Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης στη ρύθμιση για την περαίωση, σύμφωνα με τον Δ.Γεωργακόπουλο. Τα έσοδα από τη ρύθμιση δεν ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.

Ανοικτό αφήνει το υπουργείο Οικονομικών το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στη ρύθμιση για την περαίωση, καθώς δύο ημέρες πριν από τη λήξη της καταληκτικής προθεσμίας η συμμετοχή των επιτηδευματιών είναι αναιμική.

Μιλώντας σήμερα Τρίτη, στον ΒΗΜΑ 99,5 ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δ.Γεωργακόπουλος, απεκάλυψε πως μέχρι σήμερα στις τράπεζες και τις εφορίες δεν έχουν σπεύσει παρά λίγες χιλιάδες φορολογούμενοι, καταβάλλοντας συνολικά προκαταβολές περαίωσης ύψους 100 εκατ. ευρώ περίπου.

Σημειώνεται πως ο στόχος που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται σε 400 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2010, δηλαδή μέχρι σήμερα έχει εισπραχθεί το 25% των υπολογιζόμενων εσόδων. Σύμφωνα με τον νόμο, οι αρχικές προθεσμίες εκπνέουν στις 18 Νοεμβρίου για όσους φορολογούμενους έχουν λάβει εκκαθαριστικά χωρίς λάθη, ενώ στην περίπτωση που απαιτούνται διορθώσεις η προθεσμία εκπνέει στις 29 Νοεμβρίου.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στη ρύθμιση για την περαίωση ο κ. Γεωργακόπουλος δήλωσε πως αυτό θα συμβεί μόνον εφόσον διαπιστωθεί αυξημένη συμμετοχή και ασκηθεί πίεση προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση. «Δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει. Εάν υπάρξει πίεση θα το εξετάσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως και μετά την παρέλευση της 18ης Νοεμβρίου οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, χάνοντας ωστόσο τα αρχικά ευεργετήματα.

Ο ίδιος αναγνώρισε πως πληθώρα φορολογουμένων δεν έχουν ακόμα παραλάβει τα εκκαθαριστικά περαίωσης και ενθάρρυνε τους ενδιαφερομένους να κατεβάσουν τα ειδοποιητήρια από το διαδίκτυο.

Οι αλλαγές συντελεστών ΦΠΑ

Ερωτηθείς για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είπε πως θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 25 Νοεμβρίου και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ και τις μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό στον υψηλότερο συντελεστή.

Όπως διευκρίνισε, για κάποια προϊόντα ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 11% θα αυξηθεί στο 13% και κάποια άλλα θα μεταφερθούν από τον χαμηλό συντελεστή στον υψηλό συντελεστή του 23%.

«Μπορεί να υπάρξει συνδυασμός. Όλα είναι επάνω στο τραπέζι. Τις αποφάσεις τις λαμβάνει ο υπουργός», είπε , προσθέτοντας πως βασική επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών είναι ο Προϋπολογισμός που θα κατατεθεί μεθαύριο στη Βουλή να είναι «πραγματικός» και υλοποιήσιμος.

Ερωτηθείς για την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 στα επίπεδα του 15,4% ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών είπε πως τα νέα στοιχεία απεκάλυψαν την κατάσταση που άφησε η Νέα Δημοκρατία να διαχειριστεί η κυβέρνηση. «Καλό θα ήταν να είναι πιο σεμνοί», τόνισε, αναφερόμενος στην κριτική που ασκεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για το 2011 σημείωσε πως στόχος παραμένει η μείωση του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ και προσδιόρισε την πρόσθετη προσαρμογή που θα απαιτηθεί στα 4 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε πως η υστέρηση εσόδων στον Προϋπολογισμό 2010 δεν θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ

Για το 2011 είπε πως τα έσοδα θα στηριχθούν από τις αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης που θα διευρύνουν τη φορολογική βάση, από την αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων σε καύσιμα και ποτά, αλλά και από την περαίωση και τις δόσεις που θα καταβάλουν οι φορολογούμενοι στο νέο έτος. «Εμείς παλεύουμε με νύχια και με δόντια να κινητοποιήσουμε τον μηχανισμό για να εισπράξουμε τα χρήματα τα οποία προβλέπονται», δήλωσε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Τέλος, αναγνώρισε πως η κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας και η ευρύτερη κατάσταση στην αγορά ακινήτων δεν επιτρέπουν υψηλές προσδοκίες για τα έσοδα από τις νέες αντικειμενικές τιμές. «Μέσα στο έτος θα υπάρξει η ριζική αλλαγή του συστήματος ώστε να έχουμε εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών. Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες λόγω της ύφεσης δεν μπορούν να δώσουν πολλά», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών.

πηγή: www.in.gr
Δημοφιλή σήμερα

Στην εορτή της Αγίας Σοφίας στην Ξηρόβρυση ο Δήμαρχος Χαλκιδέων με αντιπροσωπεία του Δήμου

Στην εορτή της Αγίας Σοφίας στην Ξηρόβρυση ο Δήμαρχος Χαλκιδέων με αντιπροσωπεία του Δήμου

17/9/2018
Πανηγυρίζει σήμερα Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018 ο Ιερός Ναός Αγίας Σοφί...
Εθελοντισμός καθαρισμός βυθού και ακτής στην Παραλία Αυλίδος

Εθελοντισμός καθαρισμός βυθού και ακτής στην Παραλία Αυλίδος

18/9/2018
Με το σύνθημα κάνε το καλό βγάλ' το από το γιαλό, την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί Εθελοντισμός καθαρισμός βυθού...
Επιστρέφει ανανεωμένος ο Home Radio 89.1

Επιστρέφει ανανεωμένος ο Home Radio 89.1

17/9/2018
Ο Home Radio 89.1, ο σταθμός που τα τελευταία χρόνια κάνει τη διαφορά στα ερτζιανά της Χαλκίδας ξεκινάει τις εκπομπές του στις 24 Σεπτεμβρίου 2018....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.

Αρχή της σελίδας