Ειδήσεις - νέα από την Χαλκίδα και την Εύβοια | Eviaportal.gr

Ενημέρωση από την Βουλευτή Φωκίδας Αφροδίτη Παπαθανάση και τον Πρόεδρο του ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ, Σταύρο Καρκάνη, προς το Δημοτικό Συμβούλιο του ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ έγινε μετά από πρόταση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Α. Καραχάλιου για το θέμα της ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

ΣΗΜΕΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ της ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ:

Πως οφείλουμε να πολιτευτούμε, ειδικά κάτω από τις νέες δύσκολες συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η Χώρα: Με σύνεση και μέτρο, δίνοντας λόγο για κάθε ευρώ. Δίνοντας λόγο επώνυμα και όχι μέσω παραπολιτικών. Αναγνωρίζοντας ότι οι εποχές της σπατάλης πέρασαν άπαξ δια παντός. Αναγνωρίζοντας το όποιο θετικό έργο βρίσκουμε και συνεχίζοντας να χτίζουμε πάνω σε καλές πρακτικές. Δεν πρέπει να φοβηθούμε να αναγνωρίσουμε τη θετική προσφορά, όπως και δεν πρέπει να φοβηθούμε να καταδικάσουμε λάθη, παραλείψεις και πρακτικές που υπηρετούν προσωπικές και μόνο στρατηγικές ή «δίψα προβολής».
Ποιος είναι ο στόχος μας για το συγκεκριμένο έργο: Μετά από πολλές περιπέτειες – ημιτελές από το 2004 – το έργο πρέπει ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ. Να αποτελέσει πνεύμονα γνώσης, να φιλοξενήσει σπουδαστές, Να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής. Να αποτελέσει το σημείο αναφοράς ανάπτυξης εκπαιδευτικών και πολιτιστικών γεγονότων.

Τι έγινε εντός του 2010 σε σχέση με την «ωρίμανση» του έργου του της ολοκλήρωσης των κτηριακών εγκαταστάσεων του ΤΕΙ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

• Ολοκληρώθηκαν όλες οι μικρές αλλαγές επί της μελέτης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την ολοκλήρωσης των κτηριακών εγκαταστάσεων του ΤΕΙ ΑΜΦΙΣΣΑΣ από μηχανικούς του ΟΣΚ ΑΕ( η μελέτη είχε τύχη την έγκριση του ΚΑΣ με πρωτοβουλία του κ. Μπούγα από το 2009)
• Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια από την Πολεοδομία Φωκίδας
• Έγινε η πράξη αναλογισμού
• Έγινε το Τεχνικό Δελτίο του Έργου
• Υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ & ΟΣΚ ΑΕ
• Στις 07/10/2010 η κ. Διαμαντοπούλου , Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας , μέσω της Υπηρεσίας της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ ζήτησε την «σύμφωνη γνώμη» του Υπουργείου Παιδείας για το έργο.
Ήταν ορθή η απόφαση της κ. Διαμαντοπούλου να ζητήσει την «σύμφωνη γνώμη» του Υπουργείου Παιδείας για το έργο; «Τεχνικά» δεν υπήρχε αυτή η υποχρέωση. Διαδικασία «σύμφωνης γνώμης» υποχρεούται βάση των κανόνων που έχουν τεθεί να ζητήσει ο Περιφερειάρχης για έργα Πολιτισμού και Υγείας. Ουσιαστικά μπορούμε να κατανοήσουμε ότι εν μέσω της όλης συζήτησης για τις αλλαγές στη Τριτοβάθμια εκπαίδευση, η κ. Διαμαντοπούλου θεώρησε ότι έπρεπε να κινηθεί με την διαδικασία αυτή.

Θα μπορούσε να έχει κερδίσει χρόνο; Θεωρώ πως ναι, όταν κατά την διάρκεια όλης της χρονιάς γίνονταν ενέργειες για την τεχνική ωρίμανση του έργου, θα μπορούσε η περιφέρεια να κινηθεί έστω και ζητώντας την τυπική έγγραφη έγκριση του Υπ. Παιδείας.

Ποιος ήταν ο σχεδιασμός για τα έργα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Στερεάς: Υπάρχει συγκεκριμένος προϋπολογισμός για έργα στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση ό οποίος θα κάλυπτε τρία έργα, ανάμεσα τους την ολοκλήρωση του ΤΕΙ ΑΜΦΙΣΣΑΣ.

Ποια η θέση του Προέδρου του ΤΕΙ Λαμίας για την διαδικασία «σύμφωνης γνώμης» του Υπουργείου Παιδείας για το έργο : Ο κ. Σ. Καρκάνης με σχετική επιστολή του προς το Υπουργείο στηρίζει το έργο.

Ποια είναι σήμερα η θέση των υπευθύνων από το Υπ. Παιδείας για το έργο: Ο Ειδικός Γραμματέας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Παπάζογλου, με ενημέρωσε και στην τελευταία μας συνάντηση της 21ης Ιανουαρίου 2011, ότι στηρίζει το έργο και ότι ήδη έχει δοθεί εντολή στις υπηρεσίες του Υπουργείου για τις διοικητικές ενέργειες που απαιτούνται. Ανάλογη στάση στήριξης του έργου υπάρχει από τον κ. Περγαντά , Περιφερειάρχη Στερεάς, από τον κ. Δρούλια, Δ/νων Σύμβουλο στον ΟΣΚ ΑΕ.
Ακολουθεί απόσπασμα Δελτίου Τύπου μας της 21ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011
Την Παρασκευή 21 /01/2011 πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα του Υπ. Παιδείας , κ. Β. Παπάζογλου και την Δ/ντρια του Γραφείου της κ. Υπουργού , κ. Ε. Λόκανα για το θέμα της ολοκλήρωσης του κτηρίου του ΤΕΙ. Η βάση πάνω στην οποία γίνεται η τεκμηρίωση για το συγκεκριμένο έργο συνεχίζει να είναι η ιδέα ενός χώρου που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα για εκπαίδευση και δράσεις πολιτισμού.

Έχουν συζητηθεί συμπληρωματικές και εναλλακτικές χρήσεις για το κτήριο . Για ποιο λόγο έγινε αυτό.
Η πρώτη μας πρόταση προς το Υπουργείο αφορά την δυνατότητα να εξεταστεί από τους Προέδρους των ΤΕΙ και το Υπουργείο σας θα ήταν η δυνατότητα να συγχωνευτούν τα Περιφερειακά ΤΕΙ με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο στο ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ – Παράρτημα Άμφισσας, Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης, γεγονός που και θα αναβαθμίσει την ποιότητα και το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών αλλά και θα συμβάλλουν στην προστασία του ΤΕΙ με το συγκεκριμένο αντικείμενο από το κλείσιμο δεδομένου ότι σε λίγα χρόνια κάποια περιφερειακά ΤΕΙ ενδεχομένως να μη λειτουργούν ελλείψει φοιτητών.

Η δεύτερη πρόταση που καταθέσαμε αφορά συμπληρωματική ως προς τη βασική παραπάνω δράση. Για παράδειγμα, κάποια πανεπιστήμια και ΤΕΙ τα οποία διαθέτουν σχολές ή και τμήματα σχετικά με την ιστορία, την αρχαιολογία, την πολιτιστική διαχείριση και τα μουσεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν το χώρο του ΤΕΙ - εκμεταλλευόμενοι και το γεγονός ότι στο νομό Φωκίδας βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών – για διοργανώσεις συνεδρίων, σεμιναρίων, ημερίδων, εκθέσεων κτλ. Επιπλέον, θα μπορούσε να εξεταστεί και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τα μορφωτικά ιδρύματα των Πρεσβειών καθώς και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και σχολές ξεναγών τα οποία λειτουργούν και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, να πραγματοποιείται δηλαδή κάτι που λειτουργεί ευρέως και στο εξωτερικό, σαν θερινό σχολείο (summer campus).

Για ποιο λόγο προτείναμε και την δυνατότητα της «συμπληρωματικής χρήσης» του κτηρίου: Γιατί μπροστά μας έχουμε την μεγάλη αλλαγή στη δομή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Θα ανοίξουν δρόμοι για νέους σχεδιασμούς τόσο στην φιλοσοφία και τη δομή των Ιδρυμάτων και του τρόπου παρακολούθησης. Και είναι λογικό στο σχεδιασμό αυτό να τίθεται και το θέμα του επανασχεδιασμού της χωροταξικής κατανομής των Ιδρυμάτων. Η διαδικασία αυτή είναι μπροστά μας.
Για το λόγο αυτό:
• γιατί έχουμε μια διαδικασία διαβούλευσης και αλλαγών μπροστά μας, και
• για να ενισχύσουμε τη θέση μας για την αναγκαιότητα της Τριτοβάθμιας Δομής στο Νομό δίνοντας την δυνατότητα σε συνέργιες, θέσαμε και την πρόταση στο νέο αυτό κτήριο να μπορούν να γίνουν είτε μαθήματα και σεμινάρια από άλλες σχολές, ή εκδηλώσεις, σε σχέση με την δυνατότητα που μας δίνει κύρια ο Αρχαιολογικός χώρος Δελφών.
Με ποιους συνομιλήσαμε γι αυτό: Κύρια με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, όπου συζητήθηκαν δυνατότητες κύρια με σχεδιασμό του Υπ. Παιδείας για Προγράμματα Πολιτιστικής Εκπαίδευσης.  Με Δ/νσεις Αρχαιοτήτων για συμβουλή γνώμης, με Μορφωτικά Ιδρύματα, με Καθηγητές άλλων ΑΕΙ, με στελέχη του Υπ. Τουρισμού και της Ε.Τ.Α, με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, και στις συναντήσεις αυτές ακούσαμε πολλές καλές ή λιγότερο καλές ιδέες για το τι δυνητικά συμπληρωματικά θα μπορούσε να φιλοξενήσει το κτήριο.
Θα «παραδώσουμε» το κτήριο σε όλους αυτούς; Συζητήθηκαν δυνατότητες διεξαγωγής από ημερίδα έως πρόγραμμα καλοκαιρινών μαθημάτων και προγραμμάτων Δια Βίου Εκπαίδευσης – προγράμματα μερικών εβδομάδων.

Ποιος μπορεί να αποφασίσει για την όποια χρήση του κτηρίου: Μόνο το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ του ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ και το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.

ΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΘΕΛΟΥΜΕ:
ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΩΣ ΔΟΜΗ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

 
Δημοφιλή σήμερα

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα για τον Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο

14/1/2019
Το βράδυ της Κυριακής 13 Ιανουαρίου 2019 εκοιμήθει ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλο. Το απόγευμα της Δευτέρας 14...
Σε λαϊκό προσκύνημα στη Χαλκίδα το σκήνωμα του Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου

Σε λαϊκό προσκύνημα στη Χαλκίδα το σκήνωμα του Μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου

14/1/2019
Το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο...
Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος

14/1/2019
Αποδήμησε εις Κύριον αργά το βράδυ της Κυριακής 13 Ιανουαρίου 2019 ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, σε ηλικία 71 ετών....

Κάνε το δικό σου σχόλιο

Όνομα
Email (δεν θα εμφανίζεται)
Σχόλια (δεν θα δημοσιεύονται σχόλια με διευθύνσεις προς άλλους ιστότοπους)
* Η συμπλήρωση όλων των πεδίων της φόρμας είναι υποχρεωτική.
3D ΕΠΕ Τέντες Αιδηψού - Σάκης Μοσχόπουλος

Αρχή της σελίδας