Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Ανησυχία έχει δημιουργήσει στη κοινή γνώμη η διαπίστωση ότι το νερό της περιοχής Αυλίδας περιέχει συγκέντρωση εξασθενούς χρώμιου 136 mg/lt σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπηρεσίας της Διεύθυνσης Υγείας Δημόσιας Υγιεινής & Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχίας Ευβοίας. Και ναι μεν ζητήθηκε άμεσα από τον Δήμο Αυλίδας την διακοπή νερού στο δίκτυο  υδροδότησης αλλά η ανακοίνωση δημιουργεί συγχύσεις, αφού αναφέρει ότι «για το εξασθενές χρώμιο, το οποίο είναι ύποπτο πρόκλησης βλαβών στη δημόσια υγεία δεν έχουν καθορισθεί όρια».  Τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας δείχνουν ότι το εξασθενές χρώμιο δεν είναι απλά ύποπτο αλλά πολύ επικίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Και αναφέρουμε :

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» ο καθηγητής Υγιεινής της Εργασίας, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), κ. Βασίλης Μακρόπουλος επισημαίνει ότι :
«Το εξασθενές χρώμιο είναι καρκινογόνο υπό τη μορφή ατμών (αν γίνονται ηλεκτροσυγκολλήσεις) ή υπό τη μορφή σκόνης, προκαλώντας καρκίνο του πνεύμονα. Είναι επίσης καρκινογόνο υπό τη μορφή νερού, αφού η επαφή του με τα κύτταρα του εντέρου και των νεφρών έχει αποτέλεσμα βλάβες και μεταλλάξεις που οδηγούν στη δημιουργία καρκίνου. Επιπλέον η επαφή του με το δέρμα προκαλεί αλλεργικές ή και τοξικές δερματοπάθειες»

«Μιλάμε για ένα στοιχείο που δεν πρέπει να υπάρχει στον υδροφόρο ορίζοντα. Πρέπει να είναι μηδενικό!», εξηγεί στην ίδια συνέντευξής του.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό αφού το νερό της περιοχής περνάει στην διατροφική αλυσσίδα μέσο των καλλιεργειών και της κτηνοτροφίας της περιοχής. Το θέμα λοιπόν αφορά όλους μας και όχι μόνο τους κατοίκους της περιοχής Αυλίδας – -Θήβας - Σχηματαρίου – Οινοφύτων - Ωρωπού.
Οπως λέει ο κ. Κουρμούλης, διευθυντής Υδρογεωλογίας του ΙΓΜΕ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», λέει ότι το νερό είναι ακατάλληλο και για άρδευση. «Ουσίες όπως το εξασθενές χρώμιο μπορούν να εισέλθουν στη διατροφική αλυσίδα και μέσω των γεωργικών προϊόντων». Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να ξεκινήσει επιδημιολογική έρευνα για τις επιπτώσεις της χρόνιας έκθεσης των κατοίκων στο εξασθενές χρώμιο. «Η απαράδεκτη πρακτική της ανεξέλεγκτης διάθεσης βιομηχανικών και αστικών αποβλήτων θα πρέπει κάποτε να σταματήσει. Πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε ότι ένα πρόσκαιρο κέρδος για τις βιομηχανίες ή για την κοινότητα που τις στηρίζει θα γυρίσει μπούμερανγκ σε βάθος χρόνου, σε όλους εμάς που έχουμε επαφή με επιφανειακά ή υπόγεια νερά».

Χρειάζεται λοιπόν άμεσα να απασχολήσει τους Δήμους της περιοχής, τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της περιοχής και την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ώστε να παρθούν άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα.


 
Δημοφιλή σήμερα

Ακόμα ένας γάιδαρος στη Χαλκίδα

Ακόμα ένας γάιδαρος στη Χαλκίδα

25/04/2017
Ακόμα ένα παράνομο παρκάρισμα σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 24 Απριλίου επί της λεωφόρου Μακαρίου στη Χαλκίδα....
Ζητείται σερβιτόρα σε γνωστό μεζεδοπωλείο της Χαλκίδας

Ζητείται σερβιτόρα σε γνωστό μεζεδοπωλείο της Χαλκίδας

05/04/2017
Το Μεζεδοπωλείο "Της Αργυρώς" στην οδό Αρεθούσης 119 στη Χαλκίδα, επιθυμεί να προσλάβει άμεσα σερβιτόρα....
Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για το TEDx Χαλκίδας

Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για το TEDx Χαλκίδας

25/04/2017
Το TEDxChalkida «άνοιξε» τις πόρτες του....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας