Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Στην έκθεση «Xαλκίδα 2010, Φαντάσου την πόλη» στη Χαλκίδα, θα παρουσιαστούν 20 προπτυχιακές και διπλωματικές αρχιτεκτονικές προτάσεις, οι οποίες έχουν εκπονηθεί τα τελευταία 10 έτη και αφορούν τη Χαλκίδα, καλώντας κατοίκους και φορείς να φανταστούν το αστικό τους τοπίο.

Η έκθεση, είναι στα πλαίσια της πιλοτικής λειτουργίας του Imagine The City, ενός συνόλου δράσεων που υποστηρίζεται από ένα ανοιχτό δίκτυο πολιτών – εθελοντών.
Χαλκίδα 2010, Φαντάσου την πόλη
Χαλκίδα 2010, Φαντάσου την πόλη

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου και ώρα 20:00 στον εκθεσιακό χώρο (Βυζαντινό) του Δημαρχείου Χαλκίδας.
 
 Η έκθεση της Χαλκίδας θα διαρκέσει από 22 έως 28 Νοεμβρίου 2010 και στα πλαίσια της θα φιλοξενηθούν παράλληλες δράσεις όπως:
• Παρουσίαση των προτάσεων από τους μελετητές και συζήτηση.
Σάββατο 27/11 ώρα 19.30 στον χώρο της έκθεσης.
• Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά δημοτικού, με αφορμή το υλικό της έκθεσης.
Τρίτη 23/11-Πέμτπη 25/11-Παρασκευή 26/11, ώρες 11:00-13:00
 Υπεύθυνος Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας.
• Εκπαιδευτικό πρόγραμμα αρχιτεκτονικού σκίτσου με αφορμή το υλικό της έκθεσης.
Τρίτη 23/11, ώρες 16:00-27:00
Υπεύθυνος Ευβοϊκό Κέντρο Τεχνών.
 
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-14:00 και 16:00-21:00, Σάββατο-Κυριακή 10:00-22:00
 
Διοργάνωση: Imagine the City, ομάδα εθελοντών
Με την υποστήριξη του Δήμου Χαλκιδέων.
 
Λίγα λόγια για το "Imagine the City"
Το Imagine the City είναι μια σειρά δράσεων μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με θέμα την αισθητική ανάπλαση του αστικού τοπίου.
Χώρος δράσης η διαδυκτιακή πλατφόρμα www.imaginethecity.gr, η οποία λειτουργεί ως κόμβος επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών και μελετητών σχετικών ειδικοτήτων.
Οι πολίτες αναρτούν φωτογραφίες και πληροφορίες από αναξιοποίητα ή εγκαταλελειμμένα σημεία της πόλης τους, πλατείες, δημόσια κτήρια, πάρκα κ.α. Αυτό το υλικό χρησιμοποιείται για ανάλυση και μελέτη προτάσεων αστικής ανάπλασης στα πλαίσια των φοιτητικών εργασιών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας. Στη συνέχεια οι προτάσεις ανάπλασης συγκεντρώνονται και παρουσιάζονται σε τοπικούς φορείς και κατοίκους των πόλεων που αφορούν, στα πλαίσια εκθέσεων Imagine the City.
Το "Imagine the City" αποσκοπεί να προσφέρει δημιουργικές προτάσεις ανάπλασης από εξειδικευμένους επαγγελματίες ή φοιτητές, με σκοπό να εμπλουτιστεί η αστική κουλτούρα των ελληνικών πόλεων, να καλλιεργηθεί περαιτέρω η αισθητική και η εργονομία του αστικού τοπίου και να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των πολιτών στην δράση για τον σκοπό αυτό.
«Οραματιζόμαστε τους κατοίκους των πόλεων να αναλαμβάνουν δράση, κοινοποιώντας τις ελλείψεις του αστικού τους τοπίου στην πλατφόρμα www.imaginethecity.gr. Τους μελετητές, στα πλαίσια των εργασιών τους, να διοχετεύουν την δημιουργικότητα τους σε προτάσεις ανάπλασης, τις οποίες θα δουν οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι των πόλεων που τις αφορούν. Το σύνολο των πολιτών να έρχεται σε επαφή με δημιουργικές προτάσεις ανάπλασης για την πόλη τους, να σχολιάζουν, να αξιολογούν, να επιλέγουν και τους αρμόδιους φορείς να εμπνέονται και να κινητοποιούνται, τόσο για την υλοποίηση έργων ανάπλασης, αλλά και για την αισθητική και λειτουργική αρτιότητα τους».

Το eviaportal.gr ήρθε σε επικοινωνία με την κ. Εμμανουέλα Θεοδωράκη, μέλος του Imagine the city, η οποία μας ενημέρωσε πως το δίκτυο αυτό των εθελοντών πολιτών, δημιουργήθηκε μόλις πέρυσι (2009) και αριθμεί μέλη από όλη την Ελλάδα, αφού είναι ανοιχτό για όποιον θέλει να συμμετέχει, με έμπνευση πάντα την πόλη στην οποία ζεί και τη διάθεση να αλλάξει τυχόν κακώς κείμενα στην αισθητική της…
Με δεδομένο, ότι το "Imagine the city" συμπληρώνει μόνο ένα χρόνο ζωής, η έκθεση της Χαλκίδας πραγματοποιείται με παλαιότερες εργασίες, που αφορούν στην πόλη.
Να σημειωθεί, πως είναι η πρώτη Έκθεση που διοργανώνει το δίκτυο "Imagine the city".

Τέλος, να επισημάνουμε, πως υπήρξε ανακοίνωση του Συλλόγου Διπλωματούχων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Εύβοιας, στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«Ο Σύλλογος Διπλωματούχων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Εύβοιας αποχωρεί από τη συνδιοργάνωση παρουσίασης προπτυχιακών και διπλωματικών εργασιών τελειόφοιτων αρχιτεκτονικών σχολών «Φαντάσου την Πόλη», για λόγους τήρησης της ελεύθερης έκφρασης των εθελοντών πολιτών «Imagine the city», που είχαν και την πρωτοβουλία της παρουσίασης.
Ταυτόχρονα ο Σύλλογός μας χαιρετίζει κάθε εκδήλωση πολιτών που θέλει να προάγει την αισθητική αναβάθμιση στο Νομό μας».

 
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας