Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Σημαντική η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ για κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου Στύρων και Καψάλων.

Η τ. Δήμαρχος Στυρέων Σοφία Μούτσου σχολιάζει:
 
«Εξαιρετικά σημαντική για την περιοχή των Στύρων είναι η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού που εκδόθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2011 για την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης Στύρων (Αγιος Νικόλαος), των παρακείμενων ρωμαϊκών λατομείων Στυρίας Λίθου και του χώρου Λιμικό στα Κάψαλα.
Πρόκειται για μια περιοχή εκατοντάδων στρεμμάτων που εκτείνεται στα ανατολικά των Στύρων – Καψάλων και περιλαμβάνει την μεγαλιθική Πύλη των Αρμένων και την περιβάλλουσα μεγαλιθική ακρόπολη, το συγκρότημα των τριών ογκολιθικών κτισμάτων που είναι γνωστά ως Δρακόσπιτα στη θέση Λάκα Πάλλη, τα ρωμαίκά λατομεία εξόρυξης του περίφημου στυραϊκού μαρμάρου cipollino, το φράγκικο κάστρο Λάρμενα και το παρακείμενο εκκλησάκι της Παναγίας 13ου αιώνα καθώς και το Δρακόσπιτο στη θέση Λιμικό των Καψάλων.
Η κήρυξη έγινε στα πλαίσια της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Ανάπτυξης ( ΣΧΟΟΑΠ) του Δήμου Στυρέων που ξεκίνησε το 2007 και ήδη έχει ολοκληρωθεί η Α΄Φάση Κτηματογράφησης.
Πρόκειται για μνημεία μοναδικά στον κόσμο και ήδη έχει εκπονηθεί με πρωτοβουλία του Δήμου Στυρέων το 2009 από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου η αρχαιομετρική μελέτη χρονολόγησής τους.
Η προσπάθεια για την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου της περιοχής αυτής που αποτελούσε πάγια επιθυμία των κατοίκων στηρίχθηκε σθεναρά από τις Δημοτικές Αρχές τόσο του κ. Ζαχαρία Λέκα όσο και της κ. Σοφίας Μούτσου.
Με αποκορύφωμα το Διεθνές Αρχαιολογικό Συμπόσιο «Στυρία Γαία» στα Στύρα τον Ιούλιο του 2009 που διοργάνωσε ο Δήμος Στυρέων με την συμμετοχή 22 επιστημόνων από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας, Ευρώπης και Αμερικής υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, και μετά από τις πραγματικά μεγάλες προσπάθειες της ΙΑ’ ΕΚΠΑ Εύβοιας, η περιοχή αυτή οριοθετήθηκε και εντάσσεται στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.
Ένα σημαντικό βήμα για την ανάδειξη ολόκληρης της περιοχής που συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση του πολιτιστικού προφίλ των Στύρων και την ενίσχυση της επισκεψιμότητας. Πέρα όμως από αυτά η απόφαση προσφέρει προστασία στον αρχαιολογικό χώρο από τις αδηφάγες τάσεις των εταιρειών αιολικής ενέργειας που θεωρούσαν την περιοχή φιλέτο για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Αυτό που μένει να γίνει πλέον είναι η εκπόνηση ειδικού επιχειρησιακού προγράμματος για την ανάδειξη των μνημείων. Πρέπει να επισημανθεί εδώ ότι ο Δήμος Στυρέων έχει από τα μέσα του 2010 ολοκληρώσει την μελέτη οδοποιϊας που προβλέπει την ασφαλτόστρωση 6 χιλιομέτρων οδικού δικτύου για την προσβασιμότητα των επισκεπτών στα μνημεία.
Για όσους δουλέψαμε τόσα χρόνια με στόχο την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου είναι μια πολύ ευχάριστη είδηση η απόφαση αυτή. Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για άλλη μια φορά τις αρχαιολόγους και την Προϊσταμένη της ΙΑ’ ΕΠΚΑ Εύβοιας.
Ας ευχηθούμε η προσπάθεια για την ανάδειξη των μοναδικών αρχαιολογικών θησαυρών των Στύρων να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί !! »
Δημοφιλή σήμερα

Audi Moment: Ετοιμοπαράδοτα Audi σε μοναδικές τιμές!

Audi Moment: Ετοιμοπαράδοτα Audi σε μοναδικές τιμές!

17/10/2018
Έφτασε η στιγμή για Audi σε απίστευτη τιμή, μέχρι 31 Οκτωβρίου 2018 και για περιορισμένο αριθμό οχημάτων....
Οι γεύσεις της Στερεάς Ελλάδας στο Τελ Αβίβ

Οι γεύσεις της Στερεάς Ελλάδας στο Τελ Αβίβ

18/10/2018
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βρέθηκε στην γιορτή αγροδιατροφής και τουρισμού που διοργάνωσαν με την ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ και το ελληνικό γραφείο τουρισμού...
Το Campus Bus στη Χαλκίδα και σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου

Το Campus Bus στη Χαλκίδα και σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου

19/10/2018
Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ενίσχυσης εύρεσης εργασίας Ενηλίκων, θα βρίσκεται στη Χαλκίδα και σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, στο ...

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας