Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας με ανακοίνωσή του θίγει το μείζον πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με αφορμή και την τελευταία πυρκαγιά στη χωματερή της περιοχής.

Η πρόσφατη πυρκαγιά στη χωματερή της Καρύστου κάνει φανερό σε όλους τους κατοίκους ότι έφτασε πια το τέλος της ανεξέλεγκτης απόρριψης των σκουπιδιών. Η χωματερή δεν μπορεί πια να δεχτεί άλλα σκουπίδια, εκτός αν θέλουμε να παίξουμε κι άλλο με την υγεία μας. Ο χώρος δεν πρέπει να επιβαρυνθεί με περισσότερα σκουπίδια, αντίθετα είναι απαραίτητο να γίνει μια μελέτη αποκατάστασης αφού πρώτα εκτιμηθεί το επίπεδο της ρύπανσης στο έδαφος, το νερό και τον αέρα.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα κάνει ο νέος Δήμος με τα σκουπίδια του από εδώ και πέρα. Δύσκολο να απαντήσει κανείς γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά προεργασία για εναλλακτικές λύσεις. Η εναλλακτική διαχείριση των σκουπιδιών συνίσταται στη διαλογή των σκουπιδιών ανάλογα με το είδος τους. Στη συνέχεια οδηγούνται σε ανακύκλωση ενώ τα υπόλοιπα δεματοποιούνται και αποστέλλονται σε κάποιο ΧΥΤΥ. Η διαλογή προϋποθέτει οργάνωση, ειδικούς χώρους συγκέντρωσης και σχέδιο για τη διάθεση των ανακυκλώσιμων. Για ορισμένα είδη άχρηστων υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον (π.χ χαρτί, αλουμίνιο), ενώ άλλα πρέπει να μεταφερθούν σε εγκεκριμένους χώρους ανακύκλωσης. Τα οργανικά υπολείμματα μπορούν να ανακυκλωθούν τοπικά με κατάλληλη οργάνωση.

Η διαχείριση των σκουπιδιών μας από εδώ και εμπρός δεν θα είναι φτηνή υπόθεση και το κόστος αναγκαστικά θα το πληρώσουν οι δημότες. Αλλωστε η εναλλακτική διαχείριση των σκουπιδιών δεν αφορά μόνο τη διοίκηση του νέου Δήμου, αλλά όλους μας, εφόσον η πηγή των σκουπιδιών είμαστε εμείς. Εχει πρωταρχική σημασία να σταματήσουμε να πετάμε ανεξέλεγκτα όσο και ό,τι θέλουμε. Η μείωση των σκουπιδιών και ο διαχωρισμός σε είδη σκουπιδιών είναι ανάγκη να ξεκινήσει από το σπίτι μας.

Περιμένουμε από το νέο Δήμο να παρουσιάσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσιμης κατάστασης και να ενημερώσει άμεσα τους πολίτες σε μια ανοιχτή συζήτηση. Το χειρότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να νομίσουμε ότι το ζήτημα των σκουπιδιών δεν είναι δικό μας αλλά κάποιου άλλου. Το καλύτερο είναι να καθίσουμε και να αναζητήσουμε εφικτές λύσεις και να προχωρήσουμε με μικρά βήματα στην εναλλακτική διαχείριση των σκουπιδιών.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο Σύλλογος μας και οι περιβαλλοντικές ομάδες του Γυμνασίου και του Λυκείου, ξεκινά άμεσα ένα πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης αλουμινίου. Για το σκοπό αυτό θα εγκαταστήσουμε, σε πρώτη φάση, έξι κάδους σε επιλεγμένα σημεία της πόλης και καλούμε όλους τους πολίτες να υποστηρίξουν ενεργά αυτή την προσπάθεια.

 
Δημοφιλή σήμερα

Η Νατάσα Παζαΐτη χάρισε δύναμη και αισιοδοξία στις γυναίκες του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού

Η Νατάσα Παζαΐτη χάρισε δύναμη και αισιοδοξία στις γυναίκες του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού

17/2/2019
Μια ανθρώπινη εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού με ομιλήτρια τη χειρουργ...
Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα φιλοξενηθεί το 30ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος

Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα φιλοξενηθεί το 30ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γάλακτος

15/2/2019
Το 30ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσποδνίας Εργαζομένων Γάλακτος Τροφίμων και ποτών ...
Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

18/2/2019
Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Μακρυχωρίου-Μανίκια για λόγους ασφαλείας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας