧ, της κίνησης «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ». Η συμμετοχή των φίλων της κίνησης ήταν μεγάλη και ο προβληματισμός, που αναπτύχθηκε πολύ γόνιμος. Συζητήθηκαν πολλά κρίσιμα ζητήματα, που συνδέονται με τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα της Εύβοιας, ιδιαίτερα αυτά που τις τελευταίες ημέρες μας έχουν συγκλονίσει τα οποία και σας αναφέρουμε επιγραμματικά:

1. Το επίκαιρο θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών και τον σχεδιασμό πρόληψης και αντιμετώπισης και η ενεργοποίηση εθελοντικών τοπικών ομάδων ενεργών πολιτών.
2. Το πρόβλημα της «σωστής» αποκατάστασης των δασικών εκτάσεων που κάηκαν, η οποία , είναι γνωστό, ότι πρέπει να γίνει από ειδικούς επιστήμονες, ώστε να αποφευχθούν  απρόβλεπτες εξελίξεις στην  χλωρίδα τους.
3. Την προστασία των αναδασωτέων από παρεμβάσεις  επίδοξων καταπατητών.
4. Το θέμα της μόλυνσης του Ευβοϊκού κόλπου από τις σκουριές της ΛΑΡΚΟ και των άλλων βιομηχανικών μονάδων, που ρίχνουν τα λύματά τους στον Ασωπό ποταμό.
5. Το τεράστιο ζήτημα της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων και ορισμένων λιπασμάτων, που σήμερα μολύνουν το μεγαλύτερο μέρος της υπαίθρου (γη, αέρα, θάλασσα, λίμνες, ποτάμια, υπόγεια νερά και φυσικά, γεωργικά εδώδιμα προϊόντα) .
6.  Την ρίψη «μπάζων» στα ρέματα, που εκτός από χώματα, κεραμίδια σπασμένα τούβλα, παλιοσίδερα, σπασμένα γυαλιά, κ.α. δομικά υλικά περιέχουν συνήθως και αμίαντο (ελενίτ), μόλυβδο και κάδμιο (μπαταρίες αυτοκινήτων και παλιές συσκευές οικιακής χρήσης), πλαστικά κλπ. κλπ. με τις ολέθριες συνέπειες.
7. Την παροχέτευση βοθρολυμμάτων σε παράκτιες και παραρρεμάτιες περιοχές, από την κακή συντήρηση μονάδων βιολογικού καθαρισμού.     
8. Την  ρύπανση της πόλης της Χαλκίδας και των περιχώρων από την τσιμεντόσκονη.
9. Το θέμα της καύσης του RDF από την ΑΓΕΤ.
10. Την επικείμενη επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την κατασκευή των δύο μεγάλων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε Αλιβέρι και Μαντούδι και θα χρησιμοποιούν ως  πρώτη ύλη τον λιθάνθρακα, ένα από τα πιο ρυπογόνα καύσιμα.
11. Το φαινόμενο του «Θερμοκηπίου» με τις μεγάλες κλιματολογικές αλλαγές στον πλανήτη και αρκετά άλλα  τοπικά προβλήματα.

Αυτή η εσπευσμένη λόγω του επείγοντος της κατάστασης, συνάντηση όσων συμπολιτών μας είχαμε τη δυνατότητα και τον χρόνο να βρεθούμε μας επιβεβαίωσε, πέρα από την ανησυχία, την διάθεση πλέον  για ουσιαστικότερη συμμετοχή όλων μας σε οργανωμένες τοπικές ομάδες πολιτών, για ενεργή παρέμβαση για τα προβλήματα του περιβάλλοντος αλλά και για εθελοντική προσφορά, ώστε η πρόληψη και αντιμετώπιση των κάθε είδους αντίξοων καταστάσεων, να είναι πιο αποτελεσματική.

Μετά από συζήτηση για το μέλλον της κίνησης, αποφασίσθηκε να διατηρήσει τον χαρακτήρα μιας κίνησης ενεργών πολιτών για το περιβάλλον, να παρεμβαίνει στα διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα με θέσεις και διεκδικήσεις, να συνεργάζεται και να συντονίζεται με άλλες περιβαλλοντικές κινήσεις και φορείς και να συμμετέχει σε διάφορες εθελοντικές αποστολές που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος.
Στις άμεσες προτεραιότητες της κίνησης είναι, η προώθηση στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης προτάσεων για την πρόληψη των πυρκαγιών, την επιστημονική τεκμηρίωση και παρακολούθηση της αναδάσωσης των καμμένων εκτάσεων και την προστασία τους από κάθε επίδοξο καταπατητή.  Επίσης η κατασκευή ενός ιστότοπου όπου θα μπορεί ο κάθε πολίτης να εκφράζει τις απόψεις του, παρατηρήσεις και καταγγελίες και θα αποτελεί έναν τόπο «συνάντησης», συζητήσεων, συντονισμού και ενημερώσεων των πολιτών.
Για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων της κίνησης συγκροτήθηκε εθελοντικά οκταμελής συντονιστική επιτροπή από πολίτες της ευρύτερης περιοχής Χαλκίδας.
Δημοφιλή σήμερα

Ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού στη Χαλκίδα

Ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού στη Χαλκίδα

28/04/2017
Ημερίδα για τον επαγγελματικό προσανατολισμό διοργανώνει την Τετάρτη 3 Μαΐου ο Δήμος Χαλκιδέων και το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ...
Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας στη Χαλκίδα

Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας στη Χαλκίδα

28/04/2017
Εκδήλωση για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς θα πραγματοποιήσει το Εργατικό Κέντρο Ευβοίας, τη Δευτέρα 1η Μάη στις 10...
Σύσκεψη στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για το αποξηραμένο σύκο του Ταξιάρχη Ευβοίας

Σύσκεψη στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για το αποξηραμένο σύκο του Ταξιάρχη Ευβοίας

27/04/2017
Σύσκεψη πραγματοποιείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την κατοχύρωση της μοναδική...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας