Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Ζητήματα ιδιαίτερα σοβαρά για το σύνολο του νομού της Εύβοιας στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Η ΛΑΡΚΟ "κέρδισε" την ανανέωση της άδειας για εναπόθεση σκουριάς στον Ευβοϊκό, ενώ η μόλυνση του Ευβοϊκού συνεχίζεται. Παράλληλα, μπαίνει θέμα μεταφοράς του λιμανιού Χαλκίδας. Όλα τα παραπάνω απασχόλησαν το Δίκτυο Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων του νομού.

ΛΑΡΚΟ
ΛΑΡΚΟ

Τη Δευτέρα 24-1-2011, έγινε η συνάντηση των εκπροσώπων του Δικτύου Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων Ευβοίας και μετά από διεξοδική συζήτηση για πολλά κρίσιμα περιβαλλοντικά προβλήματα που απασχολούν την Εύβοια, σε μια περίοδο που οι ελεγκτικές υπηρεσίες τουλάχιστον σε επίπεδο αυτοδιοίκησης Ευβοίας υποβαθμίζονται (κατάργηση Διεύθυνσης Περιβάλλοντος), κατέληξε στα παρακάτω:

Καταδικάζει την ανανέωση της άδειας απόθεσης της τοξικής σκουριάς της ΛΑΡΚΟ στον Ευβοϊκό, μια εξέλιξη που θα επιβαρύνει σημαντικά την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση του Κόλπου.
Η ρύπανση των νερών (ιδιαίτερα των υπόγειων) και της γης της Κεντρικής Εύβοιας με βαρέα μέταλλα και εξασθενές χρώμιο, συνεχίζεται αφού οι βασικοί ρυπαντές (ΛΑΡΚΟ και άλλοι) συνεχίζουν να ρυπαίνουν, λειτουργώντας στις περισσότερες των περιπτώσεων χωρίς περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Η λύση της μεταφοράς νερού από το Μόρνο όπως γράφτηκε στον τύπο, δεν μας βρίσκει σύμφωνους, γιατί εάν τελικά προκριθεί θα αφήσει στο απυρόβλητο τους κάθε είδους ρυπαντές να συνεχίζουν να ρυπαίνουν τα νερά μας. Η λύση βρίσκεται στην διακοπή της ρύπανσης εδώ και τώρα και την δημιουργία ενός κεντρικού διυλιστηρίου με την αξιοποίηση όλων των υδάτινων πόρων της περιοχής της Στενής και της Σέττας και την υδροδότηση όλης της Κεντρικής Εύβοιας, με μακροπρόθεσμα μέτρα αποκατάστασης και εξυγίανσης της περιοχής.
Απαιτείται ενιαία αντιμετώπιση της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων με την δημιουργία κεντρικών ΧΥΤΥ στην Εύβοια με ολοκληρωμένη ανακύκλωση στην πηγή και με μονάδες κομποστοποίησης.
Για το θέμα της μεταφοράς του λιμανιού της Χαλκίδας, μας βρίσκει αντίθετους η επιλογή της Αυλίδας για λόγους κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς αλλά κυρίως γιατί πρέπει να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Απαιτείται η σταδιακή απομάκρυνση όλων των βιομηχανιών της περιοχής (Τσιμεντάδικο, ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ, ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ κ.λ.π.) από το Μικρό Βαθύ και η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου. Συμπαραστεκόμαστε στην επιτροπή πολιτών που έχει συγκροτηθεί για την προστασία και την ανάδειξη της αρχαίας Αυλίδας και θα είμαστε αρωγοί σε κάθε εκδήλωση και κινητοποίηση που θα αποφασίσει για το επόμενο διάστημα.
Αποφασίσθηκε να συμμετέχει το δίκτυο στην συνάντηση φορέων της Εύβοιας και της Βοιωτίας που θα γίνει την Κυριακή 30 Ιανουαρίου στον Ωρωπό για τον συντονισμό δράσης για τα κοινά προβλήματα της ρύπανσης Ασωπού – Κεντρικής Εύβοιας (Μεσσαπίας) και την προστασία του Ευβοϊκού Κόλπου.
Τέλος για τον συντονισμό της δουλειάς του Δικτύου ορίσθηκε νέα Γραμματεία αποτελούμενη από :
Μπουλουγούρη Γιάννα, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Χαλκίδας
Τήνιος Γιάννης, Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Κλειστό Κανήθου»
Φίλιππα Ευτυχία, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ληλαντίου
Φραντζής Νίκος, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Μεσσαπίας «ΤΑΝΑΪΣ»
Χαϊνάς Κώστας, Ενεργοί Πολίτες Εύβοιας


 

Tags:
Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας