Και η κόντρα καλά κρατεί και μετά τις εκλογές μεταξύ Συνασπισμού και Πολιτείας Ευρίπου… Ο Κώστας Χαϊνάς του Συνδυασμού “Πολιτεία Ευρίπου” του Δήμου Χαλκιδέων δίνει τη δική του απάντηση περί κομματικών στηρίξεων, ανεξάρτητων κινήσεων και το γαϊτανάκι των ανακοινώσεων συνεχίζεται…

Η κίνηση πολιτών ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ συγκροτήθηκε ως κίνηση στις 2 Ιουλίου 2010 από ενεργούς πολίτες που είχαν συναντηθεί στο παρελθόν σε κοινούς αγώνες, χωρίς ιδεολογικές και πολιτικές περιχαρακώσεις. (http://politeiaevripou.blogspot.com/2010/08/blog-post.html )
Η προσπάθεια ήταν να αποτελέσει μια κίνηση όπου θα μπορούσε να καλύψει ένα ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό φάσμα. Σε ένα βαθμό το πέτυχε αυτό και μέσα από την κίνηση αυτή εκφράστηκαν πολίτες που ενδιαφέρονται για την πόλη τους και θέλουν να αγωνιστούν για την επίλυση των προβλημάτων μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, με αιχμή τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών αυτών. Ένας πολιτικός χώρος και πιο συγκεκριμένα ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ο οποίος στα κείμενά του ενώ μιλάει για στήριξη των κινημάτων των πολιτών, προτίμησε στην Χαλκίδα και στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να κατεβάσει αμιγώς κομματικούς συνδυασμούς, με αιχμή την πάλη κατά του μνημονίου. Σεβαστή η απόφασή του.
Γίνονται οι εκλογές και έχουμε τα γνωστά αποτελέσματα. Οι κινήσεις πολιτών στην Χαλκίδα και στην περιφέρεια παίρνουν τα γνωστά ποσοστά και εκλέγουν εκπροσώπους στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς. Από τη στιγμή εκείνη τα στελέχη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ καταλαμβάνονται από ένα αμόκ πανικού με αποκορύφωμα την δήλωσή τους περί 2ου και διασπαστικού ψηφοδελτίου.
(http://www.servitoros.gr/news/view.php/30925/ )
Για να μιλήσουμε για την ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ.
Από και ως που η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ αποτελεί 2ο και διασπαστικό ψηφοδέλτιο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ; Θα αποτελούσε 2ο ψηφοδέλτιο εάν είχε συγκροτηθεί από κάποια μέλη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, τα οποία πιθανώς να είχαν διαφωνήσει με τις επιλογές του κόμματός τους. Ακόμα και αυτό είναι θεμιτό και σεβαστό και δεν μπορούμε να εκτιμούμε τα γεγονότα με όρους προδοσίας και διάσπασης, φαινόμενα τόσο γνωστά στο χώρο της αριστεράς. Όμως η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ συγκροτήθηκε και στην συνέχεια στελεχώθηκε από ενεργούς πολίτες που δεν ήταν μέλη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ψηφοδέλτιο της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΥΡΙΠΟΥ δεν υπήρχε κανένα μέλος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ. Όμως και στην περίπτωση που υπήρχε αυτό θα αποδείκνυε ότι αποτελεί 2ο και διασπαστικό ψηφοδέλτιο ; Όχι βέβαια. Εάν οι υπεύθυνοι του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ έχουν την αίσθηση ότι κάποιοι ψηφοφόροι, τους αποδοκίμασαν ψηφίζοντας την ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ ας ψαχτούν για τις επιλογές τους και όχι να βαφτίζουν το άσπρο μαύρο.
Το 2ο «επιχείρημά» του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ είναι ότι το ψηφοδέλτιο της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΥΡΙΠΟΥ, ήταν της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΑ). Αυτό το «τεκμηριώνουν» από το γεγονός ότι η ΔΑ ανακοίνωσε κάποια στιγμή την πολιτική στήριξη της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΥΡΙΠΟΥ. Ναι, πράγματι η ΔΑ ανακοίνωσε κάποια στιγμή την πολιτική στήριξη, αφού όμως είχε συγκροτηθεί η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ, αφού είχε καθορίσει τον υποψήφιο δήμαρχο και το ψηφοδέλτιό της. Δηλαδή δεν είχε καμιά παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΥΡΙΠΟΥ, δεν υποχρέωσε να υιοθετήσουμε κάποια θέση της, γενικά δεν ζήτησε κάτι από την ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ. Μάλιστα εμείς για να είμαστε ξεκάθαροι όσον αφορά τη πολιτική στήριξη εκδώσαμε ανακοίνωση στις 10-10-2010 όπου ξεκαθαρίζουμε την άποψή μας για την στήριξη αυτή και ζητήσαμε να μην μας εντάσσουν στα αμιγώς δικά τους ψηφοδέλτια.
(http://politeiaevripou.blogspot.com/2010/11/blog-post_01.html )
Γιατί τα κρύβουν όλα αυτά; Αποκρύβουν όλα αυτά τα στοιχεία και επίσης αποκρύβουν το γεγονός ότι μας στήριξαν πολιτικά και οι Οικολόγοι Πράσινοι. Και αυτό το κάνουν γιατί έτσι καταρρίπτεται ο ισχυρισμός τους ότι η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ ήταν ψηφοδέλτιο της ΔΑ. Γιατί δεν γίνεται να είσαι ψηφοδέλτιο ενός κόμματος και να σε υποστηρίζει και δεύτερο πολιτικό κόμμα.
Ένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο της αυτονομίας μας είναι το γεγονός ότι, στις 1-11-2010 στείλαμε επιστολή προς το Υπουργείο Εσωτερικών, την ΔΑ και τους Ο-Π και την SingulaLogic όπου ζητήσαμε να μην μας χρωματίσουν με κάποια χρώματα το βράδυ των αποτελεσμάτων.
(http://politeiaevripou.blogspot.com/2010/10/blog-post_11.html)
Ένα άλλο στοιχείο που μπερδεύουν σκόπιμα οι φίλοι του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ είναι η κομματικότητα ενός συνδυασμού από την πολιτική στήριξη. Για παράδειγμα στην κεντρική τους προεκλογική συγκέντρωση στην Χαλκίδα, είχαν ως κεντρικό ομιλητή τον κο Βίτσια Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ. Στην εκδήλωση της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΥΡΙΠΟΥ είδαν κάποιο στέλεχος της ΔΑ ή των Ο-Π; Όχι βέβαια. Στις εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων των εκλογών, είχαμε δηλώσεις στελεχών του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, όπου δήλωσαν απερίφραστα ότι ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ πήγε καλά, δηλαδή αποδέχονται απόλυτα ότι το ψηφοδέλτιό τους ήταν ένα κομματικό ψηφοδέλτιο. Βγήκε κανένας γραμματέας της ΔΑ ή των Ο-Π να δηλώσει κάτι παρόμοιο για την ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ; Όχι βέβαια.
Γιατί το ψηφοδέλτιο της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΥΡΙΠΟΥ ήταν ένα αυτόνομο ψηφοδέλτιο, ανεξάρτητο από κόμματα και από οικονομικά συμφέροντα. Μια πρωτόγνωρη εμπειρία που έδωσε πολλαπλά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Και κυρίως προς το απαξιωμένο πολιτικό και κομματικό σύστημα κάθε μεγέθους. Και το βασικό μήνυμα ήταν αυτό. Ότι οι τοπικές κοινωνίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές μπορούν να τα καταφέρουν και μόνες τους χωρίς χρίσματα και κομματικές εξαρτήσεις. Ότι τα κόμματα πρέπει να αφήσουν τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες να συναντηθούν στα αυτοδιοικητικά πράγματα, χωρίς πολιτικές και ιδεολογικές περιχαρακώσεις. Όσο για το ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ας αναρωτηθούν τα στελέχη του, γιατί με τις δικές τους επιλογές αποκόπηκαν από τόσους ενεργούς πολίτες, προτιμώντας να καταμετρήσουν την κομματική τους επιρροή;
 
 

Ακολουθείστε μας στο Google News