Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Σημαντική η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ για κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου Στύρων και Καψάλων.

Η τ. Δήμαρχος Στυρέων Σοφία Μούτσου σχολιάζει:
 
«Εξαιρετικά σημαντική για την περιοχή των Στύρων είναι η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού που εκδόθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2011 για την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης Στύρων (Αγιος Νικόλαος), των παρακείμενων ρωμαϊκών λατομείων Στυρίας Λίθου και του χώρου Λιμικό στα Κάψαλα.
Πρόκειται για μια περιοχή εκατοντάδων στρεμμάτων που εκτείνεται στα ανατολικά των Στύρων – Καψάλων και περιλαμβάνει την μεγαλιθική Πύλη των Αρμένων και την περιβάλλουσα μεγαλιθική ακρόπολη, το συγκρότημα των τριών ογκολιθικών κτισμάτων που είναι γνωστά ως Δρακόσπιτα στη θέση Λάκα Πάλλη, τα ρωμαίκά λατομεία εξόρυξης του περίφημου στυραϊκού μαρμάρου cipollino, το φράγκικο κάστρο Λάρμενα και το παρακείμενο εκκλησάκι της Παναγίας 13ου αιώνα καθώς και το Δρακόσπιτο στη θέση Λιμικό των Καψάλων.
Η κήρυξη έγινε στα πλαίσια της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Ανάπτυξης ( ΣΧΟΟΑΠ) του Δήμου Στυρέων που ξεκίνησε το 2007 και ήδη έχει ολοκληρωθεί η Α΄Φάση Κτηματογράφησης.
Πρόκειται για μνημεία μοναδικά στον κόσμο και ήδη έχει εκπονηθεί με πρωτοβουλία του Δήμου Στυρέων το 2009 από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου η αρχαιομετρική μελέτη χρονολόγησής τους.
Η προσπάθεια για την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου της περιοχής αυτής που αποτελούσε πάγια επιθυμία των κατοίκων στηρίχθηκε σθεναρά από τις Δημοτικές Αρχές τόσο του κ. Ζαχαρία Λέκα όσο και της κ. Σοφίας Μούτσου.
Με αποκορύφωμα το Διεθνές Αρχαιολογικό Συμπόσιο «Στυρία Γαία» στα Στύρα τον Ιούλιο του 2009 που διοργάνωσε ο Δήμος Στυρέων με την συμμετοχή 22 επιστημόνων από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας, Ευρώπης και Αμερικής υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, και μετά από τις πραγματικά μεγάλες προσπάθειες της ΙΑ’ ΕΚΠΑ Εύβοιας, η περιοχή αυτή οριοθετήθηκε και εντάσσεται στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.
Ένα σημαντικό βήμα για την ανάδειξη ολόκληρης της περιοχής που συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση του πολιτιστικού προφίλ των Στύρων και την ενίσχυση της επισκεψιμότητας. Πέρα όμως από αυτά η απόφαση προσφέρει προστασία στον αρχαιολογικό χώρο από τις αδηφάγες τάσεις των εταιρειών αιολικής ενέργειας που θεωρούσαν την περιοχή φιλέτο για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Αυτό που μένει να γίνει πλέον είναι η εκπόνηση ειδικού επιχειρησιακού προγράμματος για την ανάδειξη των μνημείων. Πρέπει να επισημανθεί εδώ ότι ο Δήμος Στυρέων έχει από τα μέσα του 2010 ολοκληρώσει την μελέτη οδοποιϊας που προβλέπει την ασφαλτόστρωση 6 χιλιομέτρων οδικού δικτύου για την προσβασιμότητα των επισκεπτών στα μνημεία.
Για όσους δουλέψαμε τόσα χρόνια με στόχο την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου είναι μια πολύ ευχάριστη είδηση η απόφαση αυτή. Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για άλλη μια φορά τις αρχαιολόγους και την Προϊσταμένη της ΙΑ’ ΕΠΚΑ Εύβοιας.
Ας ευχηθούμε η προσπάθεια για την ανάδειξη των μοναδικών αρχαιολογικών θησαυρών των Στύρων να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί !! »
Δημοφιλή σήμερα

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

Χρήστος Παγώνης και Γιάννης Μπάκας μαζί για τον Δήμο Χαλκιδέων

15/2/2019
Δήλωση συμπόρευσης από κοινού ανακοίνωσαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι για τον Δήμο Χαλκιδέων Γιάννης Μπάκας και Χρήστος Παγώνης....
Η ταινία «LEGO η ταινία 2» μεταγλωτισμένη σε 3D, στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

Η ταινία «LEGO η ταινία 2» μεταγλωτισμένη σε 3D, στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ movietone

14/2/2019
Η ταινία «LEGO η ταινία 2» μεταγλωτισμένη σε 3D, έρχεται στον Κινηματογράφο ΜΑΓΙΑ mo...
Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

Ημερίδα του ΤΕΕ Εύβοιας για το Κτηματολόγιο στην Σκύρο

15/2/2019
Το ΤΕΕ/Π.Τ.Ευβοίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών και συναδέλφων μηχανικών, διοργανώνει την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 ώρα 20:00 στην...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας