Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Άρθρο του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Ν.Δ. και βουλευτή Ευβοίας Κώστα Μαρκόπουλου το οποίο δημοσιεύτηκε σήμερα στον Ελεύθερο Τύπο.

Για την απελευθέρωση των φαρμακείων, το Ευρωπαϊκό δικαστήριο έχει ήδη αποφανθεί για όλα. Έχει ήδη αποφασίσει ναι στα πληθυσμιακά κριτήρια και τις ελάχιστες αποφάσεις (υποθέσεις C 570/07 και C 571/07). Έχει ήδη συμφωνήσει ότι δεν επιτρέπει σε μη φαρμακοποιούς να διατηρούν φαρμακείο (υποθέσεις C531/06, 171/07, 172/07). Τέλος, η οδηγία Bolkestein εξαιρεί από κανονισμούς υπηρεσιών εσωτερικής αγοράς, ιατρικές και φαρμακευτικές υπηρεσίες (123/2006, άρθρο 2 παρ.2 εδ. Στ΄).
 Η κυβέρνηση τα έχει όλα ήδη λυμένα. Τα έχει έτοιμα να προχωρήσει σε απελευθέρωση του επαγγέλματος σε όλα τα άλλα που διέπουν το επάγγελμα του φαρμακοποιού. Αντ΄αυτού, ο κ. Λοβέρδος αλλάζει κάθε μέρα την ατζέντα του διαλόγου κατά ένα τρόπο εξαιρετικά ακατανόητο. Πάντα επέμενε ότι ο μεγάλος αριθμός των φαρμακείων, αυξάνει την φαρμακευτική δαπάνη. Τώρα το ξέχασε… σαν να υπάρχει ένα «αόρατο χέρι» που καθοδηγεί το διάλογό του με τους φαρμακοποιούς. Ασφαλώς δεν είναι αυτό το laisser faire του ανταγωνισμού. Μοιάζει παραλογισμός να ξεπερνάμε ακόμη και τις κοινοτικές οδηγίες, σήμερα που τα μισά τουλάχιστον φαρμακεία επιβιώνουν χάρη σε δάνεια ή αποθεματικό τους. Και αν όσα συμφωνούνται ανατρέπονται την άλλη μέρα, τότε τουλάχιστον να μας πει η κυβέρνηση πως καλύτερα να γίνεται η διαπραγμάτευση με την Τρόικα που έχει τον τελευταίο λόγο.
 Η απελευθέρωση των επαγγελμάτων γίνεται στην Ευρώπη για να ικανοποιηθεί ο ανταγωνισμός και να δημιουργηθούν ευκαιρίες. Ειδικά όμως εδώ, υπάρχει και η εξυπηρέτηση της δημόσιας υγείας. Στα φαρμακεία ωστόσο οι τιμές είναι δεδομένες όπως και το κέρδος, άρα μένει μόνο η εξυπηρέτηση του πολίτη για να βελτιώσουμε. Η κυβέρνηση δείχνει να επιμένει πως με το να δώσει φαρμακεία σε μη φαρμακοποιούς ( π.χ. μεταξύ άλλων, ιατρούς, φαρμακευτικές εταιρίες, super markets κλπ) θα ικανοποιήσει τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ο ΟΟΣΑ και το Αυστριακό ίδρυμα υγείας OBIG, από το 2004, έχουν αποφανθεί για το αντίθετο. Ότι δηλαδή ο ποιοτικός ανταγωνισμός μεταξύ των φαρμακοποιών και φαρμακείων στην πραγματικότητα στην Ευρώπη είναι ισχυρότερος από άλλες περιοχές του κόσμου.
 Είναι επικίνδυνο στο όνομα της απελευθέρωσης να οργανωθεί σύστημα συμφερόντων στο χώρο του φαρμακείου. Το μόνο που θα πετύχουμε είναι να νομιμοποιήσουμε αυτό που χρόνια τώρα κυνηγάμε, τη διαπλοκή συμφερόντων. Και τελικά, θα μετατρέψουμε τους φαρμακοποιούς σε υπαλλήλους-υπηρέτες.
 Ο Υπουργός Υγείας πρέπει να διασφαλίσει ευκολότερη πρόσβαση σε ανοιχτό φαρμακείο όλο το 24ωρο και να συμφωνήσει με τους φαρμακοποιούς για το πληθυσμιακό κριτήριο.
 Οτιδήποτε άλλο μπορεί να συνδεθεί με διαπλοκή συμφερόντων και το βρίσκω άδικο για τον κο Λοβέρδο.»

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
ΙΑΤΡΟΣ
 
Δημοφιλή σήμερα

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή 28 Οκτωβρίου

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή 28 Οκτωβρίου

22/10/2018
Μια ώρα πίσω θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μας την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018, καθώς η ώρα αλλάζει από θερινή σε χειμερινή....
Πρόγραμμα εορτασμού 28ης Οκτωβρίου 2018 στην Χαλκίδα

Πρόγραμμα εορτασμού 28ης Οκτωβρίου 2018 στην Χαλκίδα

22/10/2018
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018, θα πραγματοποιηθεί η μαθητική παρέλαση στην παραλία της Χαλκίδας....
Νέο κύμα κακοκαιρίας θα πλήξει την Εύβοια τις επόμενες ώρες

Νέο κύμα κακοκαιρίας θα πλήξει την Εύβοια τις επόμενες ώρες

20/10/2018
Η κακοκαιρία «Ορέστης», όπως ονομάστηκε θα πλήξει από το απόγευμα της Κυριακής και την Εύβοια, προκαλώντας ισχυρές βροχές και καταιγ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας