Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Ερώτηση του βουλευτή Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ, Συμεών Κεδίκογλου στον Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο για τις ελλείψεις φαρμακοποιών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Σε συνέχεια των ερωτήσεων και προτάσεων προς τον Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο στο πλαίσιο του διαλόγου για τα σοβαρά προβλήματα της υγείας στην Περιφέρεια λόγω και της ιατρικής του ιδιότητας, ο Συμεών Κεδίκογλου κατέθεσε ερώτηση για τις ελλείψεις φαρμακοποιών σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, σήμερα Τρίτη 25 Ιανουαρίου, πρώτη ημέρα της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου στην επιτροπή της Βουλής.

Καθώς ο εξορθολογισμός της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση των δαπανών του δημοσίου, τον πιο κρίσιμο στόχο του προϋπολογισμού του 2011, ο κ. Κεδίκογλου επισημαίνει ότι απαιτείται αυστηρότερος έλεγχος της κατανάλωσης φαρμάκων στα νοσοκομεία. Άρα ο ρόλος των φαρμακοποιών σε αυτή την προσπάθεια έχει μεγάλη σημασία και το Υπουργείο πρέπει να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που υπάρχουν. Μερικά από τα παραδείγματα που αναφέρει ο βουλευτής στην ερώτησή του προς το υπουργείο είναι ότι 12 μεγάλες μονάδες, όπως το «Αλεξάνδρα», έχουν μείνει χωρίς φαρμακοποιό, ενώ άλλες, όπως ο Ευαγγελισμός λειτουργούν μόλις με το 1/3 των οργανικών θέσεών τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Για την ορθολογικοποίηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής περίθαλψης – Άμεση στελέχωση των φαρμακευτικών τμημάτων στις μονάδες του ΕΣΥ.
Κύριε Υπουργέ,

Στο πλαίσιο της προσπάθειας του υπουργείου για τον εξορθολογισμό της νοσοκομειακής δαπάνης, ζητείται αυστηρότερος έλεγχος της κατανάλωσης φαρμάκων από τους φαρμακοποιούς στο ΕΣΥ.

Ωστόσο, 12 από τα συνολικά 132 νοσοκομεία έχουν μείνει χωρίς φαρμακοποιό, ενώ φαρμακεία σε μεγάλες μονάδες, όπως π.χ. ο Ευαγγελισμός λειτουργούν μόλις με το 1/3 των οργανικών θέσεών τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) (Οκτώβριος 2010), τα νοσοκομεία που δεν έχουν φαρμακοποιούς είναι το «Αλεξάνδρα», τα νοσοκομεία Ρόδου, Ικαρίας, Σάμου, Βέροιας, Δράμας, Τρικάλων, Καρπενησίου, Τρίπολης, Άρτας, Αιγίου και Αμαλιάδας. Στα νοσοκομεία αυτά τα φαρμακεία λειτουργούν μόνο με βοηθούς φαρμακοποιούς, χωρίς όμως ουσιαστική ευθύνη για τη χορήγηση των φαρμάκων και τον έλεγχο των συνταγών. Επιπλέον, φαρμακεία μεγάλων νοσοκομείων λειτουργούν με ελάχιστο -για τον όγκο της δουλειάς στον οποίο καλούνται να ανταποκριθούν- προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Ευαγγελισμό από τις 15 οργανικές θέσεις φαρμακοποιών καλύπτονται οι 6, στο Λαϊκό από τις 7 οι 3, στο Ιπποκράτειο από τις 8 οι 4 και στο «Έλενα Βενιζέλου» υπηρετεί μόνο ένας φαρμακοποιός, ενώ προβλέπονται τέσσερις. Στο Κοργιαλλένειο-Μπενάκειο από τις οκτώ θέσεις φαρμακοποιών καλύπτονται μόλις οι δύο, στο Γενικό Κρατικό Αθηνών από τις επτά οι τρεις και στο Τζάνειο από τις οκτώ οι τέσσερις. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας υπηρετεί μόνο ένας φαρμακοποιός, ενώ προβλέπονται επτά θέσεις.

Προκηρύξεις θέσεων από το ΑΣΕΠ δεν έχουν γίνει εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, καθώς εκκρεμεί η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που ρυθμίζει θέματα των νοσοκομειακών φαρμακοποιών, μεταξύ των οποίων και οι νέες διαδικασίες προσλήψεων.

Έτσι, σήμερα υπηρετούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ 270 φαρμακοποιοί και οι κενές θέσεις με βάση τους ξεπερασμένους οργανισμούς των νοσοκομείων είναι περίπου 180-200, όταν τα φαρμακεία του ΕΣΥ διαχειρίζονται υλικά που το 2009 κόστισαν στο κράτος 1,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται επίσης ότι τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί και ο όγκος της δουλειάς των φαρμακοποιών, λόγω των νέων οδηγιών του υπουργείου για την εφαρμογή της ατομικής συνταγής ημερήσιας δόσης στους νοσηλευόμενους του ΕΣΥ, τη συνεχή αποστολή στοιχείων κατανάλωσης φαρμάκων και φαρμακευτικής δαπάνης προς το υπουργείο Υγείας, αλλά και τη χορήγηση των «89 ακριβών φαρμάκων» (για καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά.) σε εξωτερικούς ασθενείς.

Σύμφωνα και με τη θέση της Π.Ε.Φ.Ν.Ι., το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με την έκδοση ενός Π.Δ. που αφορά μεταξύ άλλων και τις διαδικασίες πρόσληψης των φαρμακοποιών του ΕΣΥ. Εδώ και τέσσερα χρόνια, το Π.Δ. «πηγαινοέρχεται» στα συναρμόδια υπουργεία, πέρασε και από το ΣτΕ, για να φτάσει σήμερα ξανά στο υπουργείο Υγείας. Για να μπουν οι τελικές υπογραφές, εκκρεμεί μια διοικητική πράξη στις διευθύνσεις προσωπικού μερικών νοσοκομείων προς συμμόρφωση με τις παρατηρήσεις του ΣτΕ.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο Υπουργός:

- σε ποια φάση βρίσκεται η έκδοση του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος, πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διοικητική πράξη στις διευθύνσεις προσωπικού των νοσοκομείων που έχει υποδείξει το ΣτΕ προς συμμόρφωση με τις παρατηρήσεις του και η τελική έκδοσή του Προεδρικού Διατάγματος;


 
Δημοφιλή σήμερα

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

14/1/2019
Το βράδυ της Κυριακής 13 Ιανουαρίου 2019 εκοιμήθει ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλο. Το απόγευμα της Δευτέρας 14...
Σε λαϊκό προσκύνημα στη Χαλκίδα το σκήνωμα του Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου

Σε λαϊκό προσκύνημα στη Χαλκίδα το σκήνωμα του Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου

14/1/2019
Το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο...
Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος

14/1/2019
Αποδήμησε εις Κύριον αργά το βράδυ της Κυριακής 13 Ιανουαρίου 2019 ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, σε ηλικία 71 ετών....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας