Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Συνεργασία ΛΑΒΑ Μεταλλευτικής και Λατομικής με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρόγραμμα για την «Ανάπτυξη ορθών γεωργικών πρακτικών με τη χρήση ελαφρόπετρας».

Η ΛΑΒΑ Μεταλλευτική & Λατομική, μέλος του Ομίλου Εταιρειών Ηρακλής προχώρησε σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την υλοποίηση ερευνητικού προγράμματος με αντικείμενο την «Ανάπτυξη ορθών γεωργικών πρακτικών για την καλλιέργεια κηπευτικών σε ελαφρόπετρα και διάδοσή τους στην καλλιεργητική πράξη». Στόχος της συνεργασίας είναι ανάδειξη των βέλτιστων εφαρμογών της ελαφρόπετρας σε υδροπονικές καλλιέργειες και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών θερμοκηπιακών μονάδων, μέσω της συλλογής και διάχυσης κατάλληλης τεχνογνωσίας στους παραγωγούς, που την χρησιμοποιούν.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος η επιστημονική ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών θα συντονίσει και παρακολουθήσει την πιλοτική χρήση ελαφρόπετρας σε θερμοκήπια υδροπονίας, παρέχοντας επιστημονική και τεχνική στήριξη στους παραγωγούς στη διαχείριση της καλλιέργειας. Επίσης θα προχωρήσει στη συστηματική λήψη στοιχείων από τις υπό παρακολούθηση καλλιέργειες και την επεξεργασία τους, ώστε να εντοπιστούν λύσεις σε τυχόν προβλήματα των παραγωγών και να εξαχθούν συμπεράσματα, τα οποία θα συμβάλλουν στη διάδοση ορθών γεωργικών πρακτικών.

Στις υδροπονικές καλλιέργειες η ανάπτυξη των φυτών δε γίνεται σε φυσικό έδαφος αλλά σε υπόστρωμα καλλιέργειας. Η ελαφρόπετρα αποτελεί ένα εγχώριο φυσικό προϊόν, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υπόστρωμα, καθώς παρουσιάζει πολύ καλή καλλιεργητική συμπεριφορά, έχει προσιτή τιμή αγοράς για τον παραγωγό και δίνει τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησής της σε καλλιέργειες για πολλά έτη. Διεθνώς η χρήση της σε θερμοκήπια είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη ενώ μόλις πρόσφατα άρχισε να διατίθεται σε τυποποιημένους σάκους για γεωργική χρήση στην Ελλάδα.

Κατά την παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος, ο Δημήτρης Σάββας, Επίκουρος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ερευνητικού Προγράμματος σημείωσε ότι «η ελαφρόπετρα, ως φυσικό και φιλικό προς το περιβάλλον πορώδες υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε υδροπονικές καλλιέργειες. Η περαιτέρω βελτίωση της καλλιεργητικής της συμπεριφοράς μέσω του προγράμματος μπορεί να ωφελήσει τους παραγωγούς, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα των θερμοκηπιακών μονάδων και των προϊόντων τους».

Ο Δημήτρης Χανής, Γενικός Διευθυντής της ΛΑΒΑ Μεταλλευτικής και Λατομικής αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη, που προκύπτουν από τη συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Θα συστηματοποιήσει την υπάρχουσα γνώση και θα την εμπλουτίσει με νέα δεδομένα, που θα προκύψουν στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος. Η διάχυση της τεχνογνωσίας στους παραγωγούς θα τους δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό τα πλεονεκτήματα της ελαφρόπετρας στις καλλιέργειές τους».

Η υδροπονία διαδίδεται όλο και περισσότερο ως μέθοδος καλλιέργειας στα θερμοκήπια τα τελευταία χρόνια, καθώς πραγματοποιείται σε ελεγχόμενο περιβάλλον και εξασφαλίζει υψηλή απόδοση, μείωση του κόστους και ανταγωνιστικά προϊόντα σταθερής ποιότητας. Είναι επίσης μέθοδος φιλική για το περιβάλλον, διότι περιορίζει τη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, καθιστά περιττή την απολύμανση του εδάφους με φυτοφάρμακα και επιτρέπει τη συλλογή και ανακύκλωση των υπολειμμάτων νερού και λιπασμάτων, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση πόρων.

Η ΛΑΒΑ Μεταλλευτική & Λατομική ΑΕ ανήκει στον Όμιλο Εταιρειών Ηρακλής. Με βασική δραστηριότητα την εξόρυξη και την εμπορία ελαφρόπετρας (κίσσηρης), η εταιρεία έχει παρουσία από το 1952 στον κλάδο των ορυκτών στην Ελλάδα. Διαθέτει λατομικές εγκαταστάσεις ελαφρόπετρας στο Γυαλί Νισύρου, γύψου στο Αλτσί Κρήτης, ποζολάνης και πυριτικού ορυκτού στη Μήλο. Αναπτύσσει επίσης δραστηριότητα στην εμπορία αδρανών υλικών στην περιοχή του Αλμυρού Μαγνησίας. Με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, η εταιρεία είναι από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες εταιρείες του κλάδου της.

Ο Όμιλος Εταιρειών Ηρακλής, μέλος του Ομίλου Lafarge, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου στην Ελλάδα με συνολική παραγωγική δυνατότητα 9,6 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Με τρία εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου, στο Βόλο, στη Χαλκίδα και στο Μηλάκι Εύβοιας, έξι κέντρα διανομής τσιμέντου καθώς και εγκαταστάσεις παραγωγής και εμπορίας αδρανών υλικών και ετοίμου σκυροδέματος, ο Όμιλος έχει παραγωγική παρουσία σε 29 νομούς σε όλη τη Ελλάδα και εμπορική παρουσία σε ολόκληρη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Εφαρμόζοντας μια πελατοκεντρική προσέγγιση, αναπτύσσει και προσφέρει στην αγορά διαφοροποιημένα, καινοτομικά προϊόντα, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών και του τελικού χρήστη. Περισσότερες πληροφορίες στο www.lafarge.gr

 
Δημοφιλή σήμερα

Επιδείνωση του καιρού με ψύχος και χιόνια στην Εύβοια από το Σάββατο

Επιδείνωση του καιρού με ψύχος και χιόνια στην Εύβοια από το Σάββατο

19/2/2019
Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία νέο κύμα κακοκαιρίας, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας θα επικρατήσει το Σα...
Η Νατάσα Παζαΐτη χάρισε δύναμη και αισιοδοξία στις γυναίκες του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού

Η Νατάσα Παζαΐτη χάρισε δύναμη και αισιοδοξία στις γυναίκες του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού

17/2/2019
Μια ανθρώπινη εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού με ομιλήτρια τη χειρουργ...
Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

18/2/2019
Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Μακρυχωρίου-Μανίκια για λόγους ασφαλείας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας