Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Παρουσία των θρησκευτικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου και πλήθος κόσμου ο Νομάρχης Εύβοιας Θανάσης Μπουραντάς εγκαινίασε το νέο κτήριο στέγασης των υπηρεσιών της Εύβοιας και του νέου Αμφιθεάτρου το απόγευμα της Δευτέρας 20 Δεκεμβρίου 2010.

Συγκινημένος ο Νομάρχης ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν για την υλοποίηση του έργου και προέτρεψε εργαζόμενους και πολίτες να το προστατέψουν από φθορές και καταστροφές.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Νομάρχη είναι το εξής:

“Σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε θερμά που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και συμμετέχετε στη χαρά μας για το σημαντικό γεγονός των εγκαινίων του Νομαρχιακού καταστήματος.

Πιστεύουμε ότι η χαρά και η ικανοποίησή μας είναι δικαιολογημένες αφού με τα σημερινά εγκαίνια παραδίδουμε και επίσημα πλέον σε χρήση ένα σύγχρονο και ιδιαίτερα λειτουργικό κτίριο.

Το παραδίδουμε σε χρήση και αξιοποίηση από τους εργαζόμενους και από τους πολίτες της Εύβοιας και σε όλους που θα ακολουθήσουν μετά από εμάς.

Είναι ένας αγώνας που ξεκίνησε πολύ πριν από εμάς και συγκεκριμένα πριν από 40 περίπου χρόνια, όταν απαλλοτριώθηκε αυτή η έκταση και τροποποιήθηκε το σχέδιο για να επιτρέπεται η κατασκευή του.

Από το 1972 μέχρι το 1995 που αναλάβαμε εμείς, δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιες προσπάθειες είχαν γίνει. Στη δική μας πρώτη θητεία, (1995), ξεκινήσαμε αμέσως με το αίτημα προς το Υπ. Οικονομικών να μας παραχωρηθεί η έκταση, κάτι που έγινε το 1996.

Προκηρύξαμε διαγωνισμό με το σύστημα μελέτη-κατασκευή. Οι διαδικασίες όμως ήταν χρονοβόρες και τα προβλήματα πολλά και φτάσαμε στο β΄ εξάμηνο του 1998, πριν τις εκλογές για τις νέες Νομαρχιακές Αρχές.

Θεωρήσαμε σωστό να μη προχωρήσουμε στην ανάθεση του έργου, αφού σε λίγους μήνες θα είχαμε εκλογές και δεν έπρεπε να δεσμεύσουμε τις νέες αρχές με τέτοιες δεσμευτικές αποφάσεις της τελευταίας στιγμής.

Η νέα αρχή που προέκυψε από τις εκλογές υπό τον κ. Ν. Παπανδρέου, ξεκίνησε τη δική της προσπάθεια πάλι με το σύστημα Μελέτη - Κατασκευή, που όμως και αυτή δεν ολοκληρώθηκε.

Από το έτος 2003 και μετά, έχοντας και την προηγούμενη εμπειρία και με τη συνεργασία των τεχνικών μας υπηρεσιών αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μελέτη του κτιρίου από τις Τεχνικές μας υπηρεσίες. Ορίστηκε ομάδα μελέτης υπό τον Δ/ντή Τεχν. Υπηρεσιών κ. ΗΛΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟ και την Προϊσταμένη του τμήματος κτιριακών έργων κα ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΔΟΥΝΗ στην οποία συμμετείχαν οι
ΗΛΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΚΟΥΔΟΥΝΗ ΣΟΦΙΑ, ΛΙΑΛΙΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΤΣΑΤΣΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓ. ΠΑΠΠΑ ΙΩΑΝΝΑ τους οποίους για ακόμα μια φορά τους ευχαριστούμε θερμά για τη σημαντική προσφορά τους, στη μελέτη αυτού του ιδιαίτερα λειτουργικού κτιρίου και όχι μόνο.

Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας την ευθύνη του συντονισμού της μελετητικής ομάδας, είχε ο τότε Αντινομάρχης κ. Αντώνης Κορόζης, ο οποίος έχει και την ιδιότητα του πολιτικού Μηχανικού αλλά και του μελετητή και του κατασκευαστή παρόμοιων έργων.

Πρέπει επίσης να τον ευχαριστήσω δημόσια γιατί με ιδιαίτερη αφοσίωση, συνεργάστηκε με την άξια μελετητική ομάδα, όπως θα έκανε και για κάθε δικό του έργο, με τη διαφορά ότι η προσφορά του εδώ είχε κίνητρο της προσφοράς στον τόπο και τίποτε περισσότερο.
Αναφέρονται στοιχεία του κτιρίου.
Το οικόπεδο είναι 7 στρέμματα.

Την πρώτη περίοδο μας είχε παραχωρηθεί και η έκταση μέχρι τη θάλασσα (παλαιός Αιγιαλός) και το σύνολο της έκτασης έφθανε τα 16 στρέμ. Όμως για κάποιους λόγους μας την πήραν πίσω. Νομίζουμε ότι αυτός ο Χώρος πρέπει να μείνει ελεύθερος ως χώρος πρασίνου και αναψυχής για τους πολίτες και τα παιδιά. Για αυτό το σκοπό είχαμε την πρόθεση να τον αξιοποιήσουμε. Ίσως αυτό να γίνει αργότερα.

Πρόθεσή μας από την αρχή ήταν να μη κατασκευάσουμε ένα πολύ μεγάλο κτίριο, με σκοπό να μην επιβαρύνουμε την περιοχή.

Για αυτό το λόγο δεν εξαντλήσαμε τον συντελεστή δόμησης. Αξιοποιήσαμε μόνο το 60% του συντελεστή κατασκευάσαμε ένα κτίριο με σκοπό να εξυπηρετούνται εύκολα και απλά οι πολίτες και να μη χάνονται μέσα σε ατέλειωτους δρόμους.

- Το κτίριο είναι από τα ασφαλέστερα που υπάρχουν από πλευράς αντοχής σε περιπτώσεις σεισμών γιατί αντιμετωπίστηκε σαν χώρος συνάθροισης πολιτών αφού από τη φύση του, έχει πάντα πολύ κόσμο.
- Προβλέφθηκε η γεφύρωση του απέναντι χώρου με την κατασκευή πεζογέφυρας για την ασφαλή διέλευση των πολιτών.
- Έχουν εφαρμοστεί όλες οι νέες τεχνολογίες στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις όπως:
- Κλιματισμός & Αερισμός όλων των χώρων.
- Δίκτυο Ηλεκτρονικών υπολογιστών σε όλο το κτίριο.
- Δυνατότητα ελέγχου και διαχείρισης όλων των Η/Μ εγκαταστάσεων με ηλεκτρονικό τρόπο.
- Υπάρχουν κάμερες ασφαλείας και ελέγχου, υπάρχει σύστημα συναγερμού
- Στον συνεδριακό χώρο και στην αίθουσα του Ν.Σ. υπάρχει ηλεκτρονική εγκατάσταση, με ασύρματη μικροφωνική εγκατάσταση με δυνατότητα μετάφρασης και καταγραφής των συζητήσεων.

Οι χώροι που διαθέτει το κτίριο είναι οι εξής:

- Το υπόγειο με επιφάνεια 2.991 τ.μ. Εκεί υπάρχουν οι Η/Μ εγκαταστάσεις, αρχεία των υπηρεσιών, αποθήκες και χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.
- Το ισόγειο με 1.355τ.μ. }Γραφεία & Κοινόχρηστοι χώροι
-Τρείς όροφοι με 4.181τ.μ. 

- Υπάρχουν επίσης η αίθουσα του Ν.Σ. με εμβαδόν 380 τ.μ. και το
- Αμφιθέατρο 300 θέσεων και 720 τ.μ.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το Αμφιθέατρο είναι μία ξεχωριστή υποδομή για την πρωτεύουσα του Νομού στη Χαλκίδα κάτι που έλειπε πολύ από τον τόπο.

Με τη λειτουργία αυτού του Αμφιθεάτρου και με την αίθουσα του Ν.Σ. και μαζί με το θέατρο Παπαδημητρίου και τις αίθουσες των Ξενοδοχείων που υπάρχουν στην πόλη μπορούμε να φιλοξενήσουμε σημαντικά Συνέδρια γεγονός που θα ωφελήσει ιδιαίτερα την οικονομία του Νομού.

Με την ευκαιρία, θα έλεγα ότι πρέπει η Π.Υ. να βγεί εκτός της Πόλης κάτι που έχει ζητηθεί από την ίδια και ο χώρος να αξιοποιηθεί μαζί με το θέατρο Παπαδημητρίου για να έχουμε ακόμα ένα σημαντικό χώρο Πολιτισμού και Συνεδρίων.

Αυτό φυσικά είναι θέμα του Δήμου. Εμείς θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στην απόκτηση χώρου από την Π.Υ. εκτός του κέντρου της πόλης.

Σήμερα στο Νομαρχιακό κτίριο στεγάζονται σχεδόν όλες οι υπηρεσίες (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων).

Ο χρόνος που χρειάστηκε για την κατασκευή είναι 67 μήνες, από τους οποίους οι 21 μήνες (2 χρόνια δηλαδή) ήταν η εμπλοκή στο ΣτΕ μετά από προσφυγή ομάδας πολιτών.

Η συνολική δαπάνη του έργου μαζί με τις αναθεωρήσεις των τιμών από την καθυστέρηση, το Φ.Π.Α και την πεζογέφυρα έφτασε στα 12.769.000 €

Το κτίριο με το Αμφιθέατρο με το Φ.Π.Α. και τις αναθεωρήσεις στοίχισε 12 εκ. € και η πεζογέφυρα 646.000 €. Με μία συμπληρωματική Σύμβαση έφτασε στις 767,8 χιλ. € και το γενικό σύνολο, όπως προαναφέρθηκε είναι 12.769.000 €.

Κυρίες και Κύριοι,

Στις πρωτεύουσες των περισσοτέρων Νομών της χώρας υπάρχουν κτίρια στέγασης των υπηρεσιών των Νομαρχιών και των Δήμων.

Ήμασταν από τους λίγους Νομούς που δεν είχαν τέτοιους χώρους στέγασης των Νομαρχιακών Υπηρεσιών.

Τα Δημόσια κτίρια εκτός από την αντιμετώπιση των αυτονόητων αναγκών και προβλημάτων με τη στέγαση των υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αποτελούν και σημεία αναφοράς για τους πολίτες σε κάθε τόπο.

Είναι γεγονός ότι τώρα έχουμε ιδιόκτητο κτίριο, αλλά σε λίγες ημέρες δεν θα υπάρχει Νομαρχία.

Αυτό είναι αλήθεια, αλλά όλα θα λειτουργούν όπως περίπου και πριν.

Οι υπηρεσίες θα λειτουργούν και θα εξυπηρετούν τους πολίτες. Αντί του Νομάρχη θα υπάρχει Αντιπεριφερειάρχης, ενώ και ο Περιφερειάρχης θα επισκέπτεται πολλές φορές την περιοχή ενώ θα διατηρεί και δικό του γραφείο στο κτίριο.

Θέλω επίσης να δώσω μία εξήγηση για την τελετή των εγκαινίων, γιατί δεν έγιναν προεκλογικά και γίνονται σήμερα που έχουν περάσει οι εκλογές.

Είναι αλήθεια ότι είχαμε κάθε δικαίωμα και δυνατότητα να κάνουμε τα εγκαίνια προεκλογικά, αλλά με σύμφωνη γνώμη όλων των συνεργατών αποφασίσαμε να πραγματοποιηθούν μετά τις εκλογές.

Δεν θέλαμε σε καμία περίπτωση να συνδέσουμε τον αγώνα που κάναμε για να ξεπεράσουμε δυσκολίες και εμπόδια για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο με ενέργειες που θα αποσκοπούσαν και σε δικό μας κέρδος, πέρα από το ίδιο το κτίριο και τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε.

Μπορεί να φαίνονται όλα αυτά λίγο ρομαντικά και υπερβολικά αλλά δεν πειράζει έτσι νοιώσαμε και έτσι αποφασίσαμε και χαιρόμαστε που έχουμε τη δυνατότητα να αντιστεκόμαστε σε ενέργειες που φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές και συμφέρουσες.

Θα αποφύγω να σας ενημερώσω για το γολγοθά που περάσαμε ιδιαίτερα αυτά τα δύο χρόνια που το έργο είχε σταματήσει προσωρινά μέχρι να εκδικαστεί η προσφυγή.

Σήμερα θέλουμε να αφήσουμε πίσω όλα τα προβλήματα, τις πίκρες και τις στεναχώριες, γιατί είναι μία μέρα χαράς και ικανοποίησης που φθάσαμε μέχρι εδώ, με το αποτέλεσμα που έχουμε μπροστά μας και με λίγες σχετικά απώλειες.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω και πάλι τους συνεργάτες από τις Τεχνικές Υπηρεσίες για την προσπάθεια που έκαναν και έχουν βάλει την προσωπική τους σφραγίδα στο έργο, κάτι που θα αποτελεί τίτλο τιμής και θα τους ακολουθεί για πάντα.

Τους συνεργάτες στο Γραφείο μου που είχαν κάνει το θέμα προσωπική τους υπόθεση και δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή να ασχολούνται με αυτό.

Την Νομική μας Υπηρεσία και τον ειδικό εμπειρογνώμονα που συμβουλευθήκαμε και πρέπει αν ομολογήσουμε ότι μας έδωσε τις γνώσεις του και ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες.

Τους αναδόχους του έργου, που είναι η ΧΩΡΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΤΕ – ΑΡΚΤΟΣ ΑΤΕ Κοινοπραξία ΓΚΙΚΑΚΗΣ & ΔΟΒΛΕΣ - ΣΤΟΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. για την ποιοτική δουλειά που έκαναν και για το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίσαμε σοβαρά προβλήματα συνεργασίας σε ένα τόσο μεγάλο έργο.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους πολίτες που παρακολουθούσαν τις δικαστικές εμπλοκές και αγωνιούσαν, ενώ ήταν πάντα δίπλα μας και μας ενθάρρυναν.

Θέλω, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, να τους παρακαλέσω να αξιοποιήσουν το έργο και για να εργάζονται σε ένα ευχάριστο περιβάλλον και να το σεβαστούν και να το προστατεύουν. Το ίδιο θα ζητήσω και από τους πολίτες που συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες ή χρησιμοποιούν τις αίθουσες δηλαδή το Αμφιθέατρο και την αίθουσα Νομαρχιακού Συμβουλίου.”


 
Δημοφιλή σήμερα

Έχασε την ζωή του σε τροχαίο ο Παναγιώτης Σίμωσης

Έχασε την ζωή του σε τροχαίο ο Παναγιώτης Σίμωσης

20/2/2019
Πέθανε ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας και επιχειρηματίας κ. Παναγιώτης Σίμωσης....
«Προστάτευαν» ένα τοίχο στην Δημοτική Αγορά Χαλκίδας, κρύβουν τον Παρθενώνα

«Προστάτευαν» ένα τοίχο στην Δημοτική Αγορά Χαλκίδας, κρύβουν τον Παρθενώνα

21/2/2019
Μετά τον σάλο, το Υπουργείο Πολιτισμού επανεξετάζει τις άδειες για τα 10ώροφα που έκρυψαν την Ακρόπο...
Επιτακτική ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα της πρόσβασης από και προς τη Χαλκίδα

Επιτακτική ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα της πρόσβασης από και προς τη Χαλκίδα

20/2/2019
Συνάντηση με την υποψήφια περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κατερίνα Μπατζελή είχε η δήμαρχος Ιστιαίας...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας