Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
To 2011 η επιδημία του AIDS θα κλείσει 30 χρόνια ζωής. Η επέτειος αυτή αποτελεί την ευκαιρία να σκεφτούμε αλλά και να ανανεώσουμε την αποφασιστικότητά μας.
1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS.
1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS.

Μήνυμα Μπαν Κι-Μουν, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ

«Σε αυτές τις τρεις δεκαετίες, το AIDS έχει προξενήσει ανείπωτη δυστυχία και θάνατο. Ωστόσο, μια άλλη ιστορία εκτυλίχτηκε αυτά τα χρόνια. Η ιστορία της παγκόσμιας κοινότητας που ενώνεται με πάθος για να αναλάβει δράση και να σώσει ζωές. Οι προσπάθειες αυτές κάνουν την πραγματική διαφορά σε όλο τον κόσμο.
Λιγότεροι άνθρωποι μολύνονται με τον ιό HIV. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αποκτήσει πρόσβαση στη θεραπεία του HIV. Περισσότερες γυναίκες μπορούν πλέον να μη μολύνουν τα μωρά τους με τον ιό HIV. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τους φορείς του HIV έχουν αρθεί σε πολλές χώρες, καθώς ο στιγματισμός, αν και αργά, υποχωρεί μπροστά στη συμπόνια και την αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Με τη δέσμευση και την αλληλεγγύη το κίνημα αυτό βοηθά τον κόσμο να ξεπεράσει την επιδημία του AIDS. Έχουμε πετύχει επιτέλους το πρώτο μέρος του Αναπτυξιακού Στόχου της Χιλιετίας 6, με την ανάσχεση και την αρχή της αναστροφής της διάδοσης του HIV. Πρέπει να συνεχίζουμε να χαράζουμε μια νέα και τολμηρή πορεία προς τα εμπρός.
Ο κοινός μας στόχος είναι ξεκάθαρος: καθολική πρόσβαση στην πρόληψη του HIV, στη θεραπεία, στη φροντίδα και στην υποστήριξη. Πρέπει επίσης να εργαστούμε για να κάνουμε βιώσιμη την αντιμετώπιση του AIDS.
Τρεις δεκαετίες μέσα σε αυτή την κρίση, ας θέσουμε ως στόχο μας την επίτευξη των «τριών μηδέν» - μηδέν νέες μολύνσεις HIV, μηδέν διακρίσεις και μηδέν θανάτους που σχετίζονται με το AIDS. Στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ας υποσχεθούμε να εργαστούμε μαζί για την υλοποίηση αυτού του οράματος».

ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΟ
Στο φως το «πρόσωπο» του ΗΙV
Αναπαρήγαγαν τον μηχανισμό που χρησιμοποιεί ο ιός για να κρύβεται από το ανοσοποιητικό
MARK HENDERSON | Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Εναν σημαντικό μηχανισμό τον οποίον χρησιμοποιεί ο ιός ΗΙV του ΑΙDS προκειμένου να ξεφεύγει από τις άμυνες του ανθρώπινου οργανισμού, αναπαρήγαγαν στο εργαστήριο βρετανοί ερευνητές. Το νέο επίτευγμα πιστεύεται ότι αλλάζει τις προοπτικές σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου για το ΑΙDS.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στους οποίους ανήκει η έρευνα, ελπίζουν ότι το νέο εύρημα θα τους επιτρέψει να μετατρέψουν ένα από τα ισχυρά «χαρτιά» του ιού σε «αχίλλειο πτέρνα» του έτσι ώστε να φθάσει γρήγορα η ημέρα κατά την οποία θα αποτελεί γεγονός ένα εμβόλιο που θα προσφέρει ισχυρή προστασία από τον ΗΙV.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής των καθηγητή Οργανικής Χημείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Μπεν Ντέιβις, δημιούργησαν συνθετικές εκδόσεις του «καμουφλάζ» που χρησιμοποιεί ο ιός ώστε να μη γίνεται αντιληπτός από το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Πιστεύουν ότι η μελλοντική έγχυση των συνθετικών μορίων σε ασθενείς θα διδάσκει το ανοσοποιητικό σύστημά τους να αναγνωρίζει και να εξουδετερώνει τον ΗΙV.

Υποψήφια εμβόλια που βασίζονται σε αυτή τη λογική βρίσκονται ήδη σε διαδικασία αξιολόγησης μέσα από πειράματα σε ζώα και ελπίζεται ότι οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν σε δύο χρόνια. Η έρευνα του καθηγητή Ντέιβις και των συνεργατών του αποτελεί επιτυχημένο παράδειγμα του πεδίου της «συνθετικής βιολογίας». Οι επιστήμονες του πεδίου προσπαθούν να αναδομούν φυσικά μόρια τροποποιώντας τα ελαφρώς έτσι ώστε να αποτελέσουν «όπλα» στην ιατρική.

Ο ιός ΗΙV προσδένεται στα Τ- κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να τα μολύνει χρησιμοποιώντας ένα μόριο της επιφανείας του που ονομάζεται γλυκοπρωτεΐνη 120 (GΡ-120). Αν και τα περισσότερα «συστατικά» της GΡ-120 μεταλλάσσονται με ταχείς ρυθμούς ώστε να διαφεύγουν του ανοσοποιητικού συστήματος, ένα εξ αυτών, το αποκαλούμενο «σιωπηλό πρόσωπο», παραμένει πάντοτε το ίδιο. Ωστόσο το «σιωπηλό πρόσωπο» είναι... αόρατο από το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς είναι καλυμμένο με σάκχαρα τα οποία είναι δύσκολο να αναγνωριστούν από τα αντισώματα του οργανισμού. «Πρόκειται για έναν “αόρατο μανδύα” που χρησιμοποιεί ο ιός ώστε να καμουφλάρεται» εξήγησε ο καθηγητής Ντέιβις στους «Τimes».

Τα περισσότερα άτομα που μολύνονται με τον ΗΙV δεν παράγουν αντισώματα ενάντια στο «σιωπηλό πρόσωπο». Ωστόσο αποκαλύφθηκε σε ασθενή ένα μόνο αντίσωμα, το το 2G12, το οποίο αναγνωρίζει τον «αόρατο μανδύα» του ιού. Εργαστηριακά τεστ έδειξαν ότι το 2G12 προσδένεται σε αυτά τα συνθετικά μόρια, γεγονός που μαρτυρεί ότι μπορεί να ενεργοποιήσει τον οργανισμό για να παραγάγει αντισώματα ενάντια στον ιό.

Οπως είπε ο δρ Ντέιβις «κάναμε τα πάντα σε επίπεδο χημείας. Δημιουργήσαμε δομές που μοιάζουν με το “σιωπηλό πρόσωπο” και ελπίζουμε ότι θα επιτύχουμε ανοσολογική απόκριση. Μετατρέπουμε την ασπίδα του ιού σε “αχίλλειο πτέρνα” του. Αν μπορέσουμε να φτιάξουμε μια δομή που θα προκαλεί παραγωγή αντισωμάτων ενάντια στο “σιωπηλό πρόσωπο”,θα επιτύχουμε ίσως να αναπτύξουμε εμβόλιο για τον ΗΙV».

Αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται περί τις 30 ελαφρώς διαφορετικές συνθετικές εκδοχές του «σιωπηλού προσώπου» σε κουνέλια προκειμένου να προσδιοριστεί αν- και ποια- από αυτά τα μόρια προάγουν την παραγωγή αντισωμάτων. Τα πρώτα αποτελέσματα των πειραμάτων αναμένονται σε τρεις με έξι μήνες. «Μόλις ένα από αυτά τα συνθετικά μόρια που δοκιμάζουμε δείξει ότι μπορεί να εξουδετερώσει τον ιό,ευελπιστούμε ότι μέσα σε δύο χρόνια θα περάσει σε δοκιμές σε ανθρώπους» κατέληξε ο καθηγητής Ντέιβις.

© Τhe Τimes, 2009

 
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας