Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Άρθρο του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Ν.Δ. και βουλευτή Ευβοίας Κώστα Μαρκόπουλου το οποίο δημοσιεύτηκε σήμερα στον Ελεύθερο Τύπο.

Για την απελευθέρωση των φαρμακείων, το Ευρωπαϊκό δικαστήριο έχει ήδη αποφανθεί για όλα. Έχει ήδη αποφασίσει ναι στα πληθυσμιακά κριτήρια και τις ελάχιστες αποφάσεις (υποθέσεις C 570/07 και C 571/07). Έχει ήδη συμφωνήσει ότι δεν επιτρέπει σε μη φαρμακοποιούς να διατηρούν φαρμακείο (υποθέσεις C531/06, 171/07, 172/07). Τέλος, η οδηγία Bolkestein εξαιρεί από κανονισμούς υπηρεσιών εσωτερικής αγοράς, ιατρικές και φαρμακευτικές υπηρεσίες (123/2006, άρθρο 2 παρ.2 εδ. Στ΄).
 Η κυβέρνηση τα έχει όλα ήδη λυμένα. Τα έχει έτοιμα να προχωρήσει σε απελευθέρωση του επαγγέλματος σε όλα τα άλλα που διέπουν το επάγγελμα του φαρμακοποιού. Αντ΄αυτού, ο κ. Λοβέρδος αλλάζει κάθε μέρα την ατζέντα του διαλόγου κατά ένα τρόπο εξαιρετικά ακατανόητο. Πάντα επέμενε ότι ο μεγάλος αριθμός των φαρμακείων, αυξάνει την φαρμακευτική δαπάνη. Τώρα το ξέχασε… σαν να υπάρχει ένα «αόρατο χέρι» που καθοδηγεί το διάλογό του με τους φαρμακοποιούς. Ασφαλώς δεν είναι αυτό το laisser faire του ανταγωνισμού. Μοιάζει παραλογισμός να ξεπερνάμε ακόμη και τις κοινοτικές οδηγίες, σήμερα που τα μισά τουλάχιστον φαρμακεία επιβιώνουν χάρη σε δάνεια ή αποθεματικό τους. Και αν όσα συμφωνούνται ανατρέπονται την άλλη μέρα, τότε τουλάχιστον να μας πει η κυβέρνηση πως καλύτερα να γίνεται η διαπραγμάτευση με την Τρόικα που έχει τον τελευταίο λόγο.
 Η απελευθέρωση των επαγγελμάτων γίνεται στην Ευρώπη για να ικανοποιηθεί ο ανταγωνισμός και να δημιουργηθούν ευκαιρίες. Ειδικά όμως εδώ, υπάρχει και η εξυπηρέτηση της δημόσιας υγείας. Στα φαρμακεία ωστόσο οι τιμές είναι δεδομένες όπως και το κέρδος, άρα μένει μόνο η εξυπηρέτηση του πολίτη για να βελτιώσουμε. Η κυβέρνηση δείχνει να επιμένει πως με το να δώσει φαρμακεία σε μη φαρμακοποιούς ( π.χ. μεταξύ άλλων, ιατρούς, φαρμακευτικές εταιρίες, super markets κλπ) θα ικανοποιήσει τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ο ΟΟΣΑ και το Αυστριακό ίδρυμα υγείας OBIG, από το 2004, έχουν αποφανθεί για το αντίθετο. Ότι δηλαδή ο ποιοτικός ανταγωνισμός μεταξύ των φαρμακοποιών και φαρμακείων στην πραγματικότητα στην Ευρώπη είναι ισχυρότερος από άλλες περιοχές του κόσμου.
 Είναι επικίνδυνο στο όνομα της απελευθέρωσης να οργανωθεί σύστημα συμφερόντων στο χώρο του φαρμακείου. Το μόνο που θα πετύχουμε είναι να νομιμοποιήσουμε αυτό που χρόνια τώρα κυνηγάμε, τη διαπλοκή συμφερόντων. Και τελικά, θα μετατρέψουμε τους φαρμακοποιούς σε υπαλλήλους-υπηρέτες.
 Ο Υπουργός Υγείας πρέπει να διασφαλίσει ευκολότερη πρόσβαση σε ανοιχτό φαρμακείο όλο το 24ωρο και να συμφωνήσει με τους φαρμακοποιούς για το πληθυσμιακό κριτήριο.
 Οτιδήποτε άλλο μπορεί να συνδεθεί με διαπλοκή συμφερόντων και το βρίσκω άδικο για τον κο Λοβέρδο.»

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
ΙΑΤΡΟΣ
 
Δημοφιλή σήμερα

To 1ο «Chalkida Street Food Festival» είναι γεγονός!

To 1ο «Chalkida Street Food Festival» είναι γεγονός!

19/2/2019
Η μεγαλύτερη γιορτή φαγητού έρχεται για πρώτη φορά στην πόλη της Χαλκίδας από την Παρασκευή 3 έως και την Κυριακή 5 Μαΐου 2019 μπροστά στο Κόκκινο...
Επιδείνωση του καιρού με ψύχος και χιόνια στην Εύβοια από το Σάββατο

Επιδείνωση του καιρού με ψύχος και χιόνια στην Εύβοια από το Σάββατο

19/2/2019
Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία νέο κύμα κακοκαιρίας, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας θα επικρατήσει το Σα...
Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

Κόπηκε στα δύο το χωριό Μακρυχώρι του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

18/2/2019
Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Μακρυχωρίου-Μανίκια για λόγους ασφαλείας....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας